کد خبر: 1387929
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸:۳۶
مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآنی بیان کرد:

شبکه‌های مدنی؛ مهم‌ترین راه توسعه فرهنگ قرآنی در فضای شهری

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: محمدی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین راه‌های توسعه فرهنگ شهری استفاده از شبکه‌های مدنی است، اظهار کرد: خانه قرآنی محلات یا مؤسسات یکی از ظرفیت‌های مدنی است که شبکه‌‌ای ویژه‌ را در کل کشور دارند.

حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآنی کشور در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در رابطه با تعامل مؤسسات قرآنی با فرهنگسراها و خانه‌های قرآن محلات گفت: تعامل صورت گرفته است، اما هیچ نوع ساختار و چارچوب مشخصی برای یک تعامل هدفمند، با یک راهبرد مشخص نبوده است.

عدم وجود تعامل هدفمند بین مؤسسات و فرهنگسراها

وی در ادامه بیان کرد: این تعامل‌ها بیشتر سلیقه‌ای یا براساس ارتباطی که خود مؤسسات با محلات داشتند، اتفاق افتاده است، اما واقعیت این است که متأسفانه تا کنون هیچ تعامل مشخص و هدفمند و استانداردی وجود نداشته و این خود یک نقطه ضعف است.

محمدی اظهار کرد: خانه قرآن محلات از ظرفیت‌های قابل توجه سخت افزاری و امکانات برخوردار بوده و مؤسسات قرآنی نیز از کارشناسی برخوردار هستند و می‌توانند مربی در اختیار محلات قرار دهند و با تعامل با یکدیگر به یک هم‌افزایی دست پیدا کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: خانه قرآن محلات ظرفیت خوبی در حوزه سخت‌افزاری و امکانات دارند اما با توجه به سابقه نه چندان طولانی که دارند، تاکنون نتوانسته‌اند در حوزه محتوا آنگونه که باید کار کنند، ضمن اینکه بر روی این بحث خیلی هم متمرکز نیستند، بنابراین باید حتما در حوزه محتوا و کارشناسی از مؤسسات قرآنی که به‌صورت متمرکز در حوزه قرآن کار می‌کنند و بعضا سابقه طولانی از قبل از انقلاب دارند، استفاده کنند تا راه رفته را مجددا نروند.

محمدی در رابطه با توسعه فرهنگ قرآنی در فضای شهری، بیان کرد: ما معتقد هستیم، کار فرهنگی‌ای که برای توده مردم باید انجام شود، جز به دست خود مردم اتفاق نمی‌‌افتد و فلسفه امر به معروف و نهی از منکر هم همین است، زیرا اگر قرار بود فرهنگسازی دینی و قرآنی توسط دولت یا حکومت انجام شود، چیزی به نام امر به معروف و نهی از منکر نداشتیم.

وی با اشاره به اینکه فلسفه اعتقاد به امر به معروف و نهی از منکر این است که همه مردم خود را در قبال فرهنگسازی و اصلاح فرهنگی جامعه مسئول بدانند، اظهار کرد: یکی از دلایل و فلسفه‌های ذاتی وجود مؤسسات مردمی نیز این است که خود مردم با توجه به دغدغه‌ها و انگیزه‌هایی که دارند، بتوانند به اصلاح فرهنگ مردمی کمک کنند.

استفاده از شبکه‌های مدنی؛ مهمترین راه توسعه فرهنگ قرآنی در فضای شهری

مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآنی با بیان اینکه یکی از مهمترین راه‌های توسعه فرهنگ شهری استفاده از شبکه‌های مدنی است که در شهر وجود دارد، گفت: از این شبکه‌های مدنی می‌توان به همین محلات که مدیریت آن توسط مردم انجام می‌شود، یا مؤسسات که یک ظرفیت مدنی و شبکه‌‌ای منحصر به فردی را در کل کشور و شهرها دارند اشاره کرد که می‌توان با استفاده از این قابلیت و بستر فراهم این فرهنگ را در کشور و شهرها توسعه داد.

وی اظهار کرد: با بررسی‌هایی که صورت گرفته یکی از مهمترین چالش‌های مؤسسات نداشتن یک مکان ثابت جهت استقرار فعالیت‌های ستادی آنها است که این امر مانع رشد و توسعه قرآنی است و بعضا هم که مکان دارند، این مکان چندان مناسب فعالیت آنها نیست.

نبود مکان ثابت؛ مهمترین چالش مؤسسات قرآنی

محمدی تصریح کرد: اگر مکان و امکانات مناسب در اختیار مؤسسات قرار گیرد و ظرفیت بالقوه مؤسسات بالفعل شود، این امر می‌تواند در چند برابر شدن فعالیت این مراکز مؤثر واقع شود و این ظرفیت در شهرداری به واسطه و عناوین مختلف مانند فرهنگسراها، محله‌ها و ... وجود دارد و هر کدام از این مراکز از یک ساختار درست سخت‌افزاری و یک مکان ثابت برخوردار هستند و این تعامل می‌تواند به یک هم‌افزایی مهم منجر شده و مشکل مکانی مؤسسات را رفع کند که این رفع مشکل به‌معنای ارتقای فعالیت‌های قرآنی است.

وی در ادامه اظهار کرد: فرهنگسرای قرآن قطعا برای ایفای نقش قرآنی خود در جامعه نیاز به همکاری مؤسسات قرآنی دارد، فرهنگسرای قرآن به عنوان نهادی مردمی، عضوی از اتحادیه است، مانند سایر مؤسسات قرآنی، بنابراین جایگاه این مرکز مانند یک مؤسسه از هزار مؤسسه کشور بوده و این منطقی نیست که انتظار داشته باشیم، فرهنگسرای قرآن به تنهایی با تیمی که دارد، بتواند فعالیت قابل توجه و فوق‌العاده‌ا‌ی را انجام دهند.

پیاده سازی سیاستگذاری کلان شهری با همکاری فرهنگسرای قرآن و مؤسسات

مدیرعامل اتحادیه تشکل‌های قرآنی کشور افزود: باید فرهنگسرای قرآن با توجه به ارتباطی که با شهرداری دارد به‌عنوان یک سیاستگذار فرهنگ‌سازی شهری با معیارهای قرآنی و اسلامی به فعالیت‌ها ورود پیدا کند و با استفاده از ظرفیت اجرایی، کارشناسی و محتوایی مؤسسات قرآنی، سیاستگذاری کلان شهری را پیاده سازی کند، در نتیجه این مراکز برای تعامل شهری و فرامنطقه‌ای چاره‌ای جز همکاری با مؤسسات قرآنی ندارند.

محمدی در پایان تصریح کرد: شهرداری دارای ظرفیت قابل توجهی در حوزه بودجه، نیروی انسانی و سخت‌افزاری و فعالیت‌های پژوهشی در ارتباط با فرهنگ مدنی و شهری است و با توجه به تجربه مؤسسات در حوزه کارشناسی، محتوای قرآن و فعالیت آموزش قرآنی می‌تواند از حضور مؤسسات در محلات استفاده کند تا راه رفته را دوباره نرود، زیرا استفاده از این ظرفیت‌ها یک هم‌افزایی را ایجاد خواهد کرد.

captcha