به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) همانقدر که انسانی موجودی اجتماعی است، مشکلات و راه حلهای مشکلات وی نیز متأثر از جامعه است. در یک جامعه پر از تنشهای اجتماعی یک انسان یا یک خانواده به تنهایی نمیتواند خوشبخت باشد، خانوادههای خوشبخت نیز نمیتوانند در جامعهای بدبخت زندگی کنند، مگر اینکه چشمهایشان را به روی تمام مشکلات انسانهای اطرافشان ببندند و جز خود هیچ چیز دیگری را نبینند.
البته چنین فرد یا افرادی هر روز از ملاکهای انسانیت فاصله خواهند گرفت و برای کسی که غم همنوع ندارد، لذت حیوانی یعنی همه چیز. لذتی که نه اقناع میکند و نه سیریپذیر است. در هر جامعهای انسان بیمار هست، انسان معلول هست، انسان فقیر هست، انسان از کار افتاده هست، انسان یتیم هست، انسان سالمند هست، انسان بیکس و بیسرپناه هست، انسان آسیب دیده هست، انسانهایی که اشتباه کردهاند و پیشمان هستند، هست و ... اما نقطه تشابه همه این افراد یک واژه است: «انسان».
یک دست صدا ندارد
در مقابل، انسانهای سالم و غنی نیز هستند و بین این دو گروه انسانیت است که حکمفرمایی میکند و همین انسانیت است که موجب میشود انسانهای سالم و غنی دست به کار کمک و یاری شوند؛ اما این کافی نیست.
جوامع تغییر کرده است، بر اساس همین تغییر، آسیبها، مشکلات، بیماریها و ... نیز متفاوت شده و معضلاتی پدید آوردهاند که رفع آنها از عهده یک فرد یا یک گروه به تنهایی ساخته نیست و نیاز به اجتماع و کمک عمومی دارد. از جمله این مشکلات میتوان به بروز بیماریهای خاص از جمله انواع سرطان که درمان آن مستلزم صرف هزینههای هنگفت است، وجود تعداد قابل توجهی کودک خیابانی و کودک کار، آسیب دیدگان اجتماعی که برای بازگشت به زندگی نیاز به کمک و پذیرش جامعه دارند، مشکلات مربوط به آلودگی زیست محیطی و ... اشاره کرد.
اجتماع عمومی برای رفع بیمای قرن
در این میان مقوله ارزشمندی به نام «وقف» وجود دارد. یک سرمایه گذاری خیر و نه صرفاً خیریه. چرا که اموری که خیریه هستند، به صورت مقطعی به رفع مشکلات نیازمندان میپردازند اما وقف سرمایهگذاری طولانی مدت برای رفع معضلات است. اما با در نظر گرفتن مقوله تغییر جوامع که آسیبهای سنگینی در پی داشته و رفع آنها نیازمند سرمایهگذاری هنگفت است و تغییر توانمندیهای مالی افراد که دیگر کمتر کسی میتواند هزینههای سنگین برای رفع مشکلات را تقبل کند، وقف نیز شکلی جدیدتر به خود گرفته است و سازمان اوقاف و امور خیریه با انتشار اوراق وقف امکان اجتماع عمومی برای کمک به بیماران مبتلا به سرطان را فراهم کرده است.
وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى؛ شعار اوراق وقف باشد
حجتالاسلام و المسلمین یعقوب جعفری استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر لزوم اجتماع عمومی برای رفع معضلات جامعه، پیشنهاد کرد: آیه دوم سوره مائده که میفرماید: «وَتَعَاوَنُواْ عَلَى الْبرِّ وَالتَّقْوَى؛ در نیکوکارى و پرهیزگارى با یکدیگر همکارى کنید» به عنوان شعار این اوراق وقف در نظر گرفته شود.
وی در ادامه سخنان خود تاکید کرد که این آیه مفهوم گویایی دارد که میتواند شعار اوراق وقف در نظر گرفته شود.
وی با تأکید بر اینکه این مسئله نیازمند اطلاع رسانی درست است، گفت: باید تبلیغ صورت گرفته و مردم با این اوراق آشنا شوند. البته نه تبلیغاتی که به حدی افراط در آن صورت میگیرد که بینندگان را خسته میکند.
این مفسر قرآن ادامه داد: به صورت خلاصه و مفید به مردم اعلام شود که چنین اقدامی برای افراد مبتلا به سرطان درحال صورت گرفتن است و همه میتوانند مشارکت کنند البته باید به مردم اطمینان داده شود که این پولها در جایی که اعلام شده استفاده میشود.
