به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، چند سالی است که از 18 تا 24 آبانماه به مناسبت سالگرد وفات علامه طباطبایی و معرفی خدمات علمی این مفسر بزرگ قرآن کریم، به نام هفته قرآن و دانشگاه نامگذاری شده است.
از برکات پیروزی انقلاب اسلامی این است که به جرات میتوان گفت در تمامی دانشگاهها و مراکز آموزشی کشور در سطح تحصیلات تکمیلی، مسابقات قرآن و عترت برگزار میشود و همه ساله علاقهمندان به حضور در این رقابتها میتوانند در رشتههای مختلف در این رقابتها حضور پیدا کنند.
این مسابقات در هر دستگاه، در سطح دانشگاهی، منطقهای و ملی برگزار میشود که نفرات برتر این دستگاهها به جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان کشور اعزام میشوند و بر اساس تقویم زمانبندی برگزاری این مسابقات، مرحله دانشگاهی این جشنواره بنابر آمادگی دانشگاهها، در این هفته مبارک برگزار میشود.
شورای هماهنگی فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاهها نام نهادی است که در بدنه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها فعالیت میکند و همان گونه که از نام آن پیدا است، عهدهدار هماهنگی بین وزارتخانهها و مراکز آموزش عالی است که فعالیتهای قرآن و عترت را برای دانشجویان خود برنامهریزی میکنند.
این شورا علاوه بر ارزیابی برنامههای پیشنهادی اعضای خود از این دانشگاهها و مراکز آموزشی، برنامهها و سرفصلهایی را نیز برای اجرا به دانشگاهها و کانونهای قرآن و عترت خود ارائه و پیشنهاد میکند تا به صورت ویژه در ایام و مناسبتهای مرتبط و از همه مهمتر در هفته قرآن و دانشگاه عملیاتی شود.
برپایی محفل انس با قرآن کریم با حضور قاریان بینالمللی و ممتاز کشوری، تهیه بروشورها، جزوات اطلاعرسانی، تابلوهای تبلیغاتی، آمادهسازی جزوات و مفاهیم قرآنی مناسب با این هفته، تهیه نرمافزارهای قرآنی، برگزاری نمایشگاههای عرضه محصولات فرهنگی با محوریت قرآن و عترت، مسابقه کتابخوانی، برپایی مسابقات تفسیر قرآن، سخنرانیهای مذهبی و ... از جمله عناوین پیشنهادی این شورا در هفته قرآن و دانشگاه است.
با وجود این برنامهریزیها هفته قرآن و دانشگاه هنوز آن گونه که باید در دانشگاهها جای خود را پیدا نکرده است و برنامههای برگزار شده در این هفته در قالب محفل انس با قرآن و یا مسابقات کتابخوانی و نمایشگاه کتاب و نرمافزار خلاصه میشود. هرچند همه این اقدامات در جای خود لازم و ضروری است، اما سوال اینجا است که چه کار باید کرد که برنامههای این هفته از سطح فعالیتهای تبلیغی و ترویجی عبور کند؟
یکی از بازوهای توانمند نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، کانونهای قرآن و عترت هستند که میتوان از آن حتی به عنوان مهمترین رابط بین این نهاد و دانشگاه یاد کرد. این نهاد نیز پیش از فرارسیدن ایام هفته قرآن و دانشگاه جلساتی هماهنگی با اعضای فعال خود در کانون قرآن و عترت دارد که امسال این نشست سراسری چندی پیش در دانشگاه تبریز برگزار شد.
برای عبور از لایههای ظاهری فعالیتهای قرآنی در دانشگاه و رسیدن به محتوا و پیام آیات و تدبر در این کتاب آسمانی، لازم است فرهنگ انس با قرآن کریم در دانشگاه رواج یابد و این برنامههای تبلیغی و ترویجی قطعاً مقدمه رسیدن به این هدف است، اما باید به صورت دقیق ارزیابی کرد که میزان اثرگذاری این برنامهها تا چه حد است تا از آسیب تکرار و روزمرگی به دور ماند.
مسئله انس فراگیر با قرآن و رواج فرهنگ تدبر در قرآن کریم، هدفی است که مقام معظم رهبری بارها در سخنان خود به آن اشاره داشتهاند و برای تحقق منویات معظم له در امور قرآنی، نیازمند داشتن کانونهای قرآن و عترت قوی، پویا و حمایت این کانونها از سوی دانشگاه و نهادهای مسئول هستیم. امید است با تقویت این کانونها که در بدنه دانشگاه فعالیت میکنند، هفته قرآن و دانشگاه به جایگاه حقیقی خود در جوامع آکادمیک دست یابد.