حجت الاسلام والمسلمین علیرضا سبحانینسب، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به کارکردهای شبکههای اجتماعی غرب اظهار کرد: کارکردهایی برای شبکههای اجتماعی در غرب تعریف شده است، این کارکردها همچون کارکردهایی بوده که برای بسیاری از موارد در غرب و هر نقطه دیگری از دنیا، تعریف میکنند؛ همچنین این کارکردها زمانی که به ایران میرسد، کارکردش متفاوت از غرب میشود.
وی افزود: گاها به شوخی گفته میشود که در خارج از کشور، کاربران در فیسبوک همدیگر را میبینند، آشنا میشوند و سپس ملاقاتهای بیرون را میگذارند اما در کشورمان عکس این موضوع مطرح است، کاربران از قبل با یکدیگر آشنا شده و آیدی یکدیگر را میدهند و ادامه ارتباط را در فیسبوک به سر میبرنند. یعنی فرصت حضوری را رها میکنند و به فرصتهای مجازی روی میآورند.
غرب اهداف پنهانی خود را در شبکههای اجتماعی جستجو میکند
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: غرب با هدف پنهانی که در این زمینه بسیار موفق بوده وارد شبکههای اجتماعی شده است و جاسوسی کاملا پیشرفته و دقیق را از اطلاعات شخصی و روابط انسانها در همه جهان انجام میشود. آنها این اطلاعات را بسیار دقیق آنالیز کرده و به رفتار و خصوصیات کاربران پی میبرند و هرجا که میخواهند سوء استفاده کنند، به راحتی و با استفاده از این آنالیز رفتاری به اهدافشان دست مییابند.
وی بیان کرد: غرب در زمینه آنالیز رفتاری از طریق شبکههای اجتماعی بسیار موفق بوده است و نمونه آن را میتوان در فتنه 88 مشاهده کرد.
حجتالاسلام والمسلمین سبحانینسب اظهار کرد: دیگر هدف غرب درباره شبکههای اجتماعی به صورت آشکار بوده که البته این موضوع در ایران محقق نشده است. در جامعه غربی، کاربران با اسم و مشخصات واقعی وارد میشوند اما در ایران اینچنین نیست و بعضا مشاهده میشود که برخی از کاربران با اسمها و هویتهای جعلی وارد شبکههای اجتماعی میشوند.
شبکههای اجتماعی سبب تغییر رفتار کاربران میشود
وی یادآور شد: شبکههای اجتماعی به مرور سبب تغییر رفتار جوانان و سبک زندگیشان میشود و شاهد تأثیرگذاری جدی بر رفتار و کنش کاربران هستیم.
مدیرنشر جمال اظهار کرد: راهکار مقابله با فیسبوک، فیلترینگ نیست؛ جوانان نیازمند اطلاعات فنی دقیق و برملا کردن پشت صحنههای ماجرای شبکههای اجتماعی است که کارشناسان باید کمی گوشزد کنند.
وی بیان کرد: شاید یکی از راهکارهای کاهش جاسوسی مدرن از کاربران ایرانی داشتن یک شبکه اجتماعی داخلی باشد اما اگر این شبکه با همان عملکرد، هدف و جاسوسی از کاربران ایرانی تلقی شود و جذابیت شبکههای اجتماعی خارجی را نداشته باشد، قادعدتا هیچ زمانی در این زمینه موفق نخواهیم بود چرا که کاربران ترجیج میدهند اطلاعاتشان را در اختیار بیگانگان قرار دهند و کمتر درگیر شوند در فضایی که جذابیتش بیشتر از شبکههای اجتماعی داخلی باشد.
چگونگی ورود به عرصه شبکههای اجتماعی داخلی مهم است
حجتالاسلام والمسلمین سبحانینسب اظهار کرد: چگونگی ورود به عرصه راهاندازی شبکه اجتماعی داخلی و ارائه یک سازوکاری که از آفات و مضرراتی که کاربران از فیس بوک یا هر شکبه اجتماعی دیگری به دور باشد، بسیار مهم است. باید در این زمینه بررسی ویژهای را انجام دهیم.
وی بیان کرد: مسئولانی که قصد دارند وارد راهاندازی شبکههای اجتماعی داخلی شوند، باید لذت کار را در این عرصه تجربه کند در غیر این صورت با امر تحمیلی نمیتوانند اقدام مناسبی را انجام دهند.