لزوم برگزاری گردهمایی خیرین برای معرفی اوراق وقف
محمد حسن قدیری ابیانه، مدیر تأسیس انجمن نخبگان جهان اسلام و عضو شورای بینالمللی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز در این خصوص معتقد است: انتشار اوراق وقف این امکان را میدهد که افراد با خریدن این اوراق و وقف مبلغ مشخص شده در طرحهای بزرگ و ماندار مشارکت داشته باشند و به عنوان یکی از مشارکت کنندگان کار خیری از آنها به یادگار بماند.
وی افزود: این مسئله هم به عمومیتر شدن وقف و انجام وقفهای بیشتر کمک میکند و هم اینکه وقفها را در مسیر تعیین شده بر اساس مهمترین نیازهای جامعه سوق میدهد؛ از سوی دیگر این فرصت را به مردم میدهد که بتوانند در این امر دینی، ملی و خیر مشارکت داشته باشند.
وی خواستار برگزاری گردهماییهایی از خیرین کشور برای معرفی اوراق وقفی به آنها شد و گفت: خیرین زیادی در کشور وجود دارند که هر کدام در زمینههایی مثل مسجدسازی، مدرسهسازی، ساخت درمانگاه و ... مشارکت میکنند، اما این گروههای مختلف را باید گرد هم جمع کرده برای آنها ویژگیهای اوراق وقفی و اقداماتی که میتوان با این اوراق انجام داد را تشریح کرد.
عضو شورای بینالمللی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: گاهی در جامعه نیازها و اولویتها تغییر میکند، مثلاً ممکن است زمانی نیاز به مدرسهسازی در اولویت باشد اما پس از مدتی این نیاز کمتر شود و اولویت به سایر نیازها برسد، بر همین اساس باید گروههایی باشند که خیرین را به سمت اولویتها و نیازهای ضروری جامعه هدایت کنند که سازمان اوقاف میتواند این وظیفه را انجام دهد.
مشکلات حوزه سلامت بزرگتر از حدی است که دولت بتواند حل کند
محمد رئیسزاده، رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی کشور نیز در پاسخ به این سؤال که آیا مشکلات حوزه سلامت را میتوان صرفاً با توسل به بودجه دولتی رفع کرد، بر لزوم مدیریت جهادی در این حوزه تأکید و عنوان کرد: مدیریت جهادی اینگونه نیست که حتماً متکی بر پول دولت باشد. مشکلات حوزه سلامت ما بزرگتر از حدی شده است که فقط انتظار داشته باشیم با منابع (مالی و انسانی) دولت و توسط وزارت بهداشت قابل حل باشد.
وی ادامه داد: همین بزرگی مشکلات نشان میدهد که حتماً یک مدیریت جهادی در حوزه سلامت باید شکل بگیرد تا بتوانیم از این وضعیت خارج شویم و حرکت جهادی یعنی تلاش تمام کسانی که میتوانند در این حوزه اقدامی انجام دهند آن هم فراتر از وظیفه اداری.
هنوز یک مرکز جامع درمان سرطان در کشور نداریم
رئیسزاده با تأکید بر اینکه هر حرکتی که خیرین در حوزه سلامت انجام دهند با توجه به مشکلاتی که در این حوزه وجود دارد، حتماً برکات خاص خواهد دارد به ویژه در خصوص بیماران مبتلا به سرطان، اظهار کرد: علیرغم تلاشهای صورت گرفته هنوز یک مرکز جامع برای درمان این گونه بیماران نداریم و حرکت وقف در این زمینه و کمک همه نهادها، سازمانهای خیره و آحاد مردم به خصوص جامعه پزشکی، میتواند تأثیرگذار باشد.
75 درصد پزشکان آماده ارائه خدمات رایگان به بیماران
وی در پاسخ به این سؤال که آیا پزشکان حاضر خواهند بود وقت خود را وقف بیماران کرده در این مرکز به صورت رایگان فعالیت کنند، گفت: حتماً؛ ما درسال 90 ـ 91 طرح شهید دکتر رهنمون را به صورت چهره به چهره اجرا و از 116 هزار پزشک درخواست کردیم که در هر قالبی که میتوانند فعالیت خیریه و رایگان داشته باشند که بیش از 75 درصد پزشکان برای کمک اعلام آمادگی کردند.
رئیس سازمان بسیج جامعه پزشکی تصریح کرد: قطعاً اگر یک مرکز جامع برای بیماران مبتلا به سرطان شکل بگیرد اکثریت قریب به اتفاق پزشکان حاضر هستند بخشی از وقت خود را به صورت رایگان در این مرکز خدمت رسانی کنند. البته باید بسترسازی این کار صورت گیرد.