به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست تخصصی تئاتر پیرامون برگزاری بیست و سومین جشنواره سراسری تئاتر «سوره ماه» پیش از ظهر امروز دوشنبه 16 دی با حضور رحمت امینی؛ مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و علی قربانی؛ مدری مرکز محافل و جشنواره های حوزه هنری در دفتر روابط عمومی و امور بین الملل حوزه هنری برگزار شد.
رحمت امینی، در این نشست گفت: از زمان عهدهداری مسئولیت در مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری که در انتهای سال دوم آن هستم یک هدفگذاری سهساله را برنامهریزی کرده و براساس آن یک اتاق فکر تشکیل دادیم تا به نوعی از توان تخصصی چهرههای تئاتری دانشگاهی استفاده و بهره لازم را در سامان بخشیدن به تئاتر حوزه هنری داشته باشیم.
تولیدمحوری همچنان هدف اصلی تئاتر «سوره ماه» است
وی ادامه داد: در دوره برگزاری جشنواره تئاتری حوزه هنری چه دوره نخست که نهمین دوره جشنواره تئاتر ماه بود چه امسال که با تجمیع دوازده دوره تئاتر سوره تبدیل به جشنواره تئاتر سوره ماه شد، تولیدمحوری هدف اصلی بود و نه صرفاً برگزاری یک جشنواره رقابتی و اولویت برنامههایمان نیز در توقیت تئاتر استانی متمرکز شد و بر این اعتقاد بودیم که اگر تئاتر شهرستانها دچار ضعف و کاستی شود تبعات منفی آن متوجه کلیت تئاتر کشور خواهد شد.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه حوزه هنری متولی تئاتر نیست تصریح کرد: با این وجود همان گونه که گفتم بر تقویت توان فنی گروههای تئاتر شهرستانی اهتمام ویژه داشتیم و سعی در به وجود آوردن بسترهای تازه و ترمیم زیرساختهای موجود داریم و مصداق این مطلب نیز این مسئله است که از میان سه کار تئاتری برگزیده بیست و دومین جشنواره تئاتر «سوره ماه» راه یافته به جشنواره تئاتر فجر، دو کار شاخص مربوط به تولیدات استانی بوده است.
امینی به فراخوان بیست و سومین جشنواره تئاتر «سوره ماه» اشاره کرد و گفت: امسال فراخوان را عمومی کرده و خیلی زودتر از معمول همیشه آن را منتشر کردیم تا براین اساس گروههای تئاتر حاضر در حوزه هنری بتوانند با فراغ بال و براساس اهدافی منطبق با چشم انداز برنامه های هنری حوزه هنری به تولید اثر بپرازند و از مجرای مراکز استانی حوزه هنری ادامه کار خود را تا حصول نتیجه پیگیری کنند.
همایش منطقهای تئاتر «سوره ماه» را تبدیل به جشنواره منطقه ای کردیم
وی تأکید کرد: براساس نشستهای کارشناسی صورت گرفته با کارشناسان تئاتر و مدیران مراکز استانی حوزه هنری، همایشهای منطقهای تئاتر «سوره ماه» از دور آتی تبدیل به جشنوارههای منطقهای خواهند شد به این معنا که در پایان برگزاری هر کدام به نفرات و گروههای برگزیده در قالب برگزاری اختتامیه جوایز تعلق خواهد گرفت و از آنها تقدیر خواهد شد و نفرات و گروههای برتر هر منطقه به مرحله نهایی جشنواره معرفی میشوند که شامل 10 نمایش خواهند بود.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری ادامه داد: در دوره بیست و سوم برای نخستین بار بخش تجربه های جوان را در جشنواره تئاتر «سوره ماه» راهاندازی کردیم که تفاوت آن با بخش استعدادهای جوان که در دور پیشین جشنواره تجربه شد در این است که باید همه اعضای گروه تئاتری اعم از کارگردان و سایر عوامل اجرایی شرط سنی زیر 25 سال داشته باشند در حالی که در دوره پیشین اگر کارگردان زیر 25 سال بود کفایت میکرد که در این بخش که به شکل مشترک میان تهران و سایر مراکز استانی 5 نمایش به مرحله نهایی جشنواره راه پیدا خواهند کرد.
وی در مورد بخش اختصاصی تولیدات گروههای تهرانی گفت: این بخش که فراخوان آن احتمالاً هفته آینده قطعی و اعلام خواهد شد، تولید مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری است که با توجه به مفاد آن علاقهمندان با توجه به ضوابط و داشتن سوابق کاری، متن نمایشی خود را ارائه کرده تا در صورت منطبق بودن با اهداف جشنواره و حوزه هنری، پس از اجرای عمومی در یکی از سالنهای نمایشی حوزه هنری در جشنواره نیز شرکت داده شوند.
