کد خبر: 1384308
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۳۷
کمری عنوان کرد:

برپایی نشست «تاریخ شفاهی ایثار و شهادت» با هدف ثبت ناگفته‌های 8 سال جنگ

گروه جهاد و حماسه: دبیر علمی نشست «تاریخ شفاهی ایثار و شهادت» به تشریح چگونگی برپایی این همایش پرداخت و گفت: این همایش با هدف ترویج، ثبت و ضبط ناگفته‌های هشت سال جنگ تحمیلی برپا شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، علیرضا کمری، دبیر علمی نشست «تاریخ شفاهی ایثار و شهادت» که امروز، 17 اسفند در مرکز فرهنگی سیدالشهدا(ع) برگزار شد، به تشریح عملکرد این نشست پرداخت.

وی با تاکید بر اینکه هر چه که امروز داریم، مرهون مجاهدت‌های شهدا و ایثارگران است، عنوان کرد: تاریخ شفاهی با هدف ثبت و ضبط ناگفته‌های هشت سال جنگ تحمیلی برپا شده است. این نشست با هدف نشان دادن مجاهدت‌های مردم ایران در نیم قرن اخیر به ویژه در دفاع مقدس تشکیل شده است.

کمری ادامه داد: نشانه‌های تاریخی بسیاری از مجاهدت‌های مردم در آن دوران نهفته است و اگر آن دوران را به مثابه یک متن تلقی کنیم، کلمات مفهومی آن دوران اشاره به واژه‌های ایثار و شهادت دارد و این واژه‌ها مهمترین عناصر تشکیل دهنده آن دوران است.

وی با بیان اینکه نظام‌های سیاسی هوشمند با تاسیس نهادهای اندیشه‌ای و پژوهشی، متن گرانبهای تجربیات خود را محفوظ می‌دارند، عنوان کرد: با انجام این اقدام، ابعاد هویتی، گفتمان و امنیتی، در قلمرو تاریخی و فرهنگی ایثار و شهادت موضوعیت می‌یابد.

دبیر علمی نشست تاریخ شفاهی ایثار و شهادت با بیان اهمیت بنیاد شهید در زمینه ترویج ارزش‌های ایثار و شهادت عنوان کرد: این نهاد بر پایه پاسداشت مصادیق ایثار و شهادت تشکیل شده است. ضرورت اهتمام به این امر با ملاحظه جمیع جوامع در جبهه فرهنگی و تاریخی به آشکار شدن واقعیت‌های بسیاری خواهد انجامید. این همایش سعی خواهد کرد تا نشان دهد که چگونه ماجرای سلفی‌گری و تکفیری، وجه ایثار و شهادت را به ترور و خشونت متهم کرده است.

کمری با بیان اینکه بنیاد شهید برحسب وظیفه خود باید به مطالعات تاریخی و فرهنگی ایثار و شهادت اهتمام ورزد، عنوان کرد: نمی‌توان این موضوع را نادید گرفت. انجام مطالعات تاریخی مستلزم توجه تمام به عقل، خردورزی و خردمندی است. باید در این زمینه از غلیان احساسات جلوگیری به عمل آید.

وی افزود: مطالعات تاریخی، ساختارهای خاص خود در حوزه فهم و عقل را می‌طلبد و وقایع باید واقع‌بینانه و واقع‌گرایانه شناخته شوند. در قصد و غایت عمل، این موضوع مورد نظر باشد که تاریخ شفاهی به عنوان یک مرجع علمی تدوین شود.

این نویسنده و پژوهشگر عرصه دفاع مقدس با بیان اینکه مسئله‌ها و موضوعات مطرح شده در پژوهش‌های دفاع مقدسی باید مستدام باشد، تصریح کرد: اندیشه تاسیس مرکز و یا واحد تاریخ شفاهی ایثار و شهادت از نیازهای مبرم است که خود پژوهشگران نیز باید در این امر حضور داشته باشند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح چرایی برگزاری نشست‌ پرداخت و گفت: مقصود اولیه از برگزاری این نشست بیان کلیات تعاریف عرصه ایثار و شهادت است که این امر در فراخوان ابتدایی برای شرکت در این همایش نیز مورد نظر بود.

کمری ادامه داد: در این نشست سه محور«شناسایی موضوعات و ضرورت‌ها»، «شناخت رویکردهای مطالعاتی» و «بررسی امکانات، تهدیدها و فرصت‌ها در زمینه تاریخ شفاهی» بررسی شد که دستاوردهای خوبی نیز به همراه داشت.

وی با بیان اینکه فرصت ارائه مقالات به این همایش بسیار اندک بود، اظهار کرد: برپایی این همایش مرهون زحمات بسیاری از دست‌اندرکاران است. فراخوان اولیه این همایش در آبان اعلام و تا اوایل اسفند، چکیده مقالات به دبیرخانه همایش ارسال شد.

دبیر علمی نشست تاریخ شفاهی ایثار و شهادت یادآور شد: در زمان اعلام شده برای ارسال چکیده مقالات، 61 چکیده به دست دبیرخانه رسید که در نهایت 35 عنوان مقاله تا زمان داوری به دبیرخانه ارسال شد.

وی در پایان سخنان خود با تاکید بر اینکه اگر زمان بیش از این بود، مقالات بیشتری به دبیرخانه ارسال می‌شد، تصریح کرد: تمامی مقالاتی که به این دبیرخانه ارسال شده‌اند از بار علمی خوبی برخوردار بودند که همه آنها در یک کتاب به چاپ خواهند رسید.

captcha