به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حضرت فاطمه زهرا(س) در خانهای که محل نزول وحی و آیات قرآن است، پرورش یافته است؛ وی دارای ویژگیهای اخلاقی و معرفتی فراوانی است، بهطوری که ایشان را بانوی دو عالم نام نهادهاند.
بنابر پیوند مستحکم انقلاب اسلامی ایران با تعالیم قرآن کریم، فعالیتهایی در زمینه قرآن ترویج یافته است که از آن جمله میتوان به راهاندازی مراکز قرآنی و نهادهای مردمی اشاره کرد؛ هماکنون اغلب مراکز قرآنی ـ مردمی که در سطح کشور فعالیت دارند با نام آن بانوی دو عالم مزین شدهاند.
یکی از این مراکز که با عنوان بیتالاحزان حضرت زهرا(س) مشغول به فعالیت است با تمسک به دو سقل نجاتبخش و گرانبهای پیامبر(ص) یعنی قرآن و عترت و از طرفی حضرت فاطمه زهرا(س) راهاندازی شده است.
بهطورکلی بیتالاحزان از نظر لغوی به معنای خانه غمهاست؛ این عنوان به زمان بعد از رحلت پیامبر اکرم(ص) باز میگردد که حضرت زهرا(س) بسیار محزون بودند، همسایهها به حضرت علی(ع) شکایت کردند که به حضرت فاطمه(س) بگو یا شب گریه کند یا روز. از این رو آن حضرت به قبرستان بقیع میرفتند و عزاداری میکردند که به دلیل آنکه آفتاب وی را اذیت نکند، حضرت علی(ع) سایبانی را ساختند که بعدها بیتالاحزان نام گرفت.
در این راستا علت نامگذاری مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) به این نام در واقع تمسک به ثقلین کتاب خدا و اهل بیت(ع) است؛ باید گفت که این مرکز قرآنی از سال 1375 در روستای ماهفرخان یکی از روستاهای شهرستان استهبان تأسیس شده و تاکنون با افتتاح بیشاز 100 شعبه در شهرستانهای استان فارس، قم، بوشهر، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و همچنین سیستان و بلوچستان به فعالیتهای قرآنی ـ فرهنگی پرداخته است.
فعالیت اصلی مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) حول محور آموزش قرآن بهصورت تخصصی میچرخد که سالانه نزدیک به 2 هزار قرآنآموز در شعب این مؤسسه تحت تعلیم قرار میگیرند؛ در این مرکز قرآنی شورای آموزش تشکیل شده که این شوراء متشکل از مسئولان برخی شعبهها، حافظان و اساتید آموزشی است.
شورای آموزش مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س)
در این راستا میتوان از جمله فرآیندهای بخش شورای آموزش مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) را برنامهریزی برای اجرای طرح جامع روخوانی، طرح تثبیت حافظان قرآن، تدوین کتاب آموزش روخوانی همراه با احادیث اهل بیت(ع)، تدوین کتاب روخوانی در 2 جلد، تدوین کتاب ریاضی و علوم ویژه نونهالان قبل از دبستان، برگزاری کلاسهای روخوانی و روانخوانی، تجوید، ترجمه و مفاهیم، حفظ کل قرآن در دورههای مختلف، مهد و پیشدبستان قرآنی مکتبالنور، مدرسههای شبانهروزی حفظ و تفسیر قرآن کریم، کلاسهای ارتقای علمی حافظان و مربیان، تربیت بیشاز 240 حافظ کل قرآن و اخذ مدرک کارشناسی توسط 12 نفر از حافظان، دورههای تربیت معلم، تربیت بیشاز 400 معلم قرآن، کسب رتبههای برتر در مسابقات قرآن اشاره کرد.
مدیریت این مرکز قرآنی توسط حجتالاسلام والمسلمین علیرضا شاهسونی، حافظ قرآن صورت میگیرد که به گفته وی آشنایی نسل جوان و ارتباط آنان با کتاب قرآن یکی از اهداف این مؤسسه بوده و در نهایت به راهاندازی کتابخانه با همکاری بنیاد خیریه الزهرا(س) تهران و وزارت ارشاد منجر شده است.
در بخش فعالیتهای فرهنگی ـ تبلیغی مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س)، محافل انس با قرآن کریم، شرکت در نمایشگاه بینالمللی قرآن، سلسله جلسات انس با قرآن و دعوت از نخبگان، طراحی و تولید نشریه قرآنی نورالثقلین، برگزاری اردوهای تفریحی و زیارتی و همچنین برگزاری همایشها و جشنوارههای قرآنی اجرایی میشود.
