به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) نگرانی از تولید محصولات بیکیفیت و خطرآفرین برای سلامتی مردم موجب شد آرمی با عنوان «استاندارد» طراحی و قوانین قوی نظارتی با ضمانت های اجرایی مشخص و تنبیهی برای آن تدوین شود.
مسئله استاندارد کالا به حدی مهم بود که معرفی و لزوم وجود آرم استاندارد بر روی محصولات، وارد کتابهای درسی دانشآموزان و حتی به یکی از برنامههای آموزشی مهدهای کودک تبدیل شد و مربیان مهدهای کودک به عنوان بخشی از کلاسهای آموزشی بچهها را به فروشگاههای مختلف برده و آنها را با آرم استاندارد از نزدیک آشنا میکنند.
جهان کنونی جهان تجارت است، میلیونها محصول تولید و به صورت گسترده، قانونی و غیرقانونی در جهان توزیع میشوند؛ در این گستره تولید جهانی، بسیاری از محصولات اگر چه در ظاهر استاندارد ملی و بینالمللی کشورها و نهادهای ناظر جهانی را کسب کردهاند، اما به دلیل استفاده از برخی مواد اولیه از نظر اسلامی حرام محسوب و استفاده از آنها از نظر شرعی ممنوع است.
اما آیا کشورهای اسلامی برای ممانعت از ورود این محصولات تمهیداتی اندیشیدهاند؟ در کشور ما گمرک جمهوری اسلامی ایران مسئول نظارت و ممانعت از ورود محصولات غیرحلال به کشور است. البته نباید تصور شود منظور از محصولات غیر حلال به صورت مشخص و آشکار گوشت خوک و یا مشروبات الکلی است بلکه در بسیاری از مواد غذایی خارجی الکل به عنوان ماده اولیه مورد استفاده قرار می گیرد البته با درجات مختلف.
استفاده از مواد اولیه غیر حلال منحصر به مواد غذایی نیست بلکه داروهای مختلف نیز دارای چنین موادی هستند. بر همین اساس دیگر نمی توان مسئله حلال را موضوعی ساده انگاشت بلکه باید محصولات وارداتی به دقت بررسی و پس از مشخص شدن حلال بودن آن وارد کشور شوند.
البته مؤسسهای با نام حلال جهانی آرمی با عنوان آرم «حلال» طراحی و به تولید کنندگانی که محصولات آنها دارای ویژگی حلال باشد، این آرم را اهدا میکند. این آرم بر روی محصولات به صورت مشخص «حلال» نقش میبندد و مسلمانان به راحتی با دیدن این آرم میتوانند از حلال بودن محصول مصرفی اطمینان حاصل کنند.
اگر چه اکنون به دلیل بازار بزرگ کشورهای اسلامی استقبال شرکتها و کارخانههای تولید کننده محصولات مصرفی از آرم حلال افزایش یافته است اما همچنان بسیاری از شرکتها ویژگیهای دارا بودن این آرم را نداشته و محصولاتی غیر حلال تولید می کنند.
قاچاق کالا؛ راحتترین راه ورود کالاهای غیرحلال به کشور
محصولات وارداتی است؛ واقعیت این است که کشور ما با دارا بودن مرزهای زمینی و دریایی گسترده با خیل عظیم کالاهای قاچاق روبه رو است. کالاهایی که هیچ اطمینانی از حلال بودن آنها وجود ندارد.
از سوی دیگر با توسعه جوامع مرزها روز به روز کم رنگ تر میشود و محصولات راههای مختلفی برای ورود به بازارهای گوناگون پیدا میکنند. اکنون به راحتی می توان وارد بسیاری از فروشگاه ها شده و شکلاتهایی با درجههای مختلف الکل را خریداری کرد. البته معمولاً مشتریان این گونه فروشگاهها مشخص و فروشندگان آنها نیز از نوع کالای ارائه شده کاملاً مطلع هستند اما گستردگی قاچاق موجب شده است که کالاهای مصرفی و مواد خوراکی بسیار زیادی در داخل کشور بدون آرم حلال و بدون هیچ گونه نظارت مبنی بر حلال بودن آنها به مردم عرضه شود.
نظارت قوی وجود ندارد/ قانون حلال در مجلس تصویب و اجباری نشده است
نکته جالبتر اینکه مسئله حلال بودن کالا و محصولات به حدی با ساده انگاری در کشور ما روبه رو شده است که حتی قانونی در این خصوص وجود ندارد و علی رغم ورود مواد اولیه بسیاری از محصولات تولیدی از خارج، هیچ اجبار و نظارتی بر حلال بودن محصولات صورت نمی گیرد و کالاهای موجود در بازار نیز در این خصوص مورد ارزیابی قرار نمیگیرند و فقط هر از چندگاهی به صورت رسانهای اعلام می شود که فلان محصول دارای ویژگی حلال نیست.
پس از این اعلام رسانهای نیز هیچ کارشناسی در خصوص صحت و یا عدم صحت این مسئله اظهار نظر نمیکند و هیچ نهاد قانونی نیز پیگردی برای ارائه کنندگان محصولات حرام به مردم مسلمان در نظر نمی گیرد.
حلال استاندارد اسلامی است؛ آن را جدی بگیریم
حلال استاندارد اسلامی برای نظارت بر محصولات و کالاهای مصرفی است. حلال بودن محصول مصرفی موضوعی بسیار مهم برای یک مسلمان است که نباید ساده انگاشته شود. اکنون ارتباط جوامع و چرخش کالا در میان کشورها بسیار گسترده شده است و احتمال ارائه محصولات غیرحلال در جوامع اسلامی بسیار زیاد است به نحوی که باید برای ممانعت از این کار قوانین قوی تصویب و نظارت درستی صورت گیرد.
اما در کشور ما متأسفانه اولین نهاد قانون گذار در این خصوص یعنی مجلس شورای اسلامی قوانینی ویژه این موضوع تصویب نکرده و هیچ نهادی نیز مسئول نظارت بر کالاهای موجود در بازار از نظر حلال بودن نیست.
یادآور میشود، ابوالفضل باب الحوائجی، معاون امور فرهنگی و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی اداره کل بهزیستی استان همدان نسبت به مصرف برخی شکلاتها و آدامسها هشدار داد و بیان کرد: مصرف برخی آدامسها و شکلاتها که پروانه استاندارد نداشته و ترکیبات نامشخصی دارند، زمینه ساز اعتیاد هستند و ممکن است 15 تا 30 درصد الکل داشته باشد!