به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان غربی، شهرستان تکاب با داشتن یک مجموعه ثبت جهانی و 155 اثر ثبتشده ملی یکی از شهرستانهای کهن تاریخی کشورمان است، این شهرستان که در جنوبیترین نقطه از مرکز استان آذربایجان غربی واقعشده با داشتن شرایط اقلیمی ییلاقی و آب و هوای معتدل کوهستان در فصول گرما با کوهستانهای زیبا با آبشارها، باغهای میوه، چمنزارها، چشمههای آبگرم آثار تاریخی بینظیر مجموعهای از دیدنیهای طبیعی تاریخ است.
تخت سلیمان
مجموعه آثار باستانی تخت سلیمان با 12 هکتار مساحت یکی از محوطههای تاریخی مهم کشور ایران محسوب میگردد، اوج شکوه و آبادانی تخت سلیمان مربوط به دوره ساسانی است که ساختمان آتشکده آذرگشنسب در آنجا احداث و بهعنوان مهمترین معبد مورد احترام ایرانیان زرتشتی در زمان ساسانیان نقش بسیار تعیینکنندهای در حیات سیاسی ـ اجتماعی حکومت مذکور ایفا میکرد و آتش جاویدان آن بهمدت هفت قرن نماد اقتدار آئین زرتشت محسوب میشد. این مجموعه در سال 1382 بهعنوان چهارمین نگین میراث فرهنگی کشور در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است.
مسجد جامع
مسجد جامع تکاب با قدمت بیش از صد سال مربوط به اواخر دوره قاجار است و در تکاب، خیابان امام خمینی(ره) واقع شده و این اثر معماری زیبا در تاریخ 10 دی 1381 با شمارهٔ ثبت ۶۶۸۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این اثر در بافت مرکزی و قدیمی شهر قرار دارد. این مسجد طبق اسناد تاریخی موجود در سال 1332 هجری قمری به فرمان سردار حسینعلی خان افشار در زمان سلطنت ناصرالدینشاه قاجار توسط معماران محلی احداث گردیده است.
سردر ورودی مسجد توسط دالانی با پوشش طاق گهوارهای به صحن مسجد متصل میگردد. شبستان قدیمی مسجد جامع دارای ایوان ورودی با ستونهای مدور آجری و سر ستونهای سنگی است. پیشانی ایوان با آجر به شیوه خفته، راسته کار شده است.
بخش تحتانی دیوارهای مسجد با قلوهسنگ و ملات ماسه و آهک و خاک اجر شده و بخش فوقانی دیوارها با آجر و گنبد مرکزی با گوشوارههای ظریف و رسم بندی منظمی با آجر چهارگوش و ملات گچ احداث گردیده است.
در چهارگوش مسجد اطاقکهای دوطبقهای بهمنظور کاهش مصالح در جزرهای