کد خبر: 1314701
تاریخ انتشار : ۱۹ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۰
هشدار پرویز شیخ طادی؛

عرصه فرهنگ نباید تحت تأثیر سلیقه‌های سیاسی قرار گیرد

گروه هنر: کارگردان فیلم «روزهای زندگی» گفت: فرهنگ زمانی به دام سیاست‌زدگی گرفتار می‌آید که دولت حکمران آن باشد، لذا باید مراقب بود تا این عرصه تحت تأثیر رفتارها و بازی‌های سیاسی قرار نگیرد.


پرویز شیخ طادی، کارگردان سینما در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) با بیان این مطلب که فرهنگ نباید بازیچه دست سیاستمداران شود، اظهار کرد: هدایتگر فرهنگ در کشور ما دولت است، زیرا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که بانی این امر است یکی از زیرمجموعه‌های دولت است، بنابراین در تمامی دولت‌ها این عرصه (فرهنگ) محلی بوده برای تبلیغ و تبیین سیاست‌هایی که دولت به آن معتقد است. این وضعیت در شرایطی است که عرصه فرهنگ نباید تحت نظر هیچ قوه‌ا‌ی باشد، چون تنها در این شرایط است که فرهنگ از سیاست‌زدگی‌های رایج در امان خواهد ماند.



وی افزود: اینکه می‌گویم نباید فرهنگ زیر نظر دیپلماسی باشد بدین دلیل است که، فرهنگ با اخلاق در ارتباط است، بنابراین گاها سنخیتی با دیپلماسی ندارد، البته ممکن است در برخی مواقع دیپلماسی بخش کوچکی از فرهنگ را در برگیرد، اما هدایت‌گر کلی آن نخواهد بود. با توجه به این توضیح باید گفت که فرهنگ و هنر هر کشور نیاز به استقلال دارد تا هیچ قوه‌ای نتواند از آن برای پیشبرد منافع جناحی و سیاسی بهره برد.



این فیلمساز تاکید کرد: دلیل دیگری که می‌توانم برای مستقل بودن فرهنگ بیان کنم این است که برنامه‌های فرهنگی با سیاست‌گذاری‌های چند ساله جواب نمی‌دهد، بلکه لازم است که در آن تداوم وجود داشته باشد. در این شرایط است که سیاست‌ها وتفکر کلیت نظام تبلیغ خواهد شد. گفته خود را اینگونه توضیح می‌دهم که اگر عرصه فرهنگ را مستقل کنیم، دیگر با آمدن دولت‌ها شاهد ملغی شدن طرح یا برنامه‌ای خاص نخواهیم بود.



کارگردان فیلم «روزهای زندگی» در پاسخ به این سوالی مبنی بر اینکه آیا با دیدگاه برخی که معتقدند جلوگیری از برگزاری جشنواره «افق نو» مرتبط با موضوع مذاکرات هسته‌ای اخیر است، موافق است، گفت: باید گفت اگه این دیدگاه درست باشد، برخوردی یک‌طرفه است، یعنی دولت تنها با توجه به منافع خود درباره فرهنگ و هنر تصمیم‌گیری می‌کند. برای همین هم زمانی که می‌خواهد به بخشی حمله کند از فرهنگ بهره می‌برد و زمانی که هم بخواهد نسبت به موضوعی منفعل یا بی‌تفاوت باشد، فرهنگ بهترین ابزار برای رسیدن به این خواسته است.



شیخ طادی با توجه به توضیح فوق تصریح کرد: زمانی که دولت فرهنگ را فرمان‌بردار خود می‌داند چنین وضعیتی بر هنر حاکم می‌شود که جلوی برگزاری یک جشنواره گرفته شود تنها به این دلیل که آن رویداد مطابق با سیاست‌های آن دولت نیست، البته این بدان معنا نیست که جشنواره «افق نو» عاری از عیب است، زیرا چنین ادعایی به هیچ وجه پایه و منطق ندارد، اما اگر نقصانی را برای یک جریان فرهنگی یا هنری متصوریم باید آن را رفع کنیم نه اینکه کلیت حرکت را زیر سؤال ببریم.



جریانات ضدصهیونیستی را حمایت کنیم



وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: من به شخصه آشنایی کاملی با جشنواره «افق نو» ندارم، اما همین اندازه می‌دانم رویدادی که با انگیزه‌های ضد صهیونیستی برگزار می‌شود، اقدامی مثبت است، بنابراین توجیه مناسبی برای مخالفت با این رویداد وجود ندارد، حتی باید آن را به شکل باشکوه‌تری برگزار کرد تا معایب آن برطرف شود.

captcha