کد خبر: 1347811
تاریخ انتشار : ۰۷ دی ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۶
حجت‌الاسلام واعظ جوادی‌آملی خبر داد:

انتشار رساله آیت‌الله جوادی‌آملی با نثری روان و علمی/ پاسخ به 800 مسئله روز جامعه

گروه ادب: فرزند آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی از انتشار رساله معظم‌له با نثری روان‌تر و علمی‌تر خبر داد و گفت: 800 مسئله روز جامعه در این رساله پاسخ داده شده است.


حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی واعظ جوادی‌آملی، رئیس بنیاد بین‌المللی علوم وحیانی اسراء در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تدوین رساله عملیه معظم‌له گفت: مراجع عظام تقلید، رساله عملیه خود را بر اساس اجتهاد علمی که دارند، فراهم می‌کنند و مردم هم مبتنی بر این رساله، سبک زندگی خود را براساس آموزه‌های وحیانی سامان می‌بخشند.



وی افزود: این اقدام سنت حسنه‌ای است که در دانش فقه از یک سو و سنت فقهای ما از سوی دیگر، وجود داشته است و مراجع براساس رویکردهای فقهی و مبانی دانش فقه، نظرات کارشناسانه و فقیهانه خود را ارائه می‌کنند.



مسائل «مناسک حج» تدوین و منتشر شده است



حجت‌الاسلام واعظ جوادی‌آملی ادامه داد: آیت‌الله جوادی‌آملی با توجه به جامعیت علمی در حوزه‌های علوم و هم‌افزایی که از ناحیه علوم برای سامان‌دارتر کردن دانش‌ها در اختیار دارند، در این حوزه دارای نظرات خاصی هستند که برخی از آنها به صورت پراکنده ارائه شده است و در رساله عملیه‌ای که در حال آماده‌سازی است و در اختیار مخاطبان قرار خواهد گرفت قابل مشاهده است.



وی در ادامه، موضوعات مورد بحث در رساله عملیه را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: تاکنون چهار مسئله در رابطه با آماده‌سازی رساله عملیه فراهم شده است که یکی از این مباحث، «مناسک حج» به عنوان عمده‌ترین مبحث است که جامعه دینی و حج‌گزاران براساس آن عمل عبادی و مناسک حج را انجام می‌دهند و این اثر به چاپ رسیده و در اختیار روحانیان و مردم قرار گرفته است.



منتخب رساله عملیه؛ دارای 800 مسئله



این پژوهشگر گفت: مورد دیگر، استفتائاتی است که در طول سالیان متمادی جمع‌آوری شده و هر سال یک بار تجدید چاپ می‌شود و ناظر به مباحثی است که جامعه دینی از آن استفتاء می‌کند و کار دیگری که در اختیار آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی است، منتخبی از رساله عملیه است که دارای 800 مسئله مورد ابتلای  جامعه ماست و ایشان نظرات نهایی خود را ارائه خواهند کرد تا یک منتخب رساله منتشر شود و در پایان رساله عملیه است که باید عمده مسائل در آن مطرح شود و این مسائل از نظر ایشان گذشته باشد.



به گفته وی، متن رساله با توجه به اینکه از دیرزمان نوشته شده، نیازمند بازنویسی و نثر مناسب زمان و دوره ما است، تا هم به مسائل معطوف به نیازهای جامعه و مورد ابتلای جامعه بپردازد و از سوی دیگر مسائلی که مورد ابتلا نیست یا برخی موضوعات که منتفی شده، حذف شود و با نثر روان‌تر و علمی‌تری که حضرت استاد به آن نظر دارند منتشر شود.



بازنویسی رساله براساس مبانی ادبیات فقه



فرزند آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی با تأکید بر بازنویسی رساله براساس مبانی ادبیاتی که حضرت استاد بر فقه می‌پسندند، بیان کرد: ایشان معتقد هستند که باید از رساله عملیه، بوی علم فقه به مشام برسد و جامعه علمی فقط با بحث روبرو نباشد، به ویژه آنهایی که با دانش فقه و حقوق سر و کار دارند، باید بتوانند ادله و براهین را از ظاهر یک مسئله استشمام کنند؛ از این رو این مسائل، نیاز به بازنویسی دیگری دارد.



وی افزود: این کار عمده و اساسی است و در صورت اتمام، اتفاق مبارکی خواهد بود؛ چرا که در حوزه رساله عملیه بوده و در آینده براساس چنین رویکردی رساله‌های عملیه فقهای بزرگ منتشر خواهد شد و جامعه و نخبگان فرهنگی به رساله‌ای چشم می‌‌دوزند که خصوصیت علمی در آن نهفته است.



کتاب شریف «تفسیر تسنیم» دغدغه جامعه قرآن‌پژوه امروز



حجت‌الاسلام واعظ جوادی‌آملی با اشاره به دلایل تأخیر در ارائه رساله عملیه گفت: اشتغالات علمی آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی زیاد بوده و عمده فرصت ایشان برای تدریس صرف می‌شود و همچنین، کتاب شریف «تفسیر تسنیم» دغدغه جامعه قرآن‌پژوه امروز است؛ از این رو این موارد سبب می‌شود که وقت کافی برای تدوین و بازنویسی رساله نداشته باشند.



وی در پاسخ به زمان به پایان رسیدن نگارش این رساله، اظهار کرد: امیدواریم تا سال آینده این اثر به دست مخاطبان برسد؛ چرا که بسیاری از فضلا، محققین و متدینین از داخل و خارج کشور این موضوع را مطرح و پیگیری می‌کنند و تنها مشکل در این میان، نبود فرصت لازم و اولویت‌هایی است که استاد برای خود به ویژه در مورد «تفسیر تسنیم» دارد.



آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی در مباحث فقهی، خود شخصاً رسیدگی می‌کنند



وی همچنین درباره میزان کار انجام شده در رابطه با رساله عملیه پاسخ داد: نیمی از موارد در رساله دیده و بازنویسی شده و نیم دیگر باقی مانده است و اگر فرصتی فراهم شود، این زمان زیاد نخواهد بود و خیلی طول نخواهد کشید، اما شرایط جسمی، کسالت و مزاج ایشان نیز سبب می‌شود که این کار به کندی پیش رود.



حجت‌الاسلام واعظ جوادی‌آملی در پاسخ به اینکه آیا افرادی هستند که در تدوین و بازنویسی این اثر به حضرت استاد کمک کنند، بیان کرد: خیر، آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی در مباحث فقهی، خود شخصاً رسیدگی کرده و جواب می‌دهند؛ چرا که حساسیت‌ها و دقت‌های فوق‌العاده‌ای در این زمینه وجود دارد و این هم دلیل بر تأخیر خواهد شد.

captcha