علیاکبر حنیفی، پیشکسوت قرآنی کشور در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه ارائه آمار تکراری در زمینههای مختلف یکی از معضلات در عرصه فعالیتهای قرآنی است، گفت: انتظاری که از مدیران قرآنی به خصوص در معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد، ساماندهی به این آمارها است که به نظر میرسد یکی از اولویتهای کاری قرار گیرد.
نبود آمار صحیح از فعالیتهای قرآنی در کشور
وی در ادامه افزود: در حال حاضر آمار صحیحی از فعالیتهای قرآنی و عملکرد و خروجی برنامهها وجود ندارد، ما در حال حاضر نمیتوانیم مشخص کنیم چه فعالیتهایی در سراسر کشور و در بخشهای مختلف انجام شده است که بتوانیم آمار آنها را به تفکیک اعلام کنیم تا معلوم شود در کدام حوزه ضعیف و یا قوی عمل کردهایم.
این فعال قرآنی کشور با تأکید بر رشد سختافزاری فعالیتهای قرآنی از ابتدای انقلاب تاکنون، تصریح کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون در بحث زیرساختها بسیار خوب کار کردهایم و ساختمانهای مربوط به امور قرآنی بسیار زیادی احداث شده است و هنوز هم قسمت اعظمی از بودجههایی که اختصاص داده میشود، صرف امور سخت افزاری و زیربنایی میشود، به نظر بنده با اینکه چنین چیزی لازم است؛ اما شاید تنها در پیشبرد 10 از اهداف مؤثر باشد، یکی از اولویتهایی که معاونت قرآنی باید در رأس امور خود قرار دهد همین موضوع باشد تا فعالیتهای قرآنی تقویت شود.
توجه بیشتر به برگزاری برنامههای قرآنی در مساجد
این داور مسابقات بینالمللی قرآن در ادامه با طرح این سؤال که در حال حاضر چند درصد از فعالیتهای قرآنی کشور در مساجد و یا با محوریت این مکان مذهبی برگزار میشود، اظهار کرد: در حال حاضر بیش از 100 هزار مسجد در کشور فعالیت میکند و هر مسجد دارای زمین و امکانات وسیعی است که باید بسیار بیشتر از اینها مورد استفاده قرار گیرد. باید یک بررسی صورت گیرد تا ببینیم مساجدی که بر اساس احادیث و روایات، اساس آنها بر پایه آموزش و ترویج قرآن کریم است تا چه میزان از فعالیتهای قرآنی کشور را بر عهده دارند.
حنیفی در بخش دیگری از این گفتوگو از تغییر استراتژیها در بحث فعالیتهای قرآنی سخن به میان آورد و در ادامه خاطرنشان کرد: رویکرد ما باید به سمتی رود که نتیجه آن تقویت جلسات قرآنی باشد، باید بازرسیهای جامع و کاملی از این جلسات به عمل آید و همه تلاش ما باید به نقشهای خاتمه یابد که نگاه و افق دید آن ارتقاء فعالیتهای قرآنی به لحاظ محتوا، نه به لحاظ ساختار باشد.
برنامههای آموزش قرآن متعلق به 50 سال گذشته است
این پیشکسوت قرآنی کشور با بیان اینکه با گذشت 30 سال از انقلاب اسلامی هنوز برنامهها و فعالیتهای قرآنی در کشور تفاوت چندانی با برنامههای سالهای ابتدایی آموزش قرآن نداشته است، از لزوم تغییر رویکردها و نوآوری در برنامهها سخن گفت و تصریح کرد: اگر نگاهی به شیوههای آموزش و یا حفظ قرآن کریم داشته باشیم، متوجه کهنه بودن این شیوهها خواهیم شد، روشهای آموزش قرآن در کشور متعلق به 50 سال گذشته است که با کمترین تغییرات تا به امروز نیز ادامه داشته است.
وی بار دیگر بر لزوم فعالیتمحور بودن برنامههای قرآنی تأکید کرد و گفت: باید بیشترین هزینههایی که صرف برنامههای قرآنی میشود به برنامهها داده شود، نه به افراد؛ متأسفانه در برخی موارد میبینیم که بودجهها به جای تخصیص یافتن برای اجرای برنامهها به نامها و عناوین داده میشود که این رویه به زیان آینده فعالیتهای قرآنی خواهد بود.
تخصیص بودجهها بر اساس محتوای برنامههای قرآنی
این داور بینالمللی مسابقات قرآن افزود: در حال حاضر بیش از 60 درصد بودجههای قرآنی صرف امور غیر ضروری میشود که زمان انجام دادن چنین اموری گذشته است؛ فعالیتمحور کردن برنامههای قرآنی برای همه اهالی قرآن تقریباً به یک آرزوی دست نیافتی تبدیل شده است که امیدواریم در آینده این آرزو تحقق یابد، البته تحقق چنین رویکردی نیاز به یک مسئول شجاع دارد که چنین کاری را انجام دهد.
حنیفی در ادامه با بیان اینکه 200 نوع فعالیت قرآنی را میتوان در کشور برنامهریزی و اجرایی کرد، گفت: باید بگویم اکنون از این تعداد برنامه، درصد محدودی در حال انجام شدن است. ما در حال حاضر در بخش روخوانی، روانخوانی، حفظ و مفاهیم قرآن کریم فعالیتهای پوسیده و نخنمایی را انجام میدهیم، روشهایی که در حال حاضر برای آموزشها به کار میبریم کهنه و فاقد کارآیی لازم هستند که باید هرچه زودتر در این زمینه چارهای اندیشیده شود و همین امر میتواند از جمله دیگر اولویتهای مهم فعالیتهای قرآنی در شرایط فعلی باشد.
این فعال قرآنی کشور با اشاره به اینکه سرعت پیشرفت فعالیتهای قرآنی در کشور همگام و موازی با سایر عرصهها نبوده است، اظهار کرد: به نسبت پیشرفتهای شگرفی که در عرصههای گوناگون به وجود آمده است شاهد همان سرعت در عرصه فعالیتهای قرآنی نبودهایم، ضمن اینکه کیفیت نیز درجا زده است.
پیشنهاد تشکیل یک شورا در معاونت قرآن متشکل از پیشکسوتان
وی در پایان به ارائه یک پیشنهاد به مسئولان قرآنی کشور پرداخت و گفت: اگر معاونت قرآن مطابق با شرایط و امتحانی که افراد از خود پس دادهاند برخی از پیشکسوتان قرآنی را در قالب «شورای عالی قرآن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی» جمع کند و نظرات و پیشنهادات آنها را بررسی کند، شاید بتوان حتی انقلابی را در زمینه فعالیتهای قرآنی در کشور ایجاد کرد.