سیدمحمدحسین محمودی، مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه فعالیت ناشران قرآنی امروزه به حداقل رسیده است، اظهار کرد: شمارگان قرآن، مفاتیح و سایر آثار دینی منتشر شده طی سال جاری به یک سوم تیراژ سال گذشته رسید و بر همین اساس سال جاری شمارگان کمتری را شاهد هستیم.
ضرورت تأسیس چاپخانههای قرآنی در کشور
وی با بیان اینکه اداره ارشاد نیز پول خرید آثار را از ابتدای سال جاری به ناشران پرداخت نکرده است، ادامه داد: البته نه اینکه نخواهند پرداخت کنند، بلکه پولی ندارند که بدهند.
محمودی در ادامه به تأسیس چاپخانههای قرآنی پرداخت و اظهار کرد: اینکه قرآن چاپ جمهوری اسلامی ایران قابلیت رقابت با کشورهای دیگر مثل لبنان، عربستان و مصر را ندارد، نیازمند آن است که کیفیت چاپخانههای کشورمان و این کشورها بررسی شود.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی با بیان اینکه مؤسسات و نهادهای متولی داخلی نیز در این مسئله بیتقصیر نیستند، تصریح کرد: برای نمونه افتخار مرکز طبع و نشر قرآن کریم در سال گذشته آن بود که یک میلیون نسخه از قرآن جمهوری اسلامی را در لبنان چاپ و میان کشورهای اسلامی توزیع کرده است.
تعطیلی صحافیها با تعداد زیادی کارگر
محمودی ادامه داد: در همین اوضاع برای نمونه من با سه صحافی کار میکردم که تاکنون دو کارگاه از آنها ورشکست شدهاند که یکی شصت و پنج کارگر داشت و دیگری چهل و پنج کارگر. زمانی که کاری برای انجام در داخل کشور باقی نمیماند، فعالان این حوزه نیز مجبور میشوند، صحنه را ترک کنند.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی با بیان اینکه بهجا بود این هزینه در واردات ماشینآلات چاپخانهها مورد استفاده قرار بگیرد، عنوان کرد: در همین راستا اعلام شد که علیرغم هزینههای بالاتر در چاپ قرآنهای جمهوری اسلامی در لبنان، این امکان به وجود آمد که قرآنها از چاپخانههای لبنان به کشورهای مقصد ارسال شود.
از دست دادن فرصت شغلی چاپ یک میلیون قرآن در داخل کشور
محمودی گفت: البته این اتفاق باعث شد تا به اندازه چاپ یک میلیون نسخه از قرآن کریم فرصت شغلی از کشور خارج شود؛ لیتوگراف، صحاف و .. بیکار باشند و هزینهها بیشتر از داخل باشد. البته اگر در داخل کشور این چاپ انجام میشد به هدف اصلی مرکز طبع و نشر که برطرف کردن شبهه، تفاوت میان قرآنهای جمهوری اسلامی و سایر کشورها نزدیکتر بود.
وی با بیان اینکه مشکل اینجاست که هیچ کدام از حوزههای تصمیم گیرنده در این حوزه ارتباط محسوس با چاپ و نشر ندارند، افزود: برای نمونه ما به عنوان «اتحادیه ناشران قرآنی» در کدام یک از مراکز مهم تصمیمگیری نقش داریم. ما تنها در جلسات هفته کتاب حاضر هستیم و در سایر موارد هیچ نقشی نداریم؛ البته ما تحصیلات و علم کافی در این حوزه را نیز داریم.
مدیرعامل اتحادیه ناشران قرآنی با بیان اینکه متأسفانه تصمیمهای این حوزه بدون مشورت با اهل فن آن اتخاذ میشود، بر ضرورت تصمیمگیری شورایی در این زمینه تأکید کرد و گفت: این تصمیمهای بدون پشتوانه مشورتی کمترین سود را نصیب کشور میکنند و حوزه نشر که باید به شکل مستقیم از این تصمیمها منتفع شود، متضرر میشود.
آزاده حاجی غلامی