حجتالاسلام لطفیان:
«حی علی الصلاة» انسان فراموشکار را به یاد خالقش میاندازد
گروه خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: امام جمعه نیک شهر در گفتمان دینی «محراب عشق و محبوب اولیا»، اظهار کرد: فراموشی انسان به قدری است که در اسلام سفارش شده هر شبانهروز پنج مرتبه در بلندی قرار بگیرد و با رساترین و زیباترین صدا فریاد بزند «حی علی الصلاة».

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلام والمسلمین احمد لطفیان سرگزی، امام جمعه نیکشهر طی سخنانی در این گفتمان به اهمیت فرهنگ نماز و امر به معروف اشاره کرد و لزوم آشنا کردن جوانان با این فریضه الهی که بالاترین تقرب و عطر عبودیت است را خواستار شد.
وی افزود: از جمله راههای دعوت به نماز و ترویج سنت حسنه امر به معروف آموزش است، امروزه در برخی مراکز آموزش عالی سمینارهای بهرهوری و بهینهسازی تشکیل میشود که هدف همه آنها آگاهی دادن به مردم است که از ارزش والایی برخوردار است.
حجتالاسلام لطفیان با اشاره به اینکه در نهی از منکر نیز مهمترین گام آگاه کردن مردم از خطرات مفاسد است، اظهار کرد: باید اثر مثبت درستی اعمال برای مخاطبان در مثال بگنجد تا به صورت ملموس شاهد نتیجه اعمال درست باشند. به طور مثال در قرآن و روایات نمونههایی به چشم میخورد که انسان اگر اراده داشته باشد همه چیز برای او آسان میشود. همسر فرعون در کاخ طاغوت حامی موسی(ع) بود و ساحرانی که برای مبارزه با موسی آمده بودند یک باره از طرفداران موسی(ع) شدند.
وی بیان کرد: بیان الگو و نمونه، آسانسازی، ترک منکرات و انجام معروفها از طریق نقل تاریخ و هنر یکی از این شیوههاست. روش و مهارت دیگر جذب مخاطبان به نماز این است که یاوران نماز در تبلیغ این امر مقدس و نورانی از الگوسازی استفاده کنند. معرفی چهرههای موفق و تجلیل از آنها و از سوی دیگر تحقیر چهرههای منحرف و مجازات آنها از جمله راههای جذب مخاطبان به انجام اعمال نیکو است.
امام جمعه نیکشهر با بیان اینکه واقعه عاشورا و حضور پرشور مردم در آن نیز از جمله عوامل تأثیرگذار در حرکت مرد به سمت اعمال نیک است، افزود: هر سال مردم در عاشورا فریاد «یا حسین» سر میدهند حمایت خود را از امامت، عصمت و مظلومیت اعلام میکنند، همین که این همه سفارش درباره برائت، تنفر و لعنت به دشمنان خدا و اولیای خدا شده، مردم را از گرایش به اعمال نادرست باز میدارد.
وی با اشاره به سوره تحریم آیه 11، عنوان کرد: خداوند در این آیه با تجلیل از همسر فرعون او را به عنوان الگو معرفی کرده است. همانگونه در جای دیگر میفرماید «مردم باید از حضرت ابراهیم و حضرت محمد درس بگیرند». انسانها در بسیاری از کارها احتیاج به معرفی افراد، الگو قرار دادن و خط شکن دارند به طور مثال همین که یک نفر اذان گفت و راه سکوت را شکست، راه اذان گفتن برای دیگران باز میشود همچنین همین که معتادی اعتیادش را ترک کرد برای معتادان دیگر الگو میشود.