یکی از فعالیتهای مؤثر مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) طراحی روش جدید برای حفظ کل قرآن کریم است که این روش با استفاده از کتاب «حفظ آسان» امکانپذیر خواهد شد؛ بنابر اظهارات حجتالاسلام شاهسونی روشی که این مؤسسه در پیش گرفته در قالب کتاب «حفظ آسان» بوده است که تنها در بیتالاحزان حضرت زهرا(س) و شعب زیرمجموعهاش اجرایی میشود.
مدیرعامل مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) معتقد است که آموزش حفظ قرآن در مؤسسات قرآنی- مردمی بهصورت یکسان نیست امّا در برخی از مواقع دارای اشتراک هستند؛ بهطورقطع یکی از تفاوتهایی که روش حفظ قرآن مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) دارد، روش معنایی است.
وی در رابطه با روش معنای حفظ قرآن در مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) اظهار کرد: این روش یعنی تأکید بر معنای تفسیر آیات قرآن که در مدارس شبانهروزی حفظ و تفسیر کل قرآن کریم مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته این حافظ قرآن در روش معنای حفظ قرآن کریم، مقداری از آیات قرآن همراه با تفسیر آن آموزش داده خواهد شد، سپس شرح لغات بیان میشود؛ البته باید گفت که این مهم بهصورت اثرگذار برای حافظان قرآن این مجموعه مورد اجرا قرار گرفته است.
و امّا دومین مبحثی که مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) تأکید دارد، حفظ قرآن بدون کتاب قرآن است؛ یعنی حافظان نسبت به متن قرآن و مصحف وابستگی پیدا نکنند.
بدین دلیل که حافظان اگر کتاب قرآن را بهصورت مداوم در اختیار داشته باشند، بالطبع حین تثبیت قرآن دچار وابستگی میشوند و بدون قرآن نمیتوانند به مرور آیات بپردازند؛ حجتالاسلام شاهسونی معتقد است که مُباحثه در روش حفظ قرآن از دیگر مباحثی است که از سوی مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) بهطور جّدی پیگیری میشود.
در روش مُباحثه، حافظان قرآن دو به دو به تقویت و مرور محفوظات خود میپردازند که به نوعی آیاتی که حفظ کردهاند را تثبیت میکنند؛ علاوه بر اجرایی شدن این دستورات باید به اختصاص مربیان حاذق در امور آموزش حفظ قرآن توجه لازمه را داشت.
به گفته مدیرعامل مؤسسه فرهنگی ـ قرآنی بیتالاحزان حضرت زهرا(س) که خود مؤلف کتاب «حفظ آسان» است، 12 سال از عمر روش معنایی حفظ قرآن کریم میگذرد که این مهم در سالهای متوالی کاملتر شده است.
مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) با روش معنایی حفظ قرآن توانسته 850 حافظ قرآن را تحت تعلیم قرار دهد امّا بنابر اظهارات مدیرعامل این مرکز قرآنی، پیشبینی میشود که در سال آینده بیشاز 200 نفر بهعنوان حافظ قرآن پرورش یابند.
حجتالاسلام شاهسونی معتقد است که در هر سال بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری باید روشهای جدید را برای حفظ قرآن در مؤسسات و نهادهای مردمی اجرایی کرد، از این رو مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) طی سال 1393 طرح «گفتوگو با قرآن» را اجرا خواهد کرد.
در طرح «گفتوگو با قرآن»، حافظان قرآن کریم با کتاب قرآن صحبت میکنند که در نظر گرفته شده است، ابتداء جلسه توجیهی برای بیشاز 300 نفر از اساتید و مسئولان قرآنی مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) برگزار شود.
بهطورقطع شیوهای که در مؤسسه بیتالاحزان حضرت زهرا(س) برای حفظ قرآن کریم استفاده میشود از اهمیت بالای برخوردار است، به همین مقدار که تاکنون بیشاز 800 نفر حافظ قرآن شدهاند.
روایات بسیاری برای عظمت و مقام حافظان قرآن است که در این باب میتوان به فرمایش پیامبر اکرم(ص) در رابطه با حافظان قرآن اشاره کرد؛ آن حضرت میفرمایند: «حَمَلَةُ القُرْآنِ هُمُ المَحْفُوفونَ بِرَحمَةِ اللهِ، المُلَبِّسونَ نُورَ اللهِ، المُعَلِّمونَ کَلامَ اللهِ. مَنْ عاداهُم فَقَدْ عادَی اللهَ و مَنْ والاهُم فَقَدْ والَی اللهَ»،« حافظان قرآن مشمول رحمت خدا، در برکنندگان نور خدا و آموزگاران کلام خدایند، کسیکه با آنان دوستی نماید با خدا دوستی نموده و کسی که با آنان دشمنی کند خدا را دشمن داشته است».