به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیین آغازین مرحله کشوری نخستین دوره مسابقات قرآنی «تلاوت» و دومین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» شب گذشته، 30 بهمنماه، در حالی در تالار سوره حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد که با حضور کمرنگ فعالان و اساتید جامعه قرآنی و گلایههای مسئولان برگزاری همراه بود.
براساس این گزارش، در این مراسم مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم، حجتالاسلام والمسلمین غلامی، دبیر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری، یوسف افراش، دبیر ستاد برگزاری مسابقات قرآنی «تسنیم» و سایر معاونان و مدیران سازمان دارالقرآن حضور داشتند و البته همانند سال گذشته که در برگزاری مراسم افتتاحیه نخستین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» شاهد بودیم، باز هم جای مسئولان و مدیران دستگاهها و نهادهای مختلف فرهنگی که از اعضای شورای سیاستگذاری مسابقات قرآنی «تسنیم» و مشارکتکننده در این مسابقات هستند، خالی بود.
برگزاری مسابقات «تسنیم» از ابتدای سال جزء مأموریتهای اصلی بوده است
تلاوت آیاتی از قرآن کریم از سوی «عبدالصمد مرزوقی» حافظ کل قرآن کریم، آغازگر این آیین بود و در ادامه برنامه، یوسف افراش، دبیر شورای سیاستگذاری مسابقات قرآنی «تسنیم» و «تلاوت»، به ارائه گزارشی درباره روند برگزاری این دوره از مسابقات پرداخت.
افراش در آغاز سخنان خود با بیان اینکه مسابقات قرآنی «تسنیم» ویژه کارکنان و مدیران دستگاههای فرهنگی کشور است، گفت: سال گذشته در نخستین دوره این مسابقات پیشنهاد شد تا این مسابقات هر سال با مسئولیت یکی از دستگاههای عضو شورای سیاستگذاری برگزار شود که در نهایت برگزاری دومین دوره این مسابقات نیز به سازمان دارالقرآن الکریم واگذار شد و بر این اساس، برگزاری این مسابقات از همان ابتدای سال جزء مأموریتهای اصلی سازمان دارالقرآن الکریم قرار گرفت.
برگزاری مسابقات «تسنیم» با حضور 133 شرکتکننده
دبیر ستاد برگزاری مسابقات قرآنی «تسنیم» ادامه داد: پس از اعلام فراخوان نخستین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» در بین بیش از 30 دستگاه فرهنگی کشور، سه هزار و 299 نفر از مدیران و کارکنان دستگاهای فرهنگی و همسران آنها ثبت نام کردند و در مرحله کشوری که هماکنون آغاز شده 133 نفر از برگزیدگان استانها با هم رقابت میکنند؛ که البته انتظار ما بیش از این بود.
برخی از دستگاهها با مسابقه قرآنی «تسنیم» برخورد شایستهای نداشتهاند
افراش در این بخش از سخنان خود ضمن گلهمندی از استقبال کم دستگاههای فرهنگی برای شرکت در مسابقات قرآنی «تسنیم» گفت: هرچند که تعدادی از دستگاههای فرهنگی، فعالیت مجدانهای داشته و پیگیر بودند اما تعدادی از دستگاهها نیز با این فعالیت و مسابقه برخورد شایستهای نداشتند و با وجودی که عضو شورای سیاستگذاری مسابقات قرآنی «تسنیم» بودند اما مدیران و کارکنان این دستگاهها استقبال چندانی نکردند.
وی ادامه داد: از میان دستگاههای فرهنگی کشور، بنیاد شهید و امور ایثارگران، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها، سازمان تبلیغات اسلامی و موسسات قرآنی وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی استقبال بسیار خوبی از مسابقات «تسنیم» داشته و با شورای سیاستگذری مسابقات همکاری کردند اما از سایر دستگاههای فرهنگی عضو، انتظار بیشتری داشتیم.
معاون امور ارتباطات و فناوری اطلاعات سازمان دارالقرآن الکریم با عنوان این مطلب که برای استمرار مسابقات قرآنی «تسنیم» پیشنهاد دادهایم که در کنار مسابقات به مقوله آموزشی نیز توجه جدی شود، ادامه داد: توجه به مقوله آموزشی و برگزاری کلاسهای آموزشی برای شرکتکنندگان در مسابقات باید به نحوی باشد که خروجی آن به برگزاری مسابقات قرآنی «تسنیم» منجر شود و برهمین اساس، از سال آینده در کنار برگزاری مسابقات «تسنیم» سلسله کلاسهای آموزشی نیز پیشبینی میشود.
مسابقات قرآن «تلاوت» به قرائت قرآن در کنار معانی و مفاهیم میپردازد
وی درباره نخستین دوره مسابقات قرآنی «تلاوت» گفت: روندی که تاکنون در مسابقات مختلف قرآنی شاهد بودهایم به این صورت بوده که در بخش قرائت، قاریان فقط آیات قرآن را تلاوت میکردند و در بخش حفظ نیز حافظان قرآن فقط به تلاوت از حفظ میپرداختند که البته این روند برای نخستین بار در نخستین دوره مسابقات قرآنی «تلاوت» تغییر کرد؛ به این صورت که قاریان شرکتکننده آیاتی را که تلاوت میکنند باید حفظ باشند و همچنین به مفهوم و معنی آیات نیز تسلط کافی داشته باشند.
افراش ادامه داد: همچنین حافظان قرآن که در مسابقات قرآنی «تلاوت» شرکت میکنند باید علاوه بر تلاوت آیات قرآن از حفظ، به معنی و مفهوم آیات نیز تسلط کامل داشته باشند که البته این روند در برگزاری مسابقات موجب میشود تا قاریان و حافظان قرآن بتوانند تلاوت بهتری داشته باشند و به تلاوت ظاهری آیات قرآن اکتفا نکنند بلکه بر معانی و تفسیر آیات نیز نگاهی داشته باشند.
رقابت 125 شرکتکننده در مسابقات قرآنی «تلاوت»
دبیر شورای سیاستگذاری مسابقات قرآنی «تلاوت» با بیان اینکه در نخستین دوره این مسابقات، هشت هزار و 300 نفر از سراسر کشور ثبت نام داشتهاند، عنوان کرد: ثبت نام این تعداد از علاقهمندان خارج از انتظار ما بود و برخلاف مسابقات قرآنی «تسنیم» در مسابقات قرآنی «تلاوت» شاهد استقبال بسیار خوبی بودیم که در نهایت پس از برگزاری مرحله شهرستانی و استانی مسابقات تلاوت، 125 نفر هماکنون در مرحله کشوری با هم رقابت میکنند.
مهمترین هدف جمهوری اسلامی ایران «ترویج سبک زندگی قرآنی» است
گزارش ایکنا حاکی است، سخنران اصلی این برنامه، حجتالاسلام غلامی، دبیر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری بود که مهمترین هدف جمهوری اسلامی ایران را «ترویج سبک زندگی قرآنی» دانست و گفت: اگر بگوییم که مهمترین هدف جمهوری اسلامی ایران «ترویج سبک زندگی قرآنی» است، سخن غیردقیقی نیست که البته برای رسیدن به این هدف باید مقصد تمام فعالیتهای قرآنی کشور را «ترویج سبک زندگی قرآنی» در نظر بگیریم و برای رسیدن به آن تلاش کنیم.
تمام مسئولان کشور باید قاری یا حافظ قرآن باشند
غلامی با اشاره به مسابقات قرآنی «تسنیم» که برای دومین سال متوالی برگزار میشود، گفت: فلسفه برگزاری این مسابقات که برای کارکنان و مدیران دستگاههای فرهنگی کشور است، این است که به کسانی که مسئولیت توسعه فعالیتهای قرآنی در کشور دارند، کمک کنیم و البته نباید «مروج» بدون «عمل» باشیم؛ ما خودمان به عنوان مسئولان فرهنگی و قرآنی کشور باید در این زمینه پیشتاز باشیم و آنچه را که از مخاطبان خود میخواهیم ابتدا خودمان به آن عمل کنیم.
دبیر شورای فرهنگی دفتر مقام معظم رهبری ادامه داد: اگر بگوییم که تمام مسئولان نظام جمهوری اسلامی ایران باید قاری و حافظ قرآن باشند، سخن گزافی نگفتهایم و البته باید به نقطهای برسیم که تمامی مسئولان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران قاری و حافظ باشند تا فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تربیت 10 میلیون حافظ قرآن کریم در کشور محقق شود و مسئولان نیز به عنوان الگوهایی برای جامعه هدف خود باشند.
دستگاههای فرهنگی حضور پررنگتری در مسابقات «تسنیم» داشته باشند
وی با تأیید سخنان یوسف افراش، دبیر شورای سیاستگذاری مسابقات قرآنی «تسنیم» مبنی بر استقبال کم دستگاههای فرهنگی از این مسابقات، گلهمندی خود را از عدم استقبال دستگاهها و مسئولان فرهنگی اعلام کرد و گفت: این میزان که در مسابقات قرآنی «تسنیم» شرکت کردهاند کافی نیست باید گله کنیم از دستگاهها و نهادهای فرهنگی که حضور قوی در این مسابقات نداشتهاند.
غلامی ادامه داد: تمامی دستگاههای فرهنگی کشور باید در مسابقات قرآنی «تسنیم» که برای دستگاههای فرهنگی است مشارکت فعال و حضور حداکثری داشته باشند.
مسابقات «تسنیم» با شرکت خانوادههای کارکنان دستگاههای فرهنگی برکات زیادی خواهد داشت
وی در پایان با اشاره به اینکه مسابقات قرآنی «تسنیم» از سال آینده برای خانوادههای کارکنان و مدیران دستگاههای فرهنگی کشور نیز برگزار خواهد شد، گفت: این اقدام بسیار ارزشمندی است زیرا اگر این موضوع را به خانوادهها بکشانیم شاهد برکات زیادی خواهیم بود و در این صورت مشوقهای ما افزایش پیدا میکنند و عوامل ترغیبی چندبرابر میشوند.
با پایان یافتن سخنرانی حجتالاسلام غلامی، بیانیه نخستین دوره مسابقات قرآنی «تلاوت» و دومین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» قرائت شد و در ادامه جوایز آثار برگزیده دومین جشنواره محصولات تشکلهای قرآنی به صاحبان برترین آثار اهدا شد.
همچنین، توضیحات فنی در زمینه برگزاری مرحله کشوری مسابقات تسنیم و تلاوت از سوی احمد حاجیشریف، مسئول کمیته فنی و داوری مسابقات پایانبخش برنامههای این مراسم بود تا متسابقان خود را برای رقابت در این مسابقات آماده کنند.