حجتالاسلام لطفیان اظهار کرد: روش و مهارت دیگر در دعوت به حق، ترویج نماز و امر به معروف استفاده از قالب طنز و خنده بوده و همچنین بیان ثواب و عقاب اعمال یا بیم و امید است. مثالی که میتوان برای این امر مطرح کرد جریان بهلون و هارون است؛ روزی بهلول وارد مجلس هارون شد و چون هارون در مجلس حضور نداشت، بهلول جای هارون نشست. خادمان او را از آنجا بلند کردند و کتک زدند.همین که هارون وارد مجلس شد به او گفت «من چند دقیقه جای تو نشستم کتک خوردم، وای به حال تو که عمری در جای اهل بیت پیامبر(ص) نشستهای» و با طنز به هارون گفت «راه تو باطل و حکومت تو غصبی است»>
وی ادامه داد: از راههای ایجاد انگیزه در انجام معروفها و ترک محرمات و منکرات بیان پاداشهای کار خوب مانند اقامه نماز و کیفرهای منکر مانند ترک اقامه نماز است. براساس آیه 90 سوره یوسف آشنایی با کیفر گناهان، نحوه سقوط و هلاکت امتها، تاریخ عزت و ذلت اقوام و همچنین آشنایی با الطاف الهی نسبت به کسانی که خود را از گناه دور میکنند، بسیار سازنده است.
امام جمعه نیکشهر به تشریح روشی از دعوت و تبلیغ نماز و امر به معروف پرداخت و بیان کرد: روش دیگر تکرار است، از دیدگاه اسلام میان تربیت و تعلیم تفاوتهای فراوانی است به طور مثال در تربیت تکرار یک اصل ضروری است ولی در تعلیم و آموزش همین که شاگرد مسأله را فهمید تکرار کردن لازم نیست.
وی یادآور شد: برنامه اسلام تنها آموزشی نیست بلکه تربیتی هم هست لذا باید تکرار شود. براساس آیات قرآن کریم انسان به قدری فراموشکار است که تذکر گاه به گاه نیز برای او کافی نیست؛ لذا قرآن کریم میفرماید «خدا را زیاد یاد کنید»، فراموشی انسان به قدری است که در اسلام سفارش شده هر شبانه روز پنج مرتبه در بلندی قرار بگیرد و با رساترین و زیباترین صدا فریاد بزند «حی علی الصلاة».
این استاد دانشگاه به تشریح روش دیگری در دعوت به حق و اقامه نماز پرداخت و گفت: در دعوت به حق و اقامه نماز شیوه تدریج، تکرار و گاهی مماشات است. همانگونه که براساس آیه 168 سوره بقره شیطان انسان را گام به گام به فساد میکشاند راه اصلاح و امر به معروف نیز باید گام به گام باشد.
وی افزود: این شیوه مرحلهای دارای زمانبندی و با تاریخ معین نیست، قرآن خطاب به پیامبر(ص) از روش مرحلهای به این صورت یاد میکند که ابتدا به خودسازی فرا میخواند و سپس به بستگان هشدار میدهد همچنین به اهل مکه و اطراف مکه و در پایان همه مردم کره زمین را مخاطب قرار میدهد.
امام جمعه نیکشهر مسئله ربا را یکی دیگر از موارد بیان تدریجی در قرآن کریم ذکر کرد و افزود: در مرحله اول در آیه 39 سوره روم میفرماید «سودی که به مال شما از طریق رباء اضافه میشود، نزد خدا افزایش نیست» سپس در سوره نساء میافزاید «قرآن رباخواری را از عادات زشت یهودیان میشمارد»؛ آیه 130 سوره آلعمران به نهی این عمل میپردازد و میفرماید «قرآن انسان را از ربای مضاعف و زیاد نهی میکند» و در سوره بقره میفرماید «قرآن ربا گرفتن را به منزله اعلام جنگ با خدا میداند».
حجتالاسلام لطفیان در پایان یادآور شد: مسئله تدریج و حرکت گام به گام یکی از اصول تربیتی به شمار میرود. یکی از اعتراضات کفار این بود که میگفتند «چرا قرآن به یک باره بر رسولالله(ص) نازل نشد»، که در جواب آنها قرآن کریم در سوره فرقان آیه 32 میفرماید «نزول تدریجی برای آرامش روح مؤثر است».