کد خبر: 1374761
تاریخ انتشار : ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۷:۵۱
کاموربخشایش تأکید کرد:

لزوم تأسیس پژوهشگاه جامع ادبیات انقلاب اسلامی در کشور

گروه ادب: یک مدرس ادبیات دانشگاه گفت: وجود پژوهشگاه برای واکاوی ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس توسط پژوهشگران یک ضرورت است تا آثار انگشت‌شمار پژوهشی در این حوزه ارتقاء یابد.

جواد کاموربخشایش، نویسنده و پژوهشگر تاریخ ادبیات انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به عدم دسترسی به اسناد در نگارش تاریخ ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس گفت: این موضوع دلایل گوناگونی دارد و یکی از آنها مربوط به بحث اسناد نظامی و امنیتی بودن آنهاست و دیگری مربوط به حوزه‌ پژوهش است؛ چراکه پژوهش نیاز به زمان طولانی‌تری دارد و از سوی دیگر هزینه‌بر است.

وی افزود: این دلایل سبب شده تا هر سازمان و نهادی نتواند قدرت پرداختن به هزینه‌های سنگین کار پژوهشی را بپذیرد؛ از این رو آسانترین راه برای تولید یک اثر، خاطره است که با یک ضبط و یک راوی می‌توان آن را جمع‌آوری کرد و اثری خوب را ارائه داد.

کاموربخشایش در پاسخ به این سؤال مبنی بر تشکیل مرکزی برای تربیت پژوهشگرانی برای پژوهش در حوزه دفاع مقدس اظهار کرد: معتقدم بین دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی باید ارتباط تنگاتنگ و تعامل ایجاد شود؛ چرا که هنوز اساتید دانشگاه‌ها نمی‌توانند تصمیم بگیرند که در رابطه با این موضوعات پایان‌نامه ارائه دهند، یا اغلب دانشجویان به واسطه اینکه به موضوعات ادبیات دفاع مقدس و انقلاب اسلامی علاقه ندارند و حتی اطلاعات ندارند سبب شده که به سمت موضوعاتی بروند که با دفاع مقدس تداخل دارد.

وی افزود: ما نهادها و بنیادهای خاصی در این زمینه داریم که می‌توانند در امر پژوهش فعالیت داشته باشند؛ البته من وجود پژوهشگاه را در این زمینه ضروری می‌دانم، در واقع پژوهشگاه دفاع مقدس داریم، اما باید جامع‌تر باشد، یعنی پژوهشگاهی باشد که موضوعات دفاع مقدس در آنجا توسط پژوهشگران واکاوی شود.

این نویسنده در بخش دیگری از سخنان خود تعداد زیاد آثار مربوط به ادبیات انقلاب اسلامی در مقایسه با ادبیات دفاع مقدس را ناشی از مدت زمان گذشته از تاریخ دانست و افزود: با گذشت زمان از تاریخ وقوع یک حادثه، سبب می‌شود تا برخی از اسناد مربوط به آن حوادث آزاد شوند و پژوهشگران و نویسندگان بتوانند با توجه به این اسناد، آثاری را نگارش و تولید کنند؛ از این رو می‌توان دلیل تعداد زیاد کتاب‌های مربوط به انقلاب اسلامی را در همین موضوع دانست.

وی تصریح کرد: این امر سبب شده است تا کتاب‌هایی با موضوع ادبیات دفاع مقدس به سمت خاطره‌نویسی حرکت کنند؛ هر چند در این راستا کتاب‌های پژوهشی از سوی منابع رسمی نظیر سپاه و مؤسسات مربوط به آن تلاش می‌کنند، آثار پژوهش‌محوری تولید کنند و ما هر سال کتاب‌های پژوهشی در مورد دفاع مقدس چاپ می‌کنیم، اما به واسطه آسان بودن تولید کتاب‌های خاطره، تولید این گونه آثار در رأس تمامی آثار است.

کاموربخشایش با بیان اینکه نهضت خاطره‌نویسی سبب شده تا عمده‌ترین موضوع مربوط به خاطره باشد، گفت: بخش اعظم دفاع مقدس بازگو نشده و ما تا رسیدن به قله فاصله زیادی داریم و این موضوع به تنهایی به دلیل کم‌کاری نهاد، سازمان یا افرادی خاص نیست؛ چرا که بخشی از آن مربوط به عظمت جنگ است و اگر به هر بعد از ابعاد جنگ توجه کنیم، می‌بینیم که دریایی از ناگفته‌ها باقی مانده است. به عنوان مثال، زمانی که با دریاقلی سورانی آشنا شدم، فقط مجسمه‌ای به عنوان نماد آزادی در آبادان از وی گذاشته و در کتاب‌ها فقط اسمی از وی آورده شده بود و اطلاعات درباره وی در همین حد است و زمانی که به سراغ پسرش رفتم، احساس کردم در مورد وی می‌توان کتاب هزار صفحه‌ای نوشت و فیلم‌های گوناگون ساخت.

captcha