جهانبخش ثواقب، از پژوهشگران قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با اینکه آیا لازم است تا پیش از اقدام مؤسسات نسبت به برگزاری نشستهای دینی ویژه ایام محرم به برگزاری همایشهای علمی در خصوص آسیبهای عزاداری امام حسین (ع) بپردازند، گفت: پرداختن به آسیبها و آسیبشناسی ایام محرم و سوگواریها نه فقط پیش از برگزاری مراسم، بلکه در طول سال ضرورت دارد که توسط کارشناسان و در نشستهای تخصصی انجام گیرد.
ارائه راهکارهای متنوع جهت اعمال بر نشستهای عزاداری امام حسین(ع) توسط مؤسسات
وی با تأکید بر ضرورت ارائه راهکارهای متنوع جهت بررسی آسیبهای عزدارای امام حسین(ع) عنوان کرد: بهطورکلی نظاممند شدن نشستهایی که در ایام محرم و صفر برگزار میشود، ضروری است و باید راهکارهای ارائه شده توسط این نشستها در حین برگزاری مراسم به کار بسته شود.
این دانشیار تاریخ دانشگاه لرستان با بیان اینکه امور مربوط به نشستهای موضوعی مناسبتی در ماه محرم و صفر براساس اساسنامه و اهداف مؤسسات قرآنی در دستور کار مؤسسات قرآنی قرار گیرد، گفت: این امور براساس اساسنامه و اهداف مؤسسات قرآنی، وظیفه امر به معروف و نهی از منکر، اصل نظارت همگانی، اصل تبلیغ و نشر معارف دینی و مؤسسههایی که مسئولیت قانونی دارند، براساس شرح وظایف قانونی میتواند برعهده این مؤسسات در دستور کار قرار گیرد.
لزوم استفاده از اساتید آشنا به قرآن، تاریخ اسلام و شیعه شناسی در ایام محرم و صفر
ثواقب در رابطه با حضور اساتید مربوط به نشستهای عزاداری امام حسین(ع) تأکید کرد: استادان دعوتشونده علاوه بر آشنایی به قرآن باید در حوزه تاریخ اسلام و شیعهشناسی و معارف اهل بیت(ع) صاحب نظر بوده، مدارج علمی عالیه داشته و توانایی لازم برای تبیین موضوع و نیز تأثیرگذاری در گستره وسیعی از جامعه را داشته باشند.
این پژوهشگر قرآنی به نحوه چگونگی احیای مسأله امر به معروف و نهی از منکر بهعنوان مهمترین پیام عاشورا توسط مؤسسات قرآنی مطرح کرد: با نقد و نظر، تبیین و ارائه راهکارها درباره مصادیق فردی و اجتماعی، امر به معروف و نهی از منکر در سطوح مختلف جامعه و اقشار گوناگون در میان اصناف، روحانیون، بانوان، جوانان، کارگزاران دولت، اصحاب جراید و رسانهها، هنرمندان و ... که کاربرد معروف و منکر در میان هر کدام از این اقشار چگونه است و چگونه میتوان امر به معروف و نهی از منکر را همگانی کرد.
وی با اظهار اینکه مؤسسات قرآنی به عنوان مهمترین مراکز آموزشی- دینی در سطح کشور هستند و میتوانند نقش بسزایی در نهادینه شدن آموزههای مربوط به عاشورا در میان مخاطبان داشته باشند، گفت: مؤسسات قرآنی از طریق بازکاوی و بازتعریف متقن و صحیح قیام عاشورا و تبیین آن بهصورتی مطلوب و مناسب میتوانند تأثیرگذار جلوه دهند.
ضرورت نهادینه شدن نهضت حسینی با بهرهگیری از مکتب الهامبخش، عرفانی و حماسی
ثواقب به لزوم نهادینهسازی شدن قیام امام حسین(ع) اشاره و تصریح کرد: تبدیل این حماسه بزرگ از حرکتی در سطح احساسات و عواطف به حرکتی در ناحیه عقول و شعور و تبدیل آن به یک مکتب الهام بخش اخلاقی، عرفانی، حماسی و معرفتی و نیز نظارت بر مراسم آیینی مربوط به آن میتوانند در نهادینهسازی این قیام مؤثر باشند.
این دانشیار تاریخ اسلام مطرح کرد: مؤسسات قرآنی ـ مردمی به خدمت گرفتن توان علمی و دانشی و هنری استادان رشتههای نمایش، هنرهای تجسمی و تربیت مبلّغان و مروّجان قیام عاشورا با برگزاری کلاسهای آموزشی توسط این استادان، تهیه نرمافزارهای آموزشی و تبلیغی با بهرهگیری از این هنرها و دیگر ابتکارات میتوانند گامهای موثری بردارند.
القای آموزشی نهضت عاشورا توسط مؤسسات قرآنی همراه با نظارت کیفی و مدیریت مطلوب
این پژوهشگر قرآنی در رابطه با وضعیت فعلی مؤسسات قرآنی جهت برگزاری جلسات دینی و عقیدتی در راستای القای آموزشی نهضت عاشورا و سیره اهل بیت(ع) خاطرنشان کرد: مؤسسات قرآنی در مجموع میتوانند از ظرفیتهای بالقوه و بالفعلی که دارند در صورت فعالسازی، مدیریت مطلوب، نظارت کیفی و تعیین وظایف و مسئولیتها میتوانند در خدمت به سیره و معارف اهل بیت(ع) و به ویژه قیام عاشورا استفاده کنند.
وی در پایان یادآور شد: ایجاد انگیزه، خلاقیت، درک رسالت و وظیفه، شناخت مشکلات و نیازها، عزم و اراده فعالیت میتواند ظرفیت مؤسسات قرآنی را فعال کرده و آنها را در این عرصه درگیر سازد.