عبدالجبار کاکایی، نویسنده، شاعر و زبانشناس، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به بررسی موضوع نیازسنجی پیش از تولید محتوا پرداخت و اظهار کرد: این موضوع بحث مهمی است؛ چراکه میدان طرح این نیازها، متأسفانه گاهی حقیقی نیست و مجازی است.
وی ادامه داد: شاعران، عالمان و مؤلفان، معمولاً در زمین دیگران بازی میکنند؛ به نوعی این مطالبات، خاستگاهی به غیر از متن دین زنده جامعه است، در واقع جریانهایی است که القاء میشود، به ویژه در سی سال اخیر به سمت موضوعات سیاسی حرکت کرده و به این معناست که بیشتر سیاستمداران میداندار بودهاند و آنها تعیین میکردند که در کدام میدان باید بازی کرد و حرف زد.
کاکایی با بیان اینکه متأسفانه خیلی از نیازهای حوزه دینی ـ قرآنی جامعه مغفول مانده، گفت: در باب مباحثی که الان مطرح میشود، مثل تفاوتهای شیعه و سنی و اختلافات دیگری که دامن جهان اسلام را گرفته است، میبینیم که باز هم عناصر سیاسی هستند که مهرههایشان را جلو میکشند و برنامههایی که برپا میشود هم با همان عناصر بازی سیاسیون انجام میشود.
وی تصریح کرد: به نظر من امروز فرصت مهیا شده و یکی از نیازهایی که امروز، جامعه مسلمان دارد، یافتن مشترکات است و طبیعی است که محیطهای علمی بدون هیچ تعصب و گرایشات خاص باید میداندار باشند، اما متولیان این موضوع باز هم دستگاههای رسمی هستند و اهالی فرهنگ اجازه به هم نزدیک شدن و برقراری ارتباط و دیالوگ را پیدا نمیکنند.
این شاعر با بیان اینکه موضوع نیازسنجی پیش از تولید محتوا را میتوان مهم تلقی کرد، در ادامه توضیح مطلبش افزود: غالباً نیازها از خواستگاه اصلی خود خارج نشده و از بیرون به آن تحمیل شده است.
خالق «دنیای بیآواز» به سازمانهای متولی در این حوزه اشاره و اظهار کرد: نهادهای مدیریتی دولتی و خصوصی در این حوزه را باید مسئول دانست. اما تأکید اصلی من در این است که این قبیل مسائل را به جایگاه اصلی خودش یعنی حوزه فرهنگ و تفکر بکشانیم. باید از سیاست خارج شد، گرچه ورود به عرصه فرهنگ، امتیازاتی برای سیاستپیشگان دارد.
وی گفت: البته این موضوع در حوزه خودش یعنی فرهنگ هم جریان دارد، اما برجسته نمیشود، نمادسازی نمیشود و توجه جامعه به این موضوعات که نیاز چیست و نیازسنجی کدام است، جلب نمیشود که به مدیدریتهای فرهنگی ما برمیگردد. اما قطعاً میان علمای جهان اسلام بحث نیازسنجی وجود دارد و آنها در پی یافتن نیازهای حقیقی جامعه مسلمان و تولید محتوا بر این اساس هستند.