بیست و سومین جشنواره تئاتر «سوره ماه» مهر 93 برگزار میشود
امینی گفت: مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره 25 اسفند است، نتایج بازخوانی آثار 15 اردیبهشت سال آینده اعلام میشود و از 20 مرداد 93 ارزیابی آثار استانی آغاز و جشنواره طبق برنامه هر سال مهرماه سال 93 برگزار خواهد شد.
وی در مورد تعهدات مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در مورد اجرای عموم آثار شهرستانی حاضر در جشنواره گفت: این تعهدات طبق برنامه در حال انجام است و به طور مثال نمایش «بازینامه اکنون» از قزوین چند روز گذشته در حوزه هنری اجرا شد و از چند روز دیگر اجرای عمومی نمایش «حقیقتی درباره مریم» از زاهدان را خواهیم داشت.
این نویسنده و کارگردان تئاتر افزود: «ارزشهای دینی»،«انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» همواره به عنوان اولویتهای اصلی حوزه هنری مطرح است و طبیعتاً از جمله موضوعات مهم این جشنواره هستند هر چند که دیگر موضوعات جشنواره همچون خانواده الگوی ایرانی را نیز تأکید داریم و در مورد ادبیات کهن ایرانی و اسلامی نیز تأکید ویژهای خواهیم داشت.
کارگروه اقتباس نمایشی از خاطرات رزمندگان تشکیل میشود
امینی گفت: یکی از تأکیدات این جشنواره اقتباس نمایشی از خاطرات رزمندگان در طول دفاع مقدس، وقایع انقلاب اسلامی است که در کتابهای معتبری که بیشتر آنها چاپ انتشارات «سوره مهر» حوزه هنری است منتشر شده است؛ کارگروهی به این خاطر تشکیل شده است که در آن رصدی جامع در مورد کتابهایی که قابلیت اقتباس نمایشی دارند صورت میگیرد و برآن اساس از نمایشنامهنویسانی برای نگارش نمایشنامه دعوت میشود تا آثار نمایشی آنها برای تولید نمایش به همه کسانی که تمایل به کارگردانی آن را دارند سفارش داده شود، البته دبیرخانه پذیرای آثار نمایشی با این رویکرد از سوی نمایشنامهنویسان و کارگردانان مستقل نیز خواهد بود.
در ادامه این نشست علی قربانی؛ مدیر مرکز محافل و جشنوارههای حوزه هنری با اشاره به مزیتهای این دوره از جشنواره تئاتر «سوره ماه» به نسبت دورههای گذشته گفت: از جمله مهمترین آنها میتوان به افزایش تعداد جوایز و همچنین ازدیاد مبلغ ریالی آنها اشاره کرد.
وی به «چشمانداز ایران 1404» به عنوان یکی از موضوعات این جشنواره اشاره کرد و گفت: البته حوزه هنری جشنواره مستقلی تحت این عنوان دارد؛ موضوع پیچیدهای که بازتاب هنری آن در جامعه نیازمند پژوهش و مطالعه وسیعی است و البته برحسب حسن تصادف، نمایش بازتاب خوبی از این موضوع را میتواند داشته باشد که در این جشنواره سعی در پرداختی مرثر نسبت به آن خواهیم داشت.
مرکز محافل و جشنوارههای حوزه هنری وظیفه اجرایی جشنواره را به عهده دارد
قربانی کشف و پرورش استعدادهای تازه نمایشی را یکی از اهداف جشنواره تئاتر «سوره ماه» برشمرد و گفت: مرکز محافل و جشنوارههای حوزه هنری همواره به عنوان یک بازوی مؤثر در برگزاری همه روزیدادهای هنری حوزه هنری شرکت کرده است و در زمینه برگزاری جشنواره تئاتر «سوره ماه» نیز مدیریت اجرایی آن را وظیفه خود میداند.
سرپرست روابط عمومی و امور بینالملل حوزه هنری گفت: برخی از رویدادهای هنری همچون تولید نمایش نیازمند فرصت کافی است که باید به هنرمندان داده شود و به همین دلیل است که فراخوان را زودتر از موعد مقرر اعلام کردیم، در مورد بخش تئاتر کودک و نوجوان که یکی از اهداف اصلی حوزه هنری است و اصلاً به همین دلیل هم حوزه هنری کودک و نوجوان تشکیل شده است، از آنجا که این حوزه به نسبت حوزه تئاتر بزرگسال تخصصیتر است و البته محدودیتی در زمینه فعالیتهای آن وجود دارد لذا احتمالاً در آینده تصمیم به دوسالانه برگزار شدن آن گرفته شود.
وی در پایان با تشکر از رئیس حوزه هنری و معاون هنری آن گفت: با عنایات ویژه این عزیزان خوشبختانه با وجود مضایق مالی، جشنواره تئاتر سوره ماه ممشکلی در تأکین بودجه برگزاری خود نخواهد داشت و انشاءالله جشنوارهای موفق و سازنده برگزار خواهد شد.