کد خبر: 1359729
تاریخ انتشار : ۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۹:۵۳
علی شجاعی‌صائین:

گسترش نقد، فرهنگ مکتوب را در جامعه تعالی می‌بخشد

گروه ادب: مدیرعامل خانه کتاب گفت: گسترش نقد، فرهنگ مکتوب را در سطح جامعه تعالی می‌بخشد؛ چرا که منتقدان چشم بیدار جامعه هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آئین اختتامیه دهمین جشنواره نقد کتاب عصر امروز، 25 دی با حضور علی شجاعی‌صائین، مدیرعامل خانه کتاب، مهدی محقق، پژوهشگر و منتقد، علی اوجبی، دبیر علمی جشنواره و شاعران، نویسندگان و منتقدان در سرای اهل قلم برگزار شد.

علی شجاعی‌صائین در این مراسم با اشاره به شکل‌گیری جشنواره گفت: به لطف دوستانی که قبل از ما در خانه کتاب بودند، این جشنواره شکل گرفت و از سال 1386 تاکنون، شش دوره از این جشنواره را با همکاری علی اوجبی برگزار کردیم و در این راستا نگاه ما این بود که با گسترش نقد، فرهنگ مکتوب را در سطح جامعه تعالی ببخشیم و تلاش کردیم تا جشنواره بدون وقفه به حیات خود ادامه دهد.

وی با اشاره به ارتقای کیفی و کمی سطح جشنواره طی سال‌های گذشته افزود: در این سال‌ها هم حجم آثار ارسال شده به جشنواره رشد خوبی داشته و هم از نظر کیفی، آثار ارتقاء پیدا کرده‌اند، البته ما نسبت به سطح مطلوب فاصله زیادی داریم و باید در این زمینه تلاش و جدیت بیشتری داشته باشیم.

شجاعی‌صائین با بیان اینکه منتقدان، چشم بیدار جامعه هستند، تصریح کرد: امیدوارم خانه کتاب بتواند برای ارتقای فرهنگ مکتوب اقدامات خوبی را انجام دهد و در این زمینه تلاش کردیم آثار منتقدان را در قالب کتاب منتشر کنیم و امیدواریم که این آثار هم از چشم تیزبین منتقدان دور نماند و امروز حضور این جمع در جلسه نشان می‌دهد تا چه اندازه به مقوله نقد توجه شده است.

پدیده نقد در ایران، پدیده ای شگفت‌آور و مظلوم است

علی اوجبی در این مراسم، پدیده نقد در ایران را پدیده ای شگفت‌آور و مظلوم خواند و گفت: کسانی که در ساحت اندیشه فعالیت می‌کنند، اعتقاد دارند که با نگاه به دستاوردهای پیشینیان باید به ارائه نظرات جدید بپردازند؛ از این رو ما  بدون نقد دچار ایستایی و رکود می‌شویم و در حال حاضر هم بسیاری اعتراف می‌کنند که ما در حوزه علوم انسانی دچار رخوت هستیم.

وی شرایط نقدنویسی را مورد اشاره قرار داد و افزود: در نقدنویسی همه صاحبنظران بر این نکته اتفاق نظر دارند که سه شرط اساسی برای نقدنویسی وجود دارد و آن، احاطه منتقد به موضوع، اخلاق نقد و تعالی اندیشه است. البته به نظر من، درست است که منتقد به هنگام نقد باید به اخلاق وفادار باشد، اما اگر منتقدی شرط اخلاق را رعایت نکرد و بر روی نکات درستی دست گذاشت، باید آن اثر را به عنوان نقد قبول کنیم.

اوجبی به مشکلات نقدنویسی در کشور اشاره و اظهار کرد: ما با نقدنویسی فاصله زیادی داریم. یکی از جاهایی که می‌تواند این معضل را حل کند، دانشگاه‌های ما هستند. من فرصت کوتاهی برای تحصیل در دانشگاه داشتم، اما در همان مدت کوتاه متوجه شدم که اساتید ما اجازه پرسش و پاسخ را به دانشجویان نمی‌دهند و از سوی دیگر مسیر پژوهش به درستی به دانشجویان تدریس داده نشده و مسیر به روشنی نشان داده نمی‌شود.

وی با بیان اینکه در حوزه شعر، داستان، علوم‌ اجتماعی و تاریخ نقدهای بسیار خوبی نوشته شده است، گفت: این حوزه‌ها به دلیل وجود فضای نقد از شادابی خاصی برخوردار هستند و در مقابل در حوزه‌هایی مانند دین، فلسفه و علوم کاربردی، نقدهای چندانی صورت نمی‌گیرد و ما در این حوزه از نبود نقد رنج می‌بریم.

دبیر دهمین جشنواره نقد کتاب با بیان اینکه  تصریح کرد: متأسفانه در حوزه دین هم نشریات کمی منتشر می‌شود و این موضوع در حوزه فلسفه و هنر نیز صحت دارد و همچنین نقدپذیری افراد در کشور نیز مطرح است؛ چرا که نقدپذیری یک موضوع چندوجهی است و حل آن نیاز به فعالیت بیشتری در جامعه دارد و باید در این زمینه به صورت جدی وارد کار شویم.

وی با بیان اینکه جشنواره نقد کتاب از ابداعات آقای مسجدجامعی است، افزود: باید تلاش کنیم تا این مسیر را ادامه داده و به اهداف متعالی آن دست یابیم و به لحاظ کمی و کیفی آن را ارتقاء دهیم و شاهد آثار شاخصی در این زمینه باشیم که البته امسال مقالات زیادی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که در حوزه فلسفه و زبان و ادبیات عرب با وفور مقالات مواجه بودیم. 45 داور نیز در جشنواره امسال آثار ارسالی را مورد بررسی قرار دادند.

گفتنی است در این مراسم، سیدعلی موسوی‌گرمارودی، صابر امامی، محمدحسین ساکت و برگزیدگان و شایستگان تقدیر دهمین جشنواره نقد کتاب حضور داشتند و در پایان مراسم از دو کتاب با عناوین «آینه‌های دور و نزدیک» و «طبری تاریخ‌نگار مسلمان و شاهکار او» رونمایی شد.

captcha