به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست رسانهای داوران بخش دفاع مقدس جایزه شهید حبیب غنیپور ظهر امروز شنبه، 14 دیماه در خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) با حضور محمدعلی قربانی و خسرو باباخانی داوران بخش رمان و زندگینامههای داستانی دفاع مقدس و انقلاب اسلامی این دوره از جشنواره ادبی برگزار شد.
محمدعلی قربانی، داور بخش رمان و زندگینامههای داستانی دفاع مقدس و انقلاب اسلامی سیزدهمین جشنواره ادبی شهید حبیب غنیپور در این نشست با ارائه گزارشی از تعداد آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره گفت: امسال بخشهای رمان و داستان و زندگینامه انقلاب و دفاع مقدس در یک بخش گنجانده شدند و با توافقاتی که با کتابخانه جنگ و کتابخانه انقلاب دفتر ادبیات و پایداری حوزه هنری داشتیم، کتابها را تهیه کردیم و به عنوان مهمترین منابع بودند.
وی افزود: در این راستا، در بخش داستان 16 اثر رمان و داستان دفاع مقدس و در بخش زندگینامه داستانی نیز 44 اثر تهیه شد و بخشی از آثار نیز در خریدهای تکمیلی اضافه شدند که در بخش رمان این آثار به 19 عنوان رسید و در بخش زندگینامه با داوری اولیه تعداد آثار به رقم پایینتری تنزل یافت؛ چرا که برخی از آثار در بخش زندگینامه داستانی نمیگنجدند، از این رو در مجموع 61 عنوان کتاب توسط داوران خوانده شد و از بین آنها 11 اثر به مرحله دوم راه یافت.
قربانی ادامه داد: آثار در مرحله دوم توسط داوران، دو بار خوانده شدند و در نهایت شش اثر را به عنوان نامزد دریافت جایزه شهید غنیپور معرفی کردیم که «افرا» اثر حسنعلی جعفری، «دخیل عشق» نوشته مریم بصیری، «قیدار» نوشته رضا امیرخانی، «داستان من» اثر جمشید طالبی و «کمانی برای آرش» اثر محمد محمودی نورآباد نامزد این دوره از جایزه در بخش رمان و داستان انقلاب و دفاع مقدس هستند.
وی ادامه داد: در بین این آثار، کتاب «یکی بود، سه تا نبود» نیز وجود داشت که گرچه شخصیت اصلی آن یک جانباز است، اما در بخش زندگینامه نمیگنجد و در بخش آزاد داوری شده و نامزد دریافت جایزه است و با توجه به اینکه مرحوم فردی تأکید داشت که جشنواره در نهایت یک برگزیده یا شایسته تقدیر در هر بخش را معرفی کند؛ از این رو این اقدام انجام میشود.
داور بخش رمان و داستان انقلاب و دفاع مقدس جایزه شهید غنیپور تصریح کرد: ما در بخش دفاع مقدس 44 اثر را داوری کردیم که بقیه زندگینامه محسوب نمیشدند و فقط در قالب یک یادنامه بودند و بخش کوچکی از آنها را میتوان داستان شمرد؛ همچنین داستان کوتاه در هیچ رشتهای داوری نشده است چرا که در جایزه ادبی یوسف این آثار داوری میشود.
وی در ادامه مکان و زمان برگزاری این جشنواره را مورد اشاره قرار داد و گفت: مراسم اختتامیه این دوره از جشنواره، 12 اسفند امسال، بعد از نماز مغرب و عشاء در محل مسجدالائمه واقع در 30 متری جی، 13 متری حاجیان، خیابان برادران شهید فلاح برگزار میشود.
قربانی با اشاره به جوایز این دوره گفت: پایه اصلی جشنواره، خانواده شهداست و هیچ یک از مسئولان جوایز این جشنواره را تقبل نکردهاند و همه جوایز مردمی و مسجدی است چرا که براساس تفکر هیئتی شکل گرفته است؛ از سوی دیگر ما در برگزاری جشنوارهها از کسی درخواست کمک مالی نداریم، اما این وظیفه ارشاد است که از جشنوارههای این چنینی حمایت کند؛ همچنین اگر کسی هم کمکی کند، نام کسی را به عنوان حامی ذکر نمیکنیم از این رو هدایایی که به برندگان اختصاص مییابد، تبرکی است، ضمن اینکه ما از کسی کمک نمیخواهیم، کمک کسی را هم رد نمیکنیم.
باباخانی: مضمون انقلاب سالها مغفول مانده است
خسرو باباخانی در ادامه این نشست با اشاره به کیفیت آثار گفت: هر چند در این داستانها با توجه به جوان بودن آن، پیشرفتهایی دیدم، اما این آثار انتظارات مرا برآورده نکرد و میتوان گفت؛ آنچه که در سینما و دیالوگهای بازیگران دیده میشود همانها در داستانها، رمانها و نثرها تکرار میشود.
وی با اشاره به بررسی نکردن آثار در دو بخش دفاع مقدس و انقلاب ادامه داد: تعداد داوران محدود است و ما نمیتوانیم بخشهای مختلف را داوری کنیم و این تأکید را هم داریم که داوران از بین بچههای مسجدالائمه انتخاب شود و اگر این دو بخش جدا شود و به تفکیک آثار مورد بررسی قرار گیرد، ما نه ظرفیت و نه توان فیزیکی آن را داریم که آثار را جداگانه بررسی کنیم.
باباخانی در ادامه گفت: با توجه به اینکه جشنواره داستان انقلاب توسط مرحوم فردی پایهریزی شده است، در این بخش بیش از 400 اثر را بررسی کردم که اگر فقط 10 درصد از این آثار حرفی برای گفتن داشته باشد، کافی است، بنا به دلایلی مضمون انقلاب سالها مغفول مانده است و یکی از عوامل آن را میتوان دفاع مقدس دانست و این خلاء به خودی خود پُر نشد و این جشنواره راهاندازی شد.
گفتنی است که شهید حبیب غنیپور سال 1343 در تهران متولد شد. مجموعه داستان «گل خاکی» و «عمو سبدی» و کتابهای «داستان زال و رودابه»، «نگاهی به زندگی جلال آلاحمد» و «تحقیقی درباره شهر تبریز» از آثار منتشر شده این شهید است و این داستاننویس، 10 اسفند سال 1365 در جریان عملیات کربلای 5 به شهادت رسید.