تغییر و تحولات سریع در قرن بیست و یکم در محورهایی چون پیشرفت علم، تکنولوژی و فناوری اطلاعات ضمن اینکه غیر قابل انکار است، غافگیرکننده نیز هست به گونهای که اگر لحظهای از آن غفلت شود، سالها عقب خواهیم ماند.
در این بین ارتباطات از همه مقولهها، جلوتر است به نحوی که از دیگر موضوعات در حال رشد و پیشرفت، پیشقدم تراست. این عصر، عصری است که در آن قدرت، ثروت و امنیت بر پایه دانش بهوجود آمده و سرعت، وجه مشخصه آن و اطلاعات به عنوان ارزشمندترین کالا محسوب میشود.
عصر اطلاعات یا به روایتی عصر رایانهها و شبکهها، جهانی را ترسیم میکند که بر پایه شبکههای رایانهای و تعاملات کاربران با رایانهها شکل گرفته و حتی ارتباطات انسانی و اجتماعی که جزء سنتیترین خصوصیات بشر هستند نیز در حال انتقال به این فضای جدید هستند، فضایی که امروزه اهمیت آن همچون سنگری است که از انقلاب اسلامی ما در فضای مجازی دفاع میکند.
پیدایش فناوری، فرصتها و تهدیدهایی را برای انقلاب ایران ایجاد کرد
سی و پنج سال پیش وقتی مردم و امام خمینی(ره) نهال انقلاب اسلامی را کاشتند، مستکبران عالم آن را تهدیدی برای منافع خود دانستند. در این میان پیدایش فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی، فرصتها و تهدیدهای انقلاب را بهگونهای برجسته کرد که حتی ادامه و تکامل انقلاب اسلامی را منوط به توجه خاص، جدی و سرمایهگذاری نظام جمهوری اسلامی ایران به فضای مجازی کرد.
هنگامی که رهبر معظم انقلاب فرمودند حوزه فضای مجازی به اندازه خود انقلاب اسلامی پراهمیت است، در نگاه ایشان، میتوان به آیندهنگری، اهمیت بسیار بالای این فضا برای جامعه، جوانان و ارتباط این فضا با سرنوشت کشور رسید. صدور حکمی محکم درخصوص تشکیل شورای عالی فضای مجازی و به دنبال آن ایجاد مرکز ملی فضای مجازی کشور خود به خود ضمن اینکه نشان از هوشمندی معظمله دارد نشاندهنده هدفمند بودن این امر در موقعیت زمانی حاضر نیز بهشمار میرود.
فضای مجازی ابزاری جهت تسخیر افکار و استعمار اذهان
چرا که این جهان نوپا به سرعت در حال بسط و گسترش بوده و تمامی حالات زندگی بر روی کره زمین را تحت تأثیر قرار داده است. این فضا باعث کوتاه شدن فاصلهها و مکان میشود و در نهایت منجر به کم رنگ شدن مفهوم مکان و زمان شده است و ابزاری را فراهم کرده است که کشورهای جهان از آن به نفع منافع خود و حتی در جهت استعمار فکرها و اذهان دیگر کشورها استفاده میکنند.
این نکته نیز قابل تأمل است که مؤثرترین سلاح بینالملل علیه دشمنان و مخالفان، سلاح تبلیغات و ارتباطات رسانهای است. در جنگ نرم، دشمنان از طریق برتری رسانهای و تبلیغاتی خود، با روش کنترل احساسات و علایق، اراده مخاطبان را تسخیر کرده و در مسیر اهداف خود به حرکت و عمل وامیدارند. کیفیت این تسخیر در حدی است که فرد تصرف شده، نسبت به دشمنی که او را تسخیر کرده، هیچ کینه و نفرتی ندارد.
اگر میتوانستم خودم مسئولیت این شورا را به عهده میگرفتم
خوشبختانه، درایت رهبر معظم انقلاب در این موضوع ستودنی است، «وضعیت ارتباطات و اینترنت در دنیا موجب ناامنی و دزدی اطلاعات شده است؛ لذا کمتوجهی مسئولان به این مسئله یک خطر جدی از سوی دشمن است که نهادهای ما را تهدید میکند.» ایشان به این نکته مهم هم اشاره کرد که اگر میتوانستم خودم مسئولیت این شورا را بهعهده میگرفتم که این اهمیت این شورا را میرساند. برخی به این مسائل کمتوجهی میکنند. باید از رهبر معظم انقلاب تشکر فوقالعاده کرد.»(گزیدهای از سخنان امام جمعه موقت تهران آیتالله جنتی در خطبه دوم نمازجمعه تهران 19/12/1390)
فضای مجازی با این همه اهمیت و ضرورتی که به آن اشاره شد باید بهگونهای باشد که دنیای تشنه را از آموزهها و فرهنگ اصیل ایرانی-اسلامی و پیام انقلاب اسلامی با آن سیراب کرد. این واقعیت باید در کشور نمایان شود که انقلاب اسلامی ایران بذر اسلام را در کشور نشاند و پایههای امنیت، آرامش، خودباوری و اقتدار را به کشورمان هدیه داد.
حال برای حفظ و موهبتهای انقلاب اسلامی از ابزار رسانهای باید کمک گرفت و آن را به دنیا و مردم نشان داد و تبلیغ کرد. موهبتی که آمیخته با سیره معصومین(ع) است. درست است که شبکه اینترنت قابل اطمینان نیست و جهانی بودن آن بدون هیچ حد و مرزی، تهدیداتی را به همراه دارد اما امروزه شاهد آن هستیم که اینترنت به عنوان ابزاری بسیار قوی در بسیاری از انقلابها همچون انقلابهای رنگی مورد استفاده و بهرهبرداری قرار گرفته است.
فضای مجازی خط مقدم جنگ نرم است
ما نیز باید با استفاده از این فضا که خط مقدم جنگ نرم است از انقلاب خود دفاع کنیم. استفاده از نبوغ فکری و علمی نخبگان کشور و فعالان مجازی، حمایت از بومیسازی نرمافزار و ایجاد زیرساختهای امن ارتباطی که از مهمترین تصمیمات راهبردی در عرصه دفاع سایبری کشور است میتواند به بهترین وجه از این خط دفاع کند و مانع آن شود که کشوری و یا افرادی فکر وارد شدن به حریم فضای مجازی کشورمان را داشته باشند.