حجتالاسلام مهدی ولیزاده، مدرس مرکز آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان غربی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، گفت: یکی از ویژگیها و شاخصههایی که از بحثهای علمی امام رضا(ع) با فرق ادیان مختلف وجود دارد، آگاهی ایشان به تمامی ادیان و استناد به کتب خود آنها و جدل احسن بود.
وی افزود: امام رضا(ع) در مباحثات خود با فرق مختلف به همان کتاب آنها اشاره میکرد اما در مناظرات خویش از تمثیل در راستای تفهیم مطلب استفاده میکرد و یا اینکه حضرت(ع) در مناظرات خویش درس عملی میداد.
وی ادامه داد: یکی از درسهای عملی امام هشتم(ع)، در اجرای فرایض بود برای مثال در وقت نماز از ادامه مناظره خودداری کرده و خود را برای اقامه نماز آماده میساخت.
حجتالاسلام ولیزاده تصریح کرد: یکی از ویژگیهای مناظره امام رضا(ع) با ادیان، احترام و اکرام متقابل بود پس در دوران امام رضا(ع) شرایط خاصی از نظر تنوع فرقههای دینی و مذهبی حاکم بود و امام رضا(ع) در مناظرات و گفتوگو با علمای اهل بیت(ع) براساس منطق محکم و استوار بحث کرده و با استناد به کتابهای مقدس خود آنان ،نادرستی شماری از عقاید و باورهای دینی آنها را ثابت میکرد.
مدرس مرکز آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان غربی ادامه داد: امام هشتم به چالشهایی که از سوی فرقههای دینی متوجه مبانی فکری و عقیدتی مسلمانان بود پاسخ میداد به طوری که توجه به نقاط حاکم بر این مناظرات، هر محققی را وادار میکند که مناظرات امام رضا(ع) را مرور کنند.
وی با اشاره به اینکه حضرت ثامنالحجج(ع) به عالم آل محمد(ع) مشهور است، گفت: امام رضا(ع) یک موضعگیری حکیمانه در مقابل جریانات افراطی و تعامل با فرقههای مختلف داشت پس مهمترین درسی که می توان از سیره امام رضا(ع) در این رابطه گرفت، برخورد حکیمانه و تعامل با فرقههای مختلف انحرافی است.
وی تأکید کرد: ایشان با همه از باب گفتوگو وارد شد چون میکوشید با استدلال و موعظه آنها را به خط اصیل تشیع بازگردانند، پس موضعگیریهای سیاسی و دوراندیشی و پرهیز از افراطیگری و جهت دادن به مبارزه، میتواند در زمان حال درسی برای آموختن از ایشان باشد.
حجتالاسلام ولیزاده با اشاره به نحوه تعامل ایرانیان با امام رضا(ع) ابراز کرد: بهطور حتم وجود با برکت امام رضا(ع) برای ایرانیان مایه خیر و برکت فراوانی است چون حضور امام هشتم(ع) در ابعاد مختلف، اجتماعی، سیاسی، علمی و عقیدتی تأثیرات خاصی داشت.
سرپرست اداره فرهنگی و نشر ارزشهای اسلامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، گفت: برای مثال در مسئله اجتماع، منزلت اجتماعی امام رضا(ع) به اندازهای بود که لباس سبز علویان را به جای لباس سیاه عباسیان پوشانده شد و ضرب سکه به نام امام رضا(ع) شد و ایرانیان که طعم خوش خلافت امیرالمؤمنان علی(ع) را چشیده بودند، دلهایشان کانون محبت اهل بیت(ع) بود و فرصتی بود که با شخصیت امام رضا(ع) بیشتر آشنا شوند.
وی ادامه داد: آزادی نسبی شیعیان و تکریم سادات و علویان از تاثیراتی بود که از وجود با برکت امام رضا(ع) در ایران ایجاد شد و باعث شد که سادات و علما، سفر بیشتری به ایران داشته باشند.
وی با اشاره به تاثیرات سیاسی حضور امام هشتم در ایران عنوان کرد: در سایه فضای باز سیاسی و در اختیار داشتن ولایتعهدی آن حضرت(ع) طرح سکولاریستی مأمون با شکست مواجه شد و با وجود پذیرش و اثبات ولایتعهدی به همگان فهماند که امام حجت خدا و نه نماینده مأمون است.
مدرس مرکز آموزش و پژوهش استانداری آذربایجان غربی در پایان افزود: تأثیرات علمی و فرهنگی امام رضا(ع) تا آنجا پیش رفت که حیثیت علمی را میتوان مهمترین عامل در توسعه هنرمندانه شیعه توسط امام در ایران به حساب آورد و در این راستا امام هشتم جریان شیعه را اگر چه آرام و غیر گسترده، اما به شکل عمیق و پرمحتوا حفظ کرد.