به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آخرین ماه سال گذشته مصادف شد با آغاز سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم و معرفی برترین قاریان و حافظان قرآن کشورمان؛ همچنین از مهمترین رویدادهای این ماه میتوان به برگزاری همایش تکریم چهرههای قرآنی اشاره کرد.
در اولین روز اسفندماه و همزمان با آغاز مسابقات سراسری قرآن کریم در شیراز، نمایندگان استان کرمان در این مسابقات به دلیل آنچه که بداخلاقی مسئولان قرآنی ادارهکل اوقاف و امور خیریه این استان نامیده شد، از این مسابقات انصراف دادند.
آغاز سی و ششمین دوره مسابقات سراسری قرآن
سی وششمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم با برگزاری مراسم افتتاحیه در اولین روز اسفندماه به صورت رسمی آغاز شد و تا ششم اسفندماه ادامه داشت. سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه در مراسم افتتاحیه مسابقات سراسری قرآن کریم گفت: هر مرگ بر آمریکایی که از زبان مردم گفته میشود «اعوذ بالله من الشیطان الرجیم» است که در ابتدای سورههای قرآن وجود دارد. نماینده ولی فقیه در استان فارس نیز در مراسم افتتاحیه مسابقات سراسری قرآن کریم، بزرگترین افتخار استان فارس را مزین بودن به المانها و نمادهای قرآنی عنوان کرد. همچنین استاندار فارس در این مراسم با بیان اینکه تبلیغات گستردهای برای این دوره از مسابقات صورت گرفته است، گفت: یکی از مهمترین افتخارات جمهوری اسلامی ایران خارج کردن قرآن از مهجوریت در دوران معاصر است.
رقابتهای دومین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» ویژه کارکنان دستگاههای فرهنگی کشور و نخستین دوره مسابقات قرآنی «تلاوت» ویژه حافظان و قاریان قرآن کریم از صبح اولین روز اسفندماه، در پنج سالن حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی آغاز شد. در این مسابقات که توسط سازمان دارالقرآنالکریم برگزار شد مجموعاً 258 نفر حضور داشتند. در آئین آغازین مرحله کشوری دومین دوره مسابقات «تسنیم» همانند سال گذشته باز هم حضور مسئولان و فعالان جامعه قرآنی کمرنگ بود و سخنرانان این برنامه از استقبال نکردن دستگاههای فرهنگی از مسابقات قرآنی «تسنیم» گله کردند.
تجلیل از 44 چهره قرآنی توسط سازمان دارالقرآنالکریم
روز دوم اسفندماه، هشتمین همایش تکریم چهرههای قرآنی به منظور تجلیل از 44 نفر از اساتید و پیشکسوتان قرآنی که شامل رتبههای برتر مسابقات بینالمللی قرآن، دارندگان مدارک درجه یک و دو حفظ قرآن، مصحح قرآن کریم و همچنین شش مؤسسه برتر قرآنی کشور بودند، در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد. رئیس سازمان دارالقرآن در این همایش گفت: ماموریت این سازمان ساماندهی مشارکتهای مردمی در حوزه فعالیتهای قرآنی است.
در اولین روز از مسابقات سراسری قرآن، پس از مراسم افتتاحیه، همایش «پرتو قرآن بر حافظ شیرازی و حافظان قرآن» برگزار شد. در این همایش برنامههای متنوعی اجرا شد که از جمله مهمترین آنها میتوان به سخنرانی محمدجواد سلمانپور، رئیس دانشکده علوم قرآنی شیراز، حجتالاسلام والمسلمین عبدالقاسم کاکایی، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه شیراز و سعید حسامپور، رئیس بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز اشاره کرد.
شکلگیری حماسه قرآنی در شیراز
روز چهارم بهمنماه و در حاشیه مسابقات سراسری قرآن کریم، ولی یاراحمدی در یک نشست خبری با حضور اهالی رسانه به تشریح شاخصهای موفقیت مسابقات سراسری قرآن پرداخت و گفت: این روزها در استان فارس حماسه قرآنی در حال شکلگیری است.
روز سهشنبه، ششم اسفندماه، سرانجام مسابقات سراسری قرآن کریم با معرفی نفرات برتر به کار خود پایان داد و در رشتههای قرائت تحقیق و حفظ کل قرآن کریم به ترتیب «جعفر فردی» از تهران و «هژبری» از اردبیل رتبههای برتر را از آن خود کردند. در مراسم اختتامیه این مسابقات، حجتالاسلام محمدی، سرپرست سازمان اوقاف و امور خیریه اظهار کرد: باید از این فرصت استفاده کنیم و پرچمدار قرآن در حفظ، قرائت و عمل به آن باشیم. نماینده ولی فقیه در استان فارس نیز در این مراسم گفت: برای پر شدن فاصلهها و عدم مهجوریت قرآن در جامعه باید از تمام امکانات استفاه کنیم.
