کد خبر: 1371954
تاریخ انتشار : ۱۹ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۷:۳۲
رئیس پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس:

توجه به صنایع پیشرو پس از انقلاب منجر به رونق صادرات فرآورده‌های نفتی شد

گروه اقتصاد: احمدی با بیان این‌که تا پیش از انقلاب در حوزه نفت، فقط خام‌فروشی می‌کردیم، گفت: امروز از سبد 60 میلیارد دلاری صادرات نفتی حدود 15 تا 20 میلیارد دلار آن مربوط به فرآورده‌های نفتی است که ناشی از سرمایه‌گذاری در عرصه صنایع پیشرو است.

علی‌محمد احمدی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران در زمینه صنایع پیشرو و چشم‌انداز آن در کشور گفت: معمولا در همه دنیا این ارتباط‌های پیشینی و پسینی صنعتی جایگاه ویژه‌ای دارند. کشورهای توسعه‌یافته در حال حاضر گام به گام از صنایع مادر به سمت صنایع تکمیلی و خوشه‌های صنعتی حرکت می‌کند.
حرکت در راستای صنایع پیشرو به منظور افزایش بهره‌وری
رئیس پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس تهران، گفت: این خوشه‌ها عمدتا بر اساس تجاربی که دنیا دارد، زمانی رخ می‌دهد که یک کشور بخواهد از فرایندهای صنعتی خود ارزش افزوده بیشتری به دست آورد. اگرچه ما در سال‌های اخیر در صنایع پتروشیمی، نفت و فلزات و پالایشگاه‌ها تا حدودی توفیقاتی را کسب کردیم، اما آن‌طور که باید نتوانستیم زنجیره‌ای را که مربوط به فرآوری بالاتر و تکمیل خوشه‌های صنعتی باشد، احداث کنیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ارتباط با چشم‌انداز صنایع پیشرو در کشور گفت: به نظر می‌رسد در دهه چهارم انقلاب، نگاه ما باید نگاه ویژه به صنایع پیشرو باشد. صنایعی که آورده بیشتری را برای کشور به همراه خواهد داشت. صنایعی که در زمینه «های‌تک» از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است و اثر انتشاری دارند و منجر به کارآفرینی بیشتر و افزایش سطح اشتغال خواهدشد. به هرحال این صنایع جایگاه مهمی در راستای پیشرفت جوامع دارند و ما نیز نباید از آن غافل باشیم.
ریسک سرمایه‌گذاری در صنایع پیشرو پائین است
عضو هیئت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس در ادامه تاکید کرد: یکی از مهم‌ترین پارامترها در بحث توسعه اقتصادی، نسبت سرمایه‌ به تولید، نسبت سرمایه به ارزش افزوده و نسبت سرمایه‌ به اشتغال است. توجه به سرمایه‌گذاری در صنایع پیشرو می‌تواند تا حد زیادی نسبت به بازدهی سرمایه کمک کند و این یعنی ریسک سرمایه‌گذاری نیز کاهش پیدا می‌کند. مجلس شورای اسلامی نیز به عنوان ابزار قانون‌گذاری نظام جمهوری اسلامی در این راستا اقداماتی را صورت داده و نگاه جدی به موضوع صنایع پیشرو دارد.
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: سرمایه‌گذاری در این نوع صنایع سبب خواهدشد تا آورده سرمایه وجهه منطقی و سودآور داشته باشد و از طرفی در حوزه صنایع پیشرو نیز نائل به پیشرفت می‌شویم. مجلس با این نگاه به دنبال سرمایه‌گذاری در این زمینه است. طبعا به هر میزان صنایع پیشرو در کشور رونق پیدا کند، منجر به افزایش سرمایه و کارآفرینی خواهدشد و نکته مهم‌تر اینکه حرکت در این راستا، حرکت در جهت رفع نیازهای مهم کشور است.
صنعت پتروشیمی نمونه بارزی از صنایع پیشرو در کشور
احمدی، در پاسخ به این سوال که سرمایه‌گذاری صورت‌گرفته در این زمینه تا چه حد با ارزش افزوده صنایع مذکور هم‌خوانی داشته است، گفت: به عنوان مثال، در عرصه پتروشیمی گام‌های خوبی برداشته‌ایم و سرمایه‌گذاری در این راستا اتفاقات مثبتی را برای کشور رقم زده است. آنچه مسلم است، ما در تمام عرصه‌ها باید به سمت فرآوری با اتکای به فناوری‌های نوین حرکت کنیم. در کل باید از خام فروشی پرهیز کنیم و این موضوع در رابطه با پتروشیمی در بالاترین سطح در کشور دنبال می‌شود. این باید در تمام صنایع، اعم از صنایع معدنی و نانو با جدیت تمام دنبال شود.
تا پیش از انقلاب یک ریال هم صادرات فرآورده نفتی نداشتیم
وی در ادامه در رابطه با دستاوردهای صنایع پیشرو طی سی و پنج سال گذشته، گفت: در حال حاضر، صنایع فولاد، پتروشیمی و صنایع گاز ما در عرصه صنایع پیشرو توفیقات محسوسی را داشتند که چون این چرخه تکمیل نشده، نمی‌توان انتظار تحول چشمگیر و خارق‌العاده‌ای را از آن داشت. اما اینکه در صنایع پتروشیمی قبل از انقلاب صرفا خام‌فروشی می‌کردیم و در حال حاضر به این سطح از توان رسیده‌ایم که می‌توانیم فرآوده‌های دیگری را نیز از این محصول ارزشمند به دست آورده و صادر کنیم، نشان از همت جدی و حرکت مثبت در این راستا دارد. تا پیش از انقلاب حتی یک دلار هم در سبد صادرات نفتی مربوط به فرآورده‌های نفتی نبود و صرفا خام‌فروشی صورت می‌گرفت، اما امروز از سبد 60 میلیارد دلاری صادرات نفتی چیزی نزدیک به 15 تا 20 میلیارد دلار آن مربوط به فرآورده‌های نفتی است.
این نماینده مجلس با بیان این‌که اگر سرمایه‌گذاری و دقت بیشتری را در این عرصه به کار ببندیم، می‌توان انتظار داشت که این بازدهی سرمایه تا صد میلیارد دلار نیز افزایش پیدا می‌کند، به نقش دولت در این عرصه اشاره کرد و گفت: همه دنیا بر اساس طرح‌های آمایش خود مزیت‌های نسبی را در صنعت شناسایی می‌کنند و روی آن سرمایه‌گذاری‌های کلیدی می‌کنند. مطمئنا ما نسبت به گذشته پیشرفت بسیار قابل توجهی داشتیم، اما نسبت به وضعیت مطلوب فاصله داریم و این به معنای حرکت پرشتاب و برنامه‌ریزی منسجم‌تر در این راستا است.

captcha