کد خبر: 1318172
تاریخ انتشار : ۲۵ آبان ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۹
جهانبخش ثواقب تأکید کرد:

تدوین چارچوب صحیح جهت تبیین قیام حسینی در مؤسسات قرآنی

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: یکی از پژوهشگران قرآنی معتقد است که تدوین چارچوب صحیح جهت تبیین قیام حسینی از نظر شکلی و محتوایی، راهکاری است که مؤسسات قرآنی می‌توانند در دستور کار خود قرار دهند تا ضمن حفظ اصالت‌های عاشورا از تحریفات و آسیب‌های آن جلوگیری کنند.

جهانبخش ثواقب، پژوهشگر قرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با طرق اثربخش در هدایت توان و ظرفیت مردمی مؤسسات قرآنی جهت تبیین اهداف قیام عاشورا بیان کرد: مؤسسات قرآنی از طرق مختلفی می‌توانند به تبیین اهداف نهضت امام حسین(ع) بپردازند که در این راستا می‌توان به انتشار کتاب، اختصاص شماره ویژه مجلات قرآنی، تهیه نرم‌افزارهای مربوط به قیام عاشورا، بهره‌گیری از فضای مجازی به‌ویژه سایت‌های قرآنی، تشکیل جلسات و نشست‌های تخصصی اشاره کرد.

وی تهیه برنامه‌های صوتی و تصویری در رسانه ملی و شبکه‌های استانی، استفاده مطلوب از رسانه‌های نوشتاری، بهره‌گیری از فرصت‌های مساجد، نمازجمعه‌ها و جلسات هیئت‌ها و حضور در مراکز آموزشی و اجتماع دانشجویان و دانش‌آموزان توسط مؤسسات را از دیگر موارد تأثیرگذار در جهت تبیین اهداف قیام عاشورا عنوان کرد.

آسیب‌‌زدایی از مراسم محرم و شبهه‌زدایی میان نسل جوان طی عاشورای حسینی توسط مؤسسات

این دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان در رابطه با راهکارهایی که در گسترش تهاجم فرهنگی جهت کم‌رنگ کردن ریشه اعتقادات مذهبی به‌ویژه میان جوانان و ورود خرافه به مراسم مذهبی ویژه محرم تأثیر دارد، گفت: خرافه‌زدایی و آسیب‌زدایی از مراسم محرم و همچنین شبهه‌زدایی در میان نسل جوان درباره قیام عاشورا باید در دستور کار مؤسسات قرآنی قرار گیرد که در قالب شیوه‌هایی که پیش‌تر بدان اشاره شد، می‌تواند عملی شود.

این پژوهشگر قرآنی با تأکید بر ضرورت واکاوی انحرافات مربوط به سلسله جلسات ایام سوگواری امام حسین(ع) گفت: در این مقوله ابتدا لازم است تا آسیب‌شناسی اصولی از انحرافات و پیرایه‌هایی که به مراسم محرم وارد شده انجام شود، سپس به تبیین واقعی آن پرداخت.

توجه مؤسسات قرآنی نسبت به حفظ اصالت‌های عاشورا از تحریفات و آسیب‌های بیگانگان

ثواقب در رابطه با چگونگی حفظ اصالت‌های عاشورا از تحریفات و آسیب‌های آن توسط مؤسسات قرآنی ـ مردمی بیان کرد: تدوین چارچوب صحیح مراسم محرم از نظر شکلی و محتوایی که دربرگیرنده تبیین درست روایت و تحلیل صحیح حادثه، مرثیه‌ها و اشعار، ‌نقد مراثی و اشعار غیرواقعی و نادرست و روایت‌های کذب باشد، راهکار دیگری است که مؤسسات قرآنی می‌توانند در دستور کار خود قرار دهند تا ضمن حفظ اصالت‌های عاشورا از تحریفات و آسیب‌های آن جلوگیری کنند.

این دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان تجمیع توان مالی مؤسسات قرآنی برای برگزاری نشست‌های علمی ـ تخصصی را از جمله مراحل بررسی معضلات این دور از نشست‌ها عنوان و تصریح کرد: معضلات و مشکلات نشست‌هایی که با مضامین «نهضت امام حسین(ع)» برگزار می‌شود باید با استفاده از راهکارهایی همانند تجمیع توان مالی مؤسسات برای برگزاری این نشست‌ها، استفاده از فضای فیزیکی موجود و همچنین استفاده از ظرفیت نهادها و مراکز دولتی و در اختیار مؤسسات برای برگزاری نشست‌ها در دستور کار مؤسسات قرار گیرد.

ثواقب اضافه کرد: استفاده از حمایت‌های مختلف مراکزی چون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و سازمان اوقاف و بنیاد خیریه و استفاده از حمایت‌های خیران و واقفان از دیگر موارد تأثیرگذار در برطرف کردن معضلات نشست‌های علمی ـ تخصصی مؤسسات پیرامون نهضت امام حسین(ع) برشمرده می‌شود.

ایجاد حلقه‌های معرفتی در هیئت‌های مذهبی توسط مؤسسات قرآنی طی ایام محرم

وی در رابطه با حلقه‌های معرفتی جهت تبلیغ حقایق نهضت عاشورا توسط مؤسسات قرآنی در هیئت‌های مذهبی و دیگر نهادهای قرآنی طی ایام محرم و صفر گفت: با وجود شبهه‌ها و تشکیلات متداول درباره مسائل اعتقادی و معرفتی و به ویژه درباره قیام عاشورا و سوگواری محرم ضروری است که توسط افراد صاحب‌نظر و خبره حلقه‌های معرفتی در هیئت‌های مذهبی و مراکزی که در ارتباط با ایام محرم و صفر هستند، برگزار شود.

این پژوهشگر قرآنی با بیان این که مؤسسات قرآنی نسل جوان را با فلسفه حقیقی قیام عاشورا آشنا سازند، تأکید کرد: لازم است تا مؤسسات قرآنی اصل این حرکت عظیم را به درستی تبیین کنند و تحریف‌ها و آسیب‌ها و خرافه‌هایی را که احتمالاً ناآگاهانه به این جریان وارد شده، آشکار ساخته و اذهان را با فلسفه حقیقی قیام عاشورا آشنا سازند.

ضرورت بازنگری و بازتعریف صحیح نهضت عاشورا

وی در رابطه با راهکارهای مربوط به زنده نگه داشتن نهضت عاشورا و نقش عوامل اجرایی مؤسسات به خصوص بخش فرهنگی، تبلیغی و ترویجی این دست از مراکز در این عرصه اظهار کرد: زنده نگه داشتن نهضت عاشورا در وهله اول نیازمند بازنگری و بازتعریف صحیح این نهضت توسط صاحب‌نظران آگاه و تبیین درست و دقیق آن در جامعه است؛ سپس پیراستن آن از خرافه‌ها و آسیب‌هایی است که به مرور در نحوه برگزاری مراسم مربوط به آن راه یافته و تبدیل این شعار به نوعی شعور دینی حرکت‌آفرین و تأثیرگذار است که عمق جان‌ها را دگرگون سازد و از حالت برگزاری مراسم نمادین به جریانی معرفت‌بخش و بصیرت‌افزا تبدیل شود.

ثواقب اضافه کرد: بی‌شک بخش‌های فرهنگی، تبلیغی و ترویجی در این فرایند نقش مؤثری دارند، اگر توان و ظرفیت خود را به کار گیرند و به درستی هیئت‌های مذهبی و مردم را در مسیر هرچه صحیح برگزار کردن مراسم حسینی هدایت کرده و این نهضت جاودانه را در متن مردم تداوم بخشند.

captcha