حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا نوراللهیان، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: این دوره، یازدهمین دوره جشنواره بانوان قرآنپژوه است و به مانند دورههای قبلی که با حضور سران کشور افتتاح میشود، این دوره با حضور حجتالاسلام سید حسن خمینی افتتاح خواهد شد.
وی افزود: از چهارمین دوره، جشنواره بانوان قرآنپژوه بینالمللی شد و هر سال با حضور بانوان فرهیختهای از کشورهای مختلف از میان پژوهشگران، مترجمان، مفسران یا مدرسان قرآن کریم برگزار میشود.
دبیر بخش بینالملل جشنواره بانوان قرآن پژوه گفت: امسال هم تعداد زیادی از بانوان قرآنی از کشورهای مختلف در این جشنواره حضور دارند ولی تا الان در هیئت تصمیمگیری، بانوان 8 کشور مالزی، پاکستان، عراق، کویت، قطر، قرقیزستان، تاجیکستان و هندوستان برای تکریم معرفی شدهاند البته حضور دو قرآنپژوه کویتی و قطری هنوز قطعی نشده است.
معیارهای انتخاب بانوان قرآنپژوه
وی با اشاره به معیارهای انتخاب بانوان قرآنپژوه کشورهای خارجی گفت: براساس مقرراتی که در دوره گذشته بوده بانوی قرآنپژوه کسی است که یک اثر یا فعالیت قرآنی قابل قبول داشته باشد مثلاً در دورههای گذشته از مترجم قرآن کریم به زبان روسی، مترجم تفسیر سوره نور ملاصدرا به انگلیسی و یا رؤسای گروههای قرآنی کشورها تقدیر بهعمل آمده است.
حجتالاسلام نوراللهیان ادامه داد: همچنین از بانوانی که به صورت گسترده فعالیت قرآنی داشتهاند، سالها مربی قرآنی بودهاند، حافظان قرآن تربیت کردهاند، سخنران مباحث قرآنی بودهاند نیز تقدیر بهعمل آمده است.
وی عنوان کرد: در مجموع معیارها خلاصه میشود در اینکه بانویی که تجلیل میشود در پرونده و کارنامه علمی او یا ترجمه و تفسیر قرآن و علوم قرآنی باشد، یا پژوهشگر قرآنشناس کشور خود باشد و یا فعالیتهای گسترده قرآنی داشته باشد از تأسیس رادیوی قرآن گرفته تا تدریس قرآن و پرورش حافظان و قاریان قرآنی که این معیارها بسته به شرایط کشورها متفاوت است مثلاً در کشورهای حوزه بالکان از بانوانی که حتی در ترویج فرهنگ قرآنی با برگزاری سخنرانیها و گردهماییها فعالیت داشتهاند نیز تقدیر به عمل میآید اما در کشورهای اسلامی مانند مالزی شرایط سختتری برای انتخاب بانوان قرآنپژوه اعمال میشود.
اتخاذ رویکرد فرامذهبی در گزینش منتخبان یازدهمین جشنواره بانوان قرآنپژوه
عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: در معیارهای شناسایی بانوان قرآنپژوه، مذهب معیار سنجش نبوده است و ما شیعه و سنی بودن افراد را به عنوان معیار در نظر نگرفتهایم، ما بانوانی را که در کشور خود در خدمت قرآن بوده و یک اثر ماندگار یا یک پژوهش بایستهای داشتهاند صرفنظر از مذهبشان و با در نظر گرفتن میزان خدمتگذاری به ساحت قرآن کریم انتخاب کردهایم.
وی افزود: مسئولان به این فکر افتادهاند که این عرصه را به روی بانوان تا جایی که مقدور است باز کنند. مؤسسه معارف اسلامی امام رضا(ع)، مرکز بانوان قرآنپژوه به ویژه رئیس این مرکز، خانم ملیحه سادات موسوی همت گماشتند با سفر به سراسر کشور و بازدید از دانشگاهها، مراکز قرآنی و مؤسسات مردمنهاد و ارتباط با بانوان قرآنی، امروز یک سرمایه باارزشی از قرآنپژوهی و قرآنپژوهان شناسایی شده است.
لزوم شناسایی بانوان قرآنپژوه و فراهم آوردن بستر مناسب برای آنها
حجتالاسلام نوراللهیان گفت: ما عمدتاً به این نکته بیتوجه هستیم که در هر زمینهای که بستر برای بانوان باز بوده، آنان به موفقیتهای چشمگیری دستیافتهاند و امروز خوشبختانه میبینیم که در کشورمان هیچ تخصصی چه در پزشکی، چه در جامعهشناسی، روانشناسی و غیره نیست که بانوان در آن خوش ندرخشیده باشند. در زمینه قرآن و پژوهشهای قرآنی نیز باید شرایط لازم برای فعالیت بانوان فراهم آید.
وی افزود: در عرصه قرآنی در سطح ایران چند بانوی فعال در شهرهای مختلف بسیار مطرح بودهاند اما وقتی این جشنواره وارد شناسایی بانوان قرآنی و بستر فراهم کردن برای آنان شد، تا هماکنون نزدیک 10 هزار پایاننامه قرآنی بانوان از سراسر کشور و از دانشگاههای مختلف و حوزههای علمیه و همینطور در کشورهای مختلف جمعآوری شده است.
وی ادامه داد: در کشورهای خارجی نیز بسیاری از بانوان فاضل و اندیشمند دکترای عرصه قرآن و حدیث داریم که اینها سابقه درخشانی دارند، خوشنام هستند و شاگردان زیادی را تربیت کردهاند اما متأسفانه شناخته نشدهاند.
شناخته شدن بانوان قرآنپژوه خارجی در کشورشان پس از شرکت در این جشنواره
نوراللهیان عنوان کرد: ما موارد متعددی داشتهایم که قرآنپژوهان خارجی که در این جشنواره مورد تقدیر قرار گرفتهاند هنگامی که به کشورهای خودشان برگشتند مورد توجه رسانهها قرار گرفتند، مرکز دیانت کشورشان به آنها توجه کردند، فرصتهای جدیدی به روی آنها باز شد و حضور در این جشنواره و دریافت هدیه از مقامات کشورمان، دست آنها را برای نشر و توسعه مفاهیم قرآنی و معنویات اسلامی بیشتر و بهتر باز کرد.
حفظ ارتباطات با بانوان قرآنپژوه در عرصه بینالملل
حجتالاسلام نوراللهیان گفت: بانوان قرآنپژوهی که در این جشنواره تقدیر میشوند با سلسله مراکز فرهنگی ایران در آن کشورشان مانند رایزنیها و نمایندگیهای جامعةالمصطفی(ص) العالمیه ارتباط دارند. آنان همچنین بعد از بازگشت بیشتر مورد حمایت جامعه خود قرار میگیرند و در فعالیتهای خود با ما هم در ارتباط هستند و بعضی برای ادامه تحصیل در ایران درخواست میکنند و ارتباطات دیگری هم به صورت اینترنتی دارند.
تمرکز جشنواره بانوان قرآنپژوه بر سوره مبارکه یاسین
وی در ادامه افزود: حدود 4 سال است که جشنواره روی سوره یاسین و ابعاد معرفتی این سوره به خصوص تفسیر اهل بیت(ع) از سوره یاسین تمرکز دارد و بانوان فعال در این زمینه شناسایی و تقدیر میشوند.
نوراللهیان گفت: در سطح جهانی یک مجموعهای یک میلیونی به عنوان همکاران و یاران یاسین به صورت اینترنتی عضوگیری شدهاند که هر کدام به نوعی اهتمام به ترویج مفاهیم این سوره از طریق تلاوت سوره یاسین، آموزش این سوره و تشکیل شبکه یاسین دارند و به فهم و ترجمه معارف این سوره و نشر و گسترش این سوره اهتمام میورزند. در حقیقت یکی از محورهای اصلی این جشنواره سوره یاسین است و در میان مدعوین خارجی هم از اهتمامکنندگان به این بخش حضور خواهند داشت.
حجتالاسلام و المسلمین نوراللهیان در پایان گفت: امیدوارم که این جشنواره بتواند در ایجاد جاذبه بیشتر در بانوان برای نزدیکتر شدن به روح و مفاهیم و حقایق قرآن و دنیای آسمانی قرآن کمک کند. باید مادران امروز و آینده بدانند راه نجات خانواده، کشور و جهان در پرتو نگاه به آسمان است. باید با خدامحوری حرکت کنیم و قرآن در بین کتابهای آسمانی کتاب آخرین و کاملترین است و ما با پیروی از آن میتوانیم به سعادت دست یابیم.