نگاهی به مصوبات بیست و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی
بیست و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی به ریاست مخبر دزفولی و با حضور وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و آموزش و پرورش، معاون علمی- فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان و رؤسای سازمانها و نهادهای عضو شورا در شب دهم اسفندماه در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد. توافق برای ایجاد دبیرخانه مشترک صدور مجوز، ادغام اتحادیههای تشکلها و مؤسسات قرآنی مردمی، تصویب پرداخت دیون معوق سازمان اوقاف و تعیین نحوه توزیع اعتبارات سال 92 از مهمترین مصوبات بیست و یکمین جلسه شورای توسعه فرهنگ قرآنی بود.
فینال مسابقات قرآنی «اسراء» که یکی از برنامههای محبوب شبکه قرآن و معارف سیما است از روز شنبه آغاز شد و تا روز پنجشنبه، 15 اسفندماه ادامه داشت. در فینال این مسابقات شرکتکنندگان در رشتههای اذان، دعا، مداحی، قرائت تقلیدی و حفظ قرآن کریم به رقابت پرداختند، ضمن اینکه در رشته قرائتهای تقلیدی شرکتکنندگان در بخشهای(عبدالباسط، منشاوی و مصطفی اسماعیل) نیز رقابت خود را برگزار کردند. اختتامیه این مسابقات نیز جمعه، 16 اسفندماه برگزار شد.
ثبت نام نهمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم از شنبه، 17 اسفندماه در سایت تلاوت سازمان دارالقرآنالکریم آغاز شد. ثبت نام از طریق سایت تلاوت سازمان دارالقرآن الکریم به نشانی www.talavat.ir و تا 25 فروردینماه سال 93 ادامه خواهد داشت.
رونمایی از سامانه «ندای قرآن 144»
مراسم رونمایی از سامانه «ندای قرآن 144» با حضور رئیس سازمان فرهنگی، هنری شهرداری تهران، قاطبه قرآنی شهر تهران از جمله قاریان، مدیران، شخصیتهای قرآنی، مدیران نهادها و سازمانها، مدیران بخشهای مختلف شبکههای قرآنی صدا و سیما، شهرداری تهران و ... در روز سهشنبه، 20 اسفندماه در برج میلاد تهران برگزار شد. سامانه تلفنی گویای «ندای قرآن» در سال 1380 راهاندازی شد. این سامانه با هدف توسعه فرهنگ قرآنی در بین مردم برنامهریزی شده و با توجه به رشد استفاده از فضاهای مخابراتی در کشور، فرهنگسرای قرآن نیز به فکر بهرهگیری از این پتانسیل برای ترویج فرهنگ قرآن در میان مردم افتاد.
تشریح برنامههای نوروزی شبکه قرآن
حسن گروسی، مدیر شبکه قرآن و معارف سیما در نشست خبری تشریح برنامههای نوروزی این شبکه تلویزیونی که 18 اسفندماه برگزار شد، اظهار کرد: برنامههای نوروزی در شبکه قرآن و معارف سیما از 28 اسفندماه شروع میشود که بر این اساس جدول پخش برنامهها تغییر کرده و با توجه به ذائقه مخاطبان و با محوریت ایجاد نشاط معنوی در ایام نوروز دنبال میشود. وی افزود: امسال به جهت تقارن ایام فاطمیه(س) با ایام نوروز، اکثر برنامههای شبکه قرآن متأثر از این مناسبت مهم است تا بتوانیم پیش از گذشته ویژگیهای اخلاقی و شخصیتی حضرت فاطمه(س) را بیان کنیم.
همچنین در همین روز رئیس سازمان قرآن و عترت بسیج دانشجویی از اجرای طرح «چشمههای جاری» با محوریت حفظ سوره مبارکه «دهر» در ایام نوروز خبر داد و گفت: این طرح با همکاری نهادهای مختلف با محوریت نیروهای بسیج در سازمان بسیج دانشجویی و بسیج تهران بزرگ برگزار میشود.
برگزاری مراسم هفتمین سالگرد درگذشت استاد اربابی
مراسم هفتمین سالگرد درگذشت استاد «علی اربابی» روز 22 اسفندماه در امامزاده پنج تن(ع) لویزان برگزار شد. در این مراسم جمعی از قاریان و حافظان قرآن کریم کشورمان حضور داشتند و قاریان برجسته کشورمان برای گرامیداشت یاد آن استاد برجسته به تلاوت آیاتی از کلامالله وحی پرداختند.
همچنین در این روز معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طی یادداشتی، 9 شیوه برای جذابتر شدن مراسم افتتاحیه و اختتامیه رویدادهای قرآنی ارائه کرد. در بخشی از این یادداشت آمده است: « شما فرض کنید در جشنواره یا اختتامیهای دعوت شدید و باید حدود سه ساعت از وقت خود را در این محیط بگذرانید؛ مراسمی که پنج تا 10 نفر هر کدام 10 تا 20 دقیقه سخنرانی میکنند که طبیعتاً نمیتواند سخنرانی علمی، پژوهشی باشد، بلکه به نوعی سخنرانی از باب تقدیر و تشکر و تذکر است؛ بقیه وقت را مجری و پخش کلیپ میگیرد و در انتها به صورت کاملاً عجلهای نوبت تقدیر و اهدای جوایز میرسد و در پایان در حالی که خسته و کوفته شدهاید مجلس را ترک میکنید؛ واقعاً این مراسم برای یک جوان چقدر جاذبه دارد».
اعلام برنامههای نوروزی رادیو قرآن
محمدحسین محمدزاده، مدیر رادیو قرآن در نشست خبری که روز، 20 اسفندماه در شبکه رادیویی قرآن برگزار شد، به همزمانی ایام نوروز با ایام فاطمیه اشاره کرد و گفت: به دلیل همزمانی ایام نوروز با ایام فاطمیه، برنامههای رادیو قرآن در ایام نوروز تلفیقی از این دو مناسبت ملی و مذهبی خواهد بود.
برگزاری یازدهمین همایش بانوان قرآنپژوه
یازدهین همایش بانوان قرآنپژوه روز 22 اسفندماه با حضور جمعی از مسئولان کشور در سالن همایشهای برج میلاد تهران برگزار شد. در بخشی از این همایش، حجتالاسلام قرائتی اظهار کرد: یکی از دلایلی که موجب مهجوریت قرآن کریم شده، این است که همواره به دنبال حاشیهسازی بوده و امر آموزش قرآن را پیچیده کردهایم. معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز اظهار کرد: در ایران اسلامی، بانوان قرآنپژوه بیش از 15 هزار تحقیق و پایاننامه در حوزه قرآن و عترت دارند که این اتفاق در هیچ جای دنیا سابقه ندارد. شهردار تهران نیز در بخش دیگری از این همایش تصریح کرد: به تمام بانوان قرآنی و مسئولان حاضر در همایش قول میدهم که تمامی فعالیتهای پیش روی شهرداری تهران مبتنی بر قرآن و نماز باشد. رئیس شورای اسلامی شهر تهران نیز با اشاره به پیشینه قرآنی تهران اظهار کرد: با توجه به گستره فعالیتهای دانشگاهی و قرآنپژوهی، بحث کتابخانه تخصصی قرآن ضروری است و باید این امر به سامان برسد. حجتالاسلام سیدحسن خمینی نیز به عنوان یکی دیگر از سخنرانان همایش بانوان قرآنپژوه اظهار کرد: نخستین شرط برای انجام پژوهشهای قرآنی و موفقیت در این عرصه، احساس نیاز و فقر در این زمینه است.
برگزیدگان یازدهمین همایش بانوان قرآنپژوه در چهار بخش «پژوهشگران قرآنی» شامل دو بخش داخلی و خارجی، «چهرههای شاخص هنرهای قرآنی» و «حافظان، قاریان، مدیران، مربیان، مفسران و داوران قرآن کریم» تجلیل شدند.
نمایشگاه قرآن 20 روزه شد
روز شنبه، 24 اسفندماه نیز خبر از 20 روزه شدن نمایشگاه قرآن داده شد. معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن بیان کاهش مدت زمان برگزاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم عنوان کرد: این معاونت در جهت ارتقای سطح برپایی این نمایشگاه پذیرای انتقادات و پیشنهادات صاحبنظران است.
همچنین در خبر دیگری از معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد اعلام شد که «عباس سلیمی» به عنوان مشاور معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر همایش هماندیشی نخبگان، فرهیختگان و پیشکسوتان قرآنی منصوب شده است. همچنین «برزین ضرغامی» به عنوان قائممقام معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نمایشگاه بینالمللی قرآن منصوب شد.