محمد محمدرضائی، استاد پردیس قم دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) به بیانی نکاتی در مورد تحول و اسلامیسازی علوم انسانی پرداخت و با تأکید بر لزوم تبیین ضرورت این تحول برای دانشگاهیان، بیان کرد: خود تبیین موضوع بسیار مهم است و بایستی ضرورت این مسئله تبیین شود که ما میتوانیم بر اساس دیدگاه اسلامی در حوزه علوم انسانی و حتی علوم دیگر هم نظریهپردازی کنیم و کاملاً این نظریات متفاوت است با آن نظریاتی که بر مبنای مادیگرایانه و تجربیگرایانه و بعضاً الحادی مطرح شده است.
محمدرضائی با بیان اینکه کسانی که وارد این عرصه میشوند، باید به مباحث علوم انسانی غربی آگاه و با تفکر اسلامی آشنا باشند و با هشدار نسبت به خطرات دیدگاههایی که افراد ناآشنا میتوانند داشته باشند، گفت: کسانی که به مباحث دینی و مباحث علوم انسانی رایج آگاه هستند، دغدغه تحول علوم انسانی را هم داشته باشند و به ضرورت آن هم پی برده باشند و همت کنند، میتوانند اثرگذار شوند و در مسیر تحول علوم انسانی، جریان تحول را گامهایی به پیش ببرند.
وی همچنین با اشاره به چند شغله بودن مسئولان این امور بیان کرد: کسانی که مسئول این امور هستند، چندین شغل دارند و یکی از مشغلههایشان هم این است. در حالی که کسانی باید این کار را انجام دهند که از صبح تا شام دغدغهشان همین باشد و به برنامهریزی بپردازند و اینکه در کنار کارهای بیشماری که دارند، یک کار آنها هم مسئولیت اداره جریان تحول علوم انسانی باشد، سودمند و اثرگذار نیست.
این استاد پردیس قم دانشگاه تهران به عنوان پیشنهاد، خواستار تدوین پایاننامههای کارشناسی ارشد و رسالههای دکترا با جهتگیری اسلامی شد و بیان کرد: هر چند هماکنون شورایی برای حمایت از پایاننامههای علوم انسانی وجود دارد، اما بعضاً هیچ نظارت و برنامهای برای این قبیل کارها وجود ندارد و لازم است دانشجویان و اساتید راهکارهایی برای گرایش به سمت نیازهای جامعه ما پیدا کنند.
محمدرضائی نبود چنین گرایشی را ناشی از پی نبردن به این نیازهای جامعه و ضرورتهای این حوزه دانست و عنوان کرد: ما باید پایاننامههای کارشناسی ارشد و دکترای علوم انسانی را جهتدار کنیم، کتابهایی که اساتید مینویسند با گرایش اسلامی نوشته شود و به چنین آثاری امتیاز ویژه داده شود و اساتیدی که نظریهپردازی میکنند، واقعا تجلیل شوند و تکریم و تشویق شوند تا شوق و رغبتی در سطوح مختلف به وجود بیاید. اما من مشاهده میکنم که موارد نظریهپردازیهای علوم انسانی واقعاً خیلی جدی گرفته نمیشود و اگر هم بعضیها مطرح میکنند، خیلی خنثی از کنار آن رد میشویم و تشویق و قدردانیای صورت نمیگیرد. اما باید در دانشگاهها اساتیدی که در این زمینه نظریهپردازی میکنند و مورد تصدیق قرار میگیرد، تشویق بشوند تا دیگران هم به این زمینه شوق و رغبت پیدا کنند.
وی با اشاره به اینکه این گونه موارد از کارهای مسئولین امر است، گفت: برای مثال الان مسئولین میتوانند برنامهریزی کنند و بگویند که استادی که میخواهد ارتقا پیدا و تبدیل وضعیت شود، باید حتماً در زمینه کاری خودش کتابی بنویسد و براساس تفکر دینی تفکر غرب را بررسی و نقد کند و اشکالات آن را بیان کند.