کد خبر: 1361701
تاریخ انتشار : ۰۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۱
حجت‌الاسلام قمرزاده خبر داد:

آغاز حرکت در عرصه تفسیرگویی عمومی در مساجد کشور

گروه فعالیت‌های قرآنی: مدیر عامل موسسه تمهید از برگزاری دو دوره کارگاه مربی‎گری مهارت بیان تفسیر برای دانش‎آموختگان تخصصی تفسیر و آغاز حرکتی در عرصه تفسیرگویی عمومی در مساجد کشور توسط این موسسه خبر داد.


حجت‌الاسلام والمسلمین محسن قمرزاده، مدیر عامل موسسه تمهید در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، ضمن اعلام این خبر افزود: حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‎پور از سال 1374 بیانگر نقش «روش» در انتقال مفاهیم دینی به مردم شده و بر اساس مطالعه و بررسی‎هایی که در این حوزه داشته، به ضرورت استخراج و دسته‎بندی روش‎های تغییر مردم از فرهنگ(باورها، بدعت‎ها، رفتارهای نهادینه شده) غلط و تحول آن‎ها به فرهنگ اسلامی بر اساس قرآن شده است.



وی ضمن طرح این موضوع گفت: «کتاب أنزلناه الیک لتخرج الناس من الظلمات الی النور باذن ربهم الی صراط العزیز الحمید» و با عنایتی که مقام معظم رهبری مدظله العالی به مهندسی فرهنگی داشتند، راه را برای وی روشن‎تر کرد و به نظریه الگوی اسلامی مهندسی فرهنگی انجامید. استخراج روش‎های تغییر و تحول و نیز الگوی مهندسی فرهنگی از قرآن، الزاماتی دارد؛ همچون مطالعه و بررسی آیات بر اساس ترتیب نزول سوره‌ها، کشف گام­‌های اصلی از گام­‌های فرعی و تشخیص چالش­‌ها و مقاومت­‌های مخالفان اسلام و پیامبر(ص) در برابر تغییرات خواسته شده و راه­‌های خروج از بن‎بست‌ها که توسط قرآن، پیش پای آن حضرت گذاشته می‎شد.



حجت‌الاسلام قمرزاده عنوان کرد: این هدف در پرتو مطالعات گوناگون پژوهشی و آموزشی درباره قرآن به ‎بار می‎نشیند. طراحی مباحث نظری تفسیر قرآن به ترتیب نزول (تفسیر تنزیلی) در دو قالب تفسیر ترتیبی و موضوعی؛ تفسیر ترتیب نزولی از سوره‎های قرآن آن هم در چارچوب روش‎های مرسوم و پذیرفته شده تفسیری؛ تفسیر ترتیب نزول موضوعی از هر یک از مفاهیم قرآن و سیری که از انجام تا فرجام داشته است، از اهداف این طرح است.



وی توضیح داد: تهیه مبادی و منابع لازم تفسیر تنزیلی(ترتیب نزولی) همچون معجم‌المفهرس، اهداف و مقاصد سوره‎ها در ترتیب نزول، نقد و ارزیابی سیره‎ها با توجه به ترتیب نزول؛ طراحی نظام‎واره مفاهیم اصلی تغییر و تحول دینی بر اساس قرآن و تعیین اولویت‎ها و تقدم و تأخر موجود میان آن‎ها براساس ترتیب نزول سوره‎ها؛ انجام مطالعات تطبیقی میان شرایط جامعه امروز و روش‎های تحول‎آفرین قرآن و بررسی میزان اجرای قطعی یا مشروط هر یک از روش‎های تغییر یا تحول صدر اسلام با جوامع امروز از دیگر اهدافی است که دنبال می‌شود.



مدیر عامل موسسه تمهید یادآور شد: انجام مطالعات بر روی نظریه الگوی اسلامی مهندسی، فرهنگی و ترسیم نقشه راه و چگونگی کشف الگو از نزول تدریجی قرآن و سنت پیامبر(ص) و اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، برگزاری دوره‎های آموزشی به ‎منظور تربیت طلاب مستعد و توانا در راستای فعالیت در این حرکت علمی و پژوهشی؛ طراحی کارگاه‎ها و سایت تخصصی با محوریت تفسیر تنزیلی(به ترتیب نزول) در این پژوهش‌ها دنبال می‌شود.



وی گفت: در این راستا در موسسه تمهید کتابی با عنوان مباحث نظری ترتیب نزول تحت عنوان «تفسیر تنزیلی؛ اصول، مبانی، فوائد و قواعد» توسط حجت‌الاسلام بهجت‌پور تألیف شده و توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی انتشار یافته است، همچنین سه جلد تفسیر به ترتیب نزول با عنوان «همگام با وحی» شامل برخی مباحث نظری و 45 سوره به ترتیب نزول تألیف شده است و توسط انتشارات موسسه چاپ و روانه بازار نشر شده است.



وی تصریح کرد: همچنین نگارش جلد چهارم تفسیر به پایان رسیده و مراحل آماده‎سازی جهت چاپ را می‎گذراند و جلد پنجم در حال نگارش است و هم اکنون نگارش سوره یوسف، پنجاه و سومین سوره در نزول قرآن در دست آماده‌سازی است، همچنین کتاب «درآمدی بر اصول تحول فرهنگی با الهام از نزول تدریجی قرآن» به رشته تألیف درآمد و توسط بوستان کتاب قم نشر یافته است.



حجت‌الاسلام قمرزاده اظهار کرد: در سه موضوع روش نهادینه‌سازی نماز در جامعه صدر اسلام، روش نهادینه‌سازی عفاف و حجاب در جامعه صدر اسلام و اهداف نزول قرآن پژوهش موضوعی تنزیلی آغاز شده و بزودی نگارش این سه موضوع به اتمام می‎رسد. اهداف و مقاصد سوره‎های قرآن گام‎های آغاز تدوین خود را شروع کرده است.



وی ادامه داد: کتاب تفسیر فریقین؛ تاریخ، مبانی، اصول، منابع، توسط حجت‌الاسلام بهجت‌پور جهت تدریس در تخصصی مذاهب و تخصصی تفسیر حوزه به نگارش درآمد و در آن برخی از مبانی استاد علامه طباطبایی به‎ویژه جری و تطبیق شرح مستوفایی داده شده است که با حمایت موسسه مذاهب اسلامی در انتشارات آثار نفیس به زیور طبع آراسته شد.



وی افزود: همچنین سایت «همگام با وحی» جهت ارتباط با مخاطبان علاقه‎مند طراحی شده است. تعداد 30 نفر از فارغ‌التحصیلان رشته تخصصی حوزه چند سالی است در حال فراگیری این سبک تفسیری و حضور در عرصه علمی مربوط به این تفسیر هستند و جلسات نقد و بررسی فراوانی درباره این سبک برگزار شده است.



این مسئول خاطرنشان کرد: برگزاری دو دوره کارگاه مربی‎گری مهارت بیان تفسیر برای دانش‎آموختگان تخصصی تفسیر حوزه و پیگیری استفاده از ایشان در مهارت‌آموزی ائمه جماعات در سراسر کشور و شروع حرکتی در عرصه تفسیرگویی عمومی در مساجد کشور از دیگر برنامه‌هایی است که در دست تدارک است.



وی در پایان عنوان کرد: سه نشست علمی در سه ماهه گذشته سال جاری تحت عنوان «قرآن و مهندسی فرهنگی»؛ «قرآن علم یا تکنولوژی» و «قرآن و تکنیک‎های آموزش تحول‌مدار» این استاد حوزه و دانشگاه برگزار شده است و در ترم جدید سال تحصیلی کارگاه اقتصاد همگام با وحی برای برخی طلاب برگزار می‌شود که در این کارگاه مباحث اقتصادی قرآن همگام با نزول تدریجی قرآن مطرح و با روش قرآن در طرح مباحث اقتصادی آشنا می‌‌شوند.

captcha