به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی کشورمان عصر امروز، پنجشنبه، 15 اسفندماه در گردهمایی سالانه کانونهای فرهنگی، هنری مساجد استان تهران که در آستانه سالروز تأسیس ستاد عالی کانونهای فرهنگی، هنری مساجد کشور برگزار شد، در جمع بیش از هزار نفر از اعضای این کانونها، مسجد را مهمترین عنصر هویتی جامعه دانست و گفت: مساجد هم خلوت ذکر و عبادت و هم عرصه برنامهریزی و عمل برای ارتقای جامعه اسلامی هستند.
وی با تأکید بر اینکه از صدر اسلام تاکنون مساجد هم جایگاه عبادت بوده و هم جایگاه سیاست، عنوان کرد: تلفیقی که در مساجد بین فعالیتهای سیاسی، عبادی و اجتماعی وجود دارد این مکان را از عبادتگاههای سایر ادیان متمایز و ممتاز کرده است.
جنتی کانونهای فرهنگی، هنری مساجد را جزء ابتکارات و منویات مقام معظم رهبری برشمرد و اظهار کرد: خوشبخانه این کانونها طی دو دهه گذشته جایگاه شایستهای در جامعه پیدا کرده و نقش مؤثری هم در ابعاد اجتماعی و هم در ابعاد سیاسی ایفا کرده است.
وی تصریح کرد: کانونهای مساجد باید بتوانند نیازهای جامعه را شناسایی و در ظرف مساجد برای آنها راه حل پیدا کنند. امروزه ما با آسیبهای زیادی رو به رو هستیم؛ گسترش اعتیاد، طلاق، ناهنجاریهای اجتماعی و ... که با حضور فعال در مساجد و استفاده از امامان و عالمان دینی روشنبین و واقعبین میتوان به کاهش و برطرف کردن این آسیبها امیدوار بود.
خودباوری و اعتماد به نفس از نیازهای مهم امروز جامعه
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خودباوری و اعتماد به نفس را از نیازهای مهم امروز جامعه دانست و اظهار کرد: خودباوری به صرف ساختن سد، نیروگاه و دانش و فناوری به دست نمیآید بلکه ما باید نسبت به هویت فرهنگی خود اعتماد به نفس پیدا کنیم؛ آنچه امروز آماج حمله است هویت فرهنگی ماست.
وی این دیدگاه که «بزرگترین مشکل جامعه ما مسائل اقتصادی است» را به نقد کشید و گفت: امام راحل فرمودهاند اقتصاد و سیاست ذیل فرهنگ هستند. البته بهبود اقتصاد وظیفه نظام است و ما معتقد هستیم که آسیبهای اجتماعی از مشکلات اقتصادی ناشی میشود. در جامعهای که فقر باشد نمیتوان وضع اجتماعی مردم را بهبود بخشید.
جنتی ادامه داد: مساجد میتوانند نقش عمدهای در اصلاح جامعه ایفا کنند. در برخی از کشورهای عربی به خصوص مناطق سنینشین مساجد فراوانی وجود دارد و در بخشهایی که مساجد فعال و ائمه جماعات آگاه حضور داشته مباحث اسلامی را به مردم آموزش میدهند وضعیت اخلاقی و دینی جامعه متفاوت از سایر مناطق است. در کویت از سه و نیم میلیون نفر جمعیت دو میلیون نفر مسلمان هستند که برای این تعداد هزارو 250 مسجد ساخته شده است.
مباحث اقتصادی در مساجد دنبال شود
وی مساجد را از محلهایی دانست که باید مباحث اقتصادی در آن دنبال شوند و گفت: سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی که از سوی مقام معظم رهبری مطرح شد، فقط برای دولت نیست بلکه همه آحاد ملت باید نقش خود را در این موضوع یافته اجرا کنند تا در فاصله زمانی کوتاه بتوانیم از مشکلات موجود عبور کنیم.
وزیر ارشاد ادامه داد: مساجد باید در سبک زندگی و مقابله با مصرفگرایی نیز فعال باشند. ما از سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی دور افتادهایم و نیاز داریم سیره پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) دوباره و چند باره مورد مطالعه قرار گیرد.
وی دلیل گسترش اسلام طی 14 قرن اخیر بین یک میلیارد و 500 میلیون نفر را تبلیغ عملی و نه صرف تبلیغ کلامی پیامبر اسلام(ص) دانست و گفت: اعتراف میکنم برخی از نابسامانیها که در مقاطعی میبینیم ناشی از این است که دیگران به عمل بنده نگاه میکنند و میگویند وقتی فلانی از اموال عمومی برای نفع شخصی استفاده میکند چرا من این کار را نکنم و ... .
هنر رساترین ابزار برای رساندن پیام است
جنتی با تأکید بر اهمیت و جایگاه فرهنگ و هنر، عنوان کرد: کانونهای فرهنگی، هنری مساجد باید محتوا را در قالبی زیبا و دلچست ارائه کنند. باید بپذیریم که هنر رساترین ابزار برای رساندن پیام است و حداکثر استفاده از این موهبت الهی باید صورت گیرد.
تنها وزارت ارشاد متولی فرهنگ کشور نیست
وی به سخنان مقام معظم رهبری در جمع نمایندگان مجلس خبرگان رهبری نیز اشاره کرد و گفت: در این جلسه برخی از اعضای مجلس نسبت به شرایط فرهنگی جامعه ابراز نگرانی کردند، مقام معظم رهبری نیز به نوعی این نگرانی را بیان فرمودند. ما همه باید نسبت به فرهنگ دغدغه داشته باشیم، البته وزارت ارشاد به عنوان نهاد حکومتی باید بیش از همه مراقب وضعیت فرهنگی جامعه باشد اما تنها وزارت ارشاد متولی فرهنگ کشور نیست.
جنتی همه سازمانها، نهادهای فرهنگی، حوزههای علمیه و آحاد مردم را در خصوص فرهنگ موظف دانست و تصریح کرد: باید همه فرمایشات مقام معظم رهبری را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
وی ادامه داد: در مطبوعات باید مراقب بود که مقدسات دینی خدشهدار نشود و آنچه در قانون مطبوعات به عنوان تخلف آمده است باید با جدیت برخورد کرد، البته در سینما، موسیقی و ... نیز همینطور است.