به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) سیدحسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شامگاه گذشته شانزدهم آذرماه در گفتوگوی ویژه خبری در تشریح مهمترین اقدامات انجام شده وزارت بهداشت در 100 روز ابتدایی فعالیت دولت یازدهم عنوان کرد: شروع کار این مجموعه مواجه شد با شیوع بیماری وبا ولی اجازه ندادیم این بیماری گرفتارمان کند و برنامههای وزارت بهداشت را تحت شعاع قرار دهد، به هر حال با تلاشهای شبانه روزی این بیماری کنترل شد.
هاشمی ادامه داد: در این بین همزمان باید کمبود داروها را برطرف میکردیم، از سوی دیگر به دلیل عدم حمایت شرکتهای بیمهای بسیاری از اقلام دارویی پوشش داده نمیشد که این روند نیز باید اصلاح میشد، داروها باید از مبادی که بارگیری میشدند به سرعت وارد کشور میشدند و از سوی دیگر هزار و 800 میلیارد تومان یارانه نیاز داشتیم تا ما به التفاوت نرخ ارز تامین شود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه با تدابیر صورت گرفته ما به التفاوت نرخ ارز پرداخت و قیمت داروهای بیماران صعب العلاج تا دو برابر کاهش پیدا کرد، ادامه داد: اخیرا نیز داروهای ناباروی که تاکنون از یارانه ما به التفاوت نرخ ارز بهرهمند نبودند مشمول این طرح شدند.
وی با بیان اینکه یکی از فعالیتهای مهم مجموعه در طی مدت زمان یاد شده هماهنگی بین بخشی بوده است، تصریح کرد: وزارت بهداشت در شروع کار خود جدای از اینکه باید تیم ستاد، معاونتها، مدیران و رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی را هماهنگ میکرد، در مقابل باید در بیرون از این مجموعه در دستگاههای همچون هلال احمر، انتقال خون، بیمهها و نظام پزشکی مطالبه واحدی را ایجاد میکردند که با تلاشهای صورت گرفته این مقوله به صورت کامل اتفاق افتاد.
حرکت بخش سلامت در ریل گذشته مردم را در آینده دچار مشکل جدی خواهد کرد
هاشمی با تاکید بر اینکه اگر بخش سلامت بخواهد در همان ریل گذشته حرکت کند قطعا مردم در آینده با مشکلات جدی مواجه هستند، عنوان کرد: امروزه بدون استثنا همگان باور دارند مشکلات حوزه سلامت اگر مشکل نخست کشور نباشد مطمئنا دومین مشکل است. امروزه بیمه قادر به حمایت نیست و روز به روز هزینههای سرسام آور سلامت فشارهای این حوزه را به مردم بیشتر میکند.
حوزه سلامت نیازمند یک جراحی اساسیست
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه حوزه سلامت نیازمند یک جراحی اساسیست، عنوان کرد: یکی از مشکلات جدی ما در این حوزه مدیریت منابع و خلق ثروت است، بنابراین از همان ابتدا یک بخش اقتصادی در ستاد تعریف شده است، ما پزشک هستیم و به خوبی به نحوه کارمان در حوزه پزشکی آگاه هستیم ولی در این بخش حتما باید از صاحبان فن کمک بگیریم.
وزارت بهداشت دارای 420 هزار پرسنل، 900 بیمارستان دولتی و خصوصیست
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه وزارت بهداشت دارای 420 هزار پرسنل، 900 بیمارستان دولتی و خصوصیست، اضافه کرد: این گروه اقتصادی در حال تعریف مدلی برای این حوزه است که امیدواریم در این دوره بخش قابل توجهی از یارانهها را به سمت درمان آوریم.
هاشمی با تاکید بر اینکه در سال 92 سرانه چهارده هزار و 200 تومان برای بیمهها در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: امسال به بخش بهداشت و درمان لطف داشتند ولی چشم گیر نبوده، ما در حال حاضر نزدیک به هشت هزار میلیارد تومان بدهی داریم که چهار هزار و 700 میلیارد تومان از سال 91 به 92 و امسال هم دو هزار و 700 میلیارد به رقم یاد شده اضافه خواهد شد و رقمی هم مربوط به حق جذب بوده که در بودجه دیده ندیده شده است.
وی تاکید کرد: برای بودجه وزارت بهداشت یک توجه کوچکی شده اما در مقایسه به گرفتاریها و مشکلات موجود به خصوص در استانهای دوردست و نقط مرزی باید نگاه ویژهای به این بخش صورت بگیرد؛ اگر ساختار وزارت بهداشت را شبیه به بدن انسان ببینید مطمئنا همانگونه که بدن برای ادامه زندگی خود نیاز به خون است ما نیز در این بین نیازمند منابع هستیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات این مجموعه در 100 روز گذشته برای کاهش سهم پرداختی از جیب مردم در هزینههای بهداشتی و درمانی، بیان کرد: طبق برنامه پنجم توسعه قرار بود حداکثر تا دو سال آینده سهم مردم را در این حوزه به 30 درصد برسانیم ولی این روند عملی نشده و اگر در دو سال گذشته این آمار 54 بوده امروزه مطمئنا آمارها مختلف و نباید کمتر از 65 درصد باشد.
خدمات را باید از گروه پزشکی واقعی خرید کنیم
هاشمی با تاکید خدمات را باید از گروه پزشکی واقعی خرید کنیم، خاطرنشان کرد: به این قشر اعم از پزشک و پرستار نیز در رشتههای مختلف و سالهای متمادی ظلم شده است. برای چهارصد و 20 هزار نفر پرسنل وزارت بهداشت، بودجه عمومی 270 هزار نفر در نظر گرفته شده است اگر مردم از خدمات این حوزه به ویژه در بیمارستانهای دولتی ناراضی هستند تنها به نظارتها بازنمیگردد، ما موظف هستیم از درآمدهای اختصاصی سهم ارتقای بیمارستان کنیم.
بدهی 780 میلیارد تومانی بیمهها به وزارت بهداشت
وی ادامه داد: باید یک منبع مالی همچون یارانهها وجود داشته باشد و برود در قالب بیمه تا به جای اینکه مردم خرید خدمت کنند این کار را بیمه انجام دهد، چیزی که ما به اسم بیمه داریم یک صندوق است، امروزه هفتصد و 80 میلیارد تومان از بیمهها طلبکار هستیم زمانی که این مبالغ پرداخت نمیشود حوزههای بیمارستانی، دارویی و تجهیزات پزشکی به خوبی هدایت نمیشود.
لزوم ایجاد صنعت بیمه
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر لزوم ایجاد صنعت بیمه در این بین تاکید کرد و گفت: باید بیمهای قوی بیمهها ضعیف را در داخل خود ادغام کند تا خدمات مربوطه ارتقا پیدا کند و خیرین و بخش خصوصی نیز در این زمینه سرمایه گذاری کنند؛ از سوی دیگر قیمتها را باید واقعی کنیم که در این صورت به مردم فشار میآید ولی بیمهها باید این فشارها را رفع کنند که این امر نیز نیازمند تامین منابع است.
زمانی که بیمهها کارآمد شوند مانع از ایجاد هزینههای فراوانی میشوند
هاشمی تاکید کرد: زمانی که بیمهها کارآمد شوند مانع از ایجاد هزینههای فراوان میشوند، مراکز درمانی ارتقا پیدا میکنند و به جای اینکه به زور پزشک و پرستار را به مناطق محروم بفرستیم میتوانیم هزینه کنیم و این سربازی نانوشته را از دوش کارگزاران سلامت به تدریج برداریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه در طی این مدت کمبودهای دارویی کاهش پیدا کرده است، تصریح کرد: بحمدالله در طی این مدت قیمت برخی داروها به شدت کاهش پیدا کرد، در شهرهای بزرگ دارو برای بیماران خاص تامین شده و بیمهها قبول کردهاند که اقلام را به صورت رایگان در اختیار افراد قرار بدهند و وفور دارو نیز در چهارماه آینده خیلی بیشتر خواهد شد، البته ما نباید به این شرایط قانع باشیم هنوز راه نرفته زیادی در پیش است و باید مدیریت شود.
تکیه بر داروهای تولید داخل برای بیماران خاص
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: مشکل دیگر ما در خصوص برخی از داروهای بیماران خاص است مشابه داخلی آن وجود دارد ولی افراد اصرار بر استفاده از داروی خارجی دارند، زمانی که انجمنهای علمی و برجستگان رشتههای مختلف تشخیص میدهند داروی داخلی مناسب است چرا ما نباید از داروی داخلی استفاده کنیم، بنابراین از سال آینده تکیه خواهیم کرد به داروهای که در داخل تولید میشود.
در 100 روز گذشته هیچ اقدامی در جهت توسعه بی رویه طرح پزشک خانواده انجام ندادهایم
هاشمی در ادامه سخنان خود به اقدامات صد روزه گذشته وزارت بهداشت برای طرح پزشک خانواده اشاره کرد و گفت: در طی این مدت هیچ اقدامی در جهت توسعه بی رویه طرح انجام ندادهایم، البته از دو هزار میلیارد تومانی که قرار بود به اجرای طرح اختصاص یابد تنها دو درصد آن از سوی دولت قبلی و فعلی محقق شده، البته در طی این مدت دو تیم مامور شدهاند و آسیب شناسی مناطق که طرح پزشک خانواده در آنها اجرا شده را بر عهده گرفتهاند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش پایانی سخنان خود گفت: انتظار ما از مردم صبوری و امید به آینده است. دولت تدبیر و امید در مورد سلامت مردم دغدغه جدی دارد و در آینده نزدیک به کمک مجلس و حمایت تمامی کسانی که دلسوز مردم هستند قدمهای بلندی در این حوزه برداشته خواهد شد.