به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهدی حجت، قائممقام و معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، امروز دوشنبه 18 آذر ماه طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به بیان شرایط موجود در حوزه میراث فرهنگی و عملکرد 100 روزه این معاونت پرداخت و عنوان کرد: اگر بتوانیم برای محافظت از محوطههای تاریخی پلیس میراث فرهنگی ایجاد کنیم، در پاسداری فیزیکی از محوطههای تاریخی موفقتر خواهیم بود.
وی با اشاره به اینکه تعداد زیادی از آثار فرهنگی به صورت گسترده ثبت تاریخی شده است، گفت: تعداد آثار ثبت شده به عنوان اثر تاریخی به 33 هزار اثر میرسد در حالی که حتی 10 درصد این آثار نیز دارای حریم، پرونده تشریحی کامل و اطلاعات لازم نیست و فقط یک شماره ثبتی دریافت کردهاند.
بودجه برای حفاظت نداریم
حجت از لزوم محافظت از دهها تپه و محوطه تاریخی نیز خبر داد و گفت: متأسفانه بودجه لازم در خصوص بررسی و حفاظت از این آثار وجود نداشته و از دورههای گذشته بودجه سازمان از طریق بودجه اختصاصی دولت تأمین نمیشده است بلکه از کانالهای دیگر وارد میشده اما در دوره جدید قرار است بودجه بر اساس طرحهای عملیاتی به ما اختصاص داده شود.
وی با تأکید بر اینکه باید مرکز مرمت آثار تاریخی به صورت قوی و حرفهای در کشور ایجاد شود به نحوی که ایران به قطب مرمت آثار تاریخی منطقه تبدیل شود، عنوان کرد: همه نگران آسیب دیدن اسناد تاریخی به دلیل انتقال به شهر شیراز و بازگشت به تهران هستند که محل نگهداری این اسناد در حال آماده شدن است و البته تا اسناد از کارتونها باز نشده و مورد بررسی قرار نگیرد نمیتوان در خصوص صدمات وارده به آنها قضاوت کرد.
تغییر شکل سازمان میراث فرهنگی به سازمانی فرهنگی
معاون میراث فرهنگی کشور از تغییر در محوطه و درب ورودی سازمان میراث فرهنگی نیز سخن گفت و عنوان کرد: دور تا دور سازمان با میلههای بلند احاطه شده بود و امکانات داخلی سازمان مانند آمفیتئاتر محوطه مورد استفاده قرار نمیگرفت، اما میلهها برداشته شده و برنامه داریم که شکل سازمان را به صورت یک سازمان فرهنگی برای استفاده مردم تبدیل کنیم.
گزارش 100 روزه/ وزارت نفت اسپانسر سازمان میراث فرهنگی
وی در ادامه سخنان خود به اقدامات صورت گرفته طی 100 روز فعالیت این معاونت اشاره و از جلب مشارکت وزارت نفت برای حمایت از برنامههای فرهنگی میراث فرهنگی خبر داد و گفت: این یک قاعده بینالمللی است که دستگاهها و سازمانهایی که اقدامات فنی و صنعتی انجام میدهند به دلیل صدمهزدن اقداماتشان بر فرهنگ و محیط زیست در حوزههای فرهنگی سرمایهگذاری کنند.
حجت ادامه داد: مقرر شده وزارت نفت اسپانسر برنامههای میراث فرهنگی شود که بر همین اساس ایجاد موزه نفت، سرمایهگذاری در محوطه بیستون، مشارکت در احیای مجدد محوطه تاریخی تخت جمشید و ... از برنامههای مشترک وزارت نفت و میراث فرهنگی است.
وی از سایر وزارتخانهها نیز که در تأسیسات سازهها و طرحهای عمرانی فعالیت میکنند دعوت کرد با مشارکت میراث فرهنگی در حوزه حفاظت همکاری کنند.
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی از تلاش برای احیای پایگاههای میراث فرهنگی خبر داد و گفت: این پایگاهها با مشکلات متعددی روبهرو بودهاند و طی این مدت شکایتهای متعددی به دست ما رسیده است؛ یکی از این پایگاهها در اطراف حرم رضوی ایجاد شده است که شروع به فعالیت خواهد کرد.
مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی دوباره احیا میشود
وی از تلاش برای احیای مجدد مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی نیز خبر داد و گفت: موزهداری، مرمت، معماری باستانی و سایر رشتههای متعدد مرتبط باید زیرنظر خود سازمان باشد و در همین خصوص ما نظر دولت را جلب کردهایم و در رشتههایی که در کشور فوقلیسانس و دکتری ندارند ظرفیت ارتقای این رشتهها را در مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی داریم.
حجت تصریح کرد: اگر احیای این مرکز محقق شود مسلماً به یک دانشکده بینالمللی تبدیل خواهد شد.
موزه اسلامی احیا میشود
وی به تعطیلی چندین ساله بخش موزه اسلامی و موزه ایران باستان(در موزه ملی) اشاره و اعلام کرد: ما امکانات، فضا، نیروی متخصص و ... را داریم اما برای افتتاح این موزهها همت نکردهایم؛ اکنون هیئتی سه نفره متشکل از کارشناسان زبده تعیین شده است که به تمام امور مربوط به این دو موزه رسیدگی شود تا بتوان در جهت احیای مجدد موزهها فعالیت کرده و تا انتهای سال آینده موزهها احیا و این اقدام منتج به احیای مجموعه باغ شاه به عنوان موزه شود.
معاون میراث فرهنگی کشور دلیل عمده خروج آثار ثبت شده به عنوان میراث فرهنگی به دستور دیوان عدالت اداری را عدم دفاع درست از پروندههای میراثی اعلام کرد و گفت: ارتباط خوبی با دیوان عدالت اداری و قضات برقرار شده است.
وی از تشکیل کمیته مشترک بین میراث فرهنگی و ستاد فرمان هشت مادهای حضرت امام (ره) نیز سخن گفت و عنوان کرد: اموال تاریخی در اختیار این ستاد قرار دارد که با ارتباط خوب برقرار شده قرار است مورد بررسی و حفاظت قرار گیرند همچنین با مسئولان سازمان اوقاف نشستی برگزار شد تا موارد متعدد مشترک که هم وقف بوده و هم جزو میراث فرهنگی هستند مورد بررسی قرار گیرند و نظر سازمان اوقاف در خصوص محافظت از این آثار مثبت بوده است.
حجت از ابلاغ آئیننامه استانداردسازی موزههای کشور نیز خبر داد و گفت: شورای ثبت در ستاد مرکزی سازمان تشکیل شده است و با ارسال بخشنامهای به تمامی استانهای کشور از آنها خواستهایم که اعلام جزو آثار تاریخی بودن یا نبودن آثار را تا زمان تشکیل شوراهای ثبت استانی متوقف کنند چرا که اعلام اینکه یک اثر جزو میراث فرهنگی هست یا خیر بدون کارشناسی دقیق آسیبهای زیادی دارد.
وی افزود: برای اولین بار کمیسیون میراث فرهنگی ناملموس در حال شکلگیری است و مقرر شده تمامی دستگاههای مرتبط با این حوزه عضو کمیسیون باشند.
در خصوص موزه نیاوران و سعدآباد باید بر اساس نظر امام (ره) عمل شود
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی در خصوص حکم دادگاه بدوی در خصوص واگذاری موزه سعدآباد و نیاوران به بنیاد مستضعفان نیز گفت: پس از انقلاب امام راحل فرمان دادند که شورای انقلاب در خصوص اموال پهلوی تصمیمگیری کند که این شورا موزه سعدآباد و نیاوران را متعلق به وزارت فرهنگ و آموزش عالی (به عنوان مسئول موزهها) دانست و مقرر شد به عنوان کاخموزه و محل ارائه سرگذشت پهلوی مورد استفاده قرار گیرد.
وی ادامه داد: اگر هم چنین حکمی صادر شده باشد مقامات دستور بازگردان آن حکم را صادر خواهند کرد تا بر اساس نظر امام راحل عمل شود.
قائم مقام سازمان میراث فرهنگی در پاسخ به سؤالی در خصوص وضعیت گردشگری کشور نیز عنوان کرد: ما در حوزه گردشگری سلامت و گردشگری زیارت موفق عمل کردهایم چرا که جذاب بوده و چیزی برای عرضه داریم، اما آیا در حوزه گردشگری فرهنگی سفره ما گسترده است و چیزی برای عرضه داریم؟ ما با مشکلات زیادی به ویژه مشکلات زیرساختی در این حوزه مواجه هستیم که باید سرمایهگذاری در خصوص آن صورت گیرد.