کد خبر: 1314712
تاریخ انتشار : ۱۹ آبان ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۹
رسانه‌ها از جزئیات حج تمتع 92 بی‌خبر‌ند؛

تک‌صدایی در پوشش اخبار حج تا کی ادامه می‌یابد؟

گروه اجتماعی: حج تمتع سال 92 روز گذشته با تمام اخبار خوب و بد خود در حالی به اتمام رسید که نبود هیچ خبرنگار مستقلی در مناسک حج، رسانه‌ها را از جزئیات و مشکلات مناسک حج دور نگه داشته بود.


به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) برای اولین بار طی برگزاری مناسک حج تمتع، در سال جاری هیچ رسانه مستقلی در حج نماینده نداشت.



در حج سال جاری به غیر از واحد مرکزی خبر که گروه خبری خود را برای پوشش خبری حج تمتع اعزام کرده بود هیچ رسانه دیگری اجازه حضور در مناسک حج و پوشش خبری این مناسک را نیافت و تک صدایی و انتشار اخبار صرفاً از سوی مسئولان سازمان حج و زیارت و بعثه مقام معظم رهبری اتفاق افتاد.



حذف کامل سهمیه خبرنگاران



در سال‌های قبل معمولاً سهمیه‌ای به رسانه‌های مختلف برای اعزام خبرنگار به حج داده می‌شد، که طی دو سال اخیر این سهمیه با کاهش تدریجی مواجه و در نهایت در حج 92 به حذف کامل حضور خبرنگاران در حج منتهی شد.



این مسئله شاید در نگاه اول حتی منطقی به نظر برسد و اینگونه تحلیل شود که برای حضور در حج حتماً باید استطاعت مالی وجود داشته باشد و با توجه به وجود هزاران پشت‌نوبتی برای اعزام به حج، دادن سهمیه به خبرنگاران کار درستی نیست، اما آیا برگزاری مناسکی با حضور میلیونی مسلمانان و با شرکت ده‌ها هزار ایرانی نیازمند پوشش خبری از سوی چندین رسانه مستقل و متعهد نیست؟



آیا برگزاری حج تمتع از ارزش خبری کافی برخوردار نیست به نحوی که لازم باشد، گروه‌های خبری با نگاه‌های خاص خود آن را مورد تحلیل قرار دهند؟



مسئولان فرهنگی بعثه مقام معظم رهبری در صحبت‌ها و سخنرانی‌های خود مدام اعلام می‌کنند که هرگز نباید درک مناسک حج محدود به افراد شرکت کننده در آن باشد بلکه باید روح حج به تمام مسلمانان جهان منتقل شود و طی مناسک حج، همه مسلمانان خود را شریک در اعمال حجاج بدانند و از معنویت حج بهره‌ ببرند اما آیا تحقق این مسئله به جز از طریق رسانه‌ها و صاحبان قلم امکان‌پذیر است؟



خبرنگاران و دیپلماسی حج



دیپلماسی حج و تلاش برای استفاده مناسب از مناسک حج، مسئله‌ای است که نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت مدام بر آن تأکید می‌کند، اما آیا موفقیت در این دیپلماسی بدون حضور خبرنگار و پوشش خبری حج به چندین زبان زنده دنیا از نگاه شیعی، تقریب‌مذاهبی، وحدت‌گرایانه، ائمه محور و ... ممکن است؟



توجه به ظرفیت‌های ایران برای تبدیل شدن به قطب اطلاع‌رسانی مناسک حج



آیا مسئولان حج ایران هرگز به فکر طراحی یک پیکار ارتباطی ـ رسانه‌ای برای تبدیل شدن ایران به قطب اطلاع‌رسانی جهان اسلام در خصوص مناسک حج بوده‌اند؟ آیا برای این کار ضرورتی وجود دارد؟ حضور فعال رسانه‌ای ایران در مناسک حج با فعالیت خبرنگاران مسلط به زبان‌های بین‌المللی چه تأثیری می‌تواند در جایگاه نگاه شیعی به حج و تلاش برای برپایی حجی ابراهیمی که بُعد سیاسی آن برجسته شده است، داشته باشد؟



حضور هنرمندان در مناسک حج و عمره اقدام فرهنگی مناسبی است که می‌تواند منجر به آفرینش هنری در خصوص عمره شود، اما آیا حضور خبرنگاران صاحب قلم در مناسک حج نمی‌تواند منجر به نوشتن و آفرینش سفرنامه‌های ارزشمند، یاداشت‌های تحلیلی در خصوص معنویت حج، گزارش‌های خبری جذاب با نگاه تیزبینانه به آنچه از نگاه مردم عادی مخفی است و  ... شود.



ساده‌ترین راه؛ حذف خبرنگار از چرخه اعزام!



همه این سؤال‌ها یقیناً پاسخ‌های مهمی می‌تواند در پی داشته باشد، اما نه زمانی که مسئولان حج ایران اعتقادی به حضور فعال رسانه‌ای در حج ندارند و در ساده‌ترین راه ممکن، خبرنگاران را از چرخه اعزام به حج حذف می‌کنند.



از نگرانی قبل از ثبت‌نام تا آرامش بعد از مناسک

تقی ارغوانی
|
-
|
۱۳۹۲/۰۸/۱۹ - ۱۵:۱۳
0
0
با سلام
بسیار خوشحالم که این خبر را شما منتشر کردید.
بنده به شخصه نمیدونستم خبرنگار مسقل در حج نداریم.
متاسفانه این رویه در تمام ارگانها و ادارات مرسوم شده که اگر کار اندکی هم انجام میدن به دنبال انعکاس وسیع خبری هستند ولی اگرخبرنگاران بخواهند گوشه ای از مشکلات را بررسی کنند تمام راهها مسدود میشود. بسیار متاسفیم که درک درستی از کار بسیار تاثیر گذار خبرنگارن وجود ندارد بویژه از نوع مستقل.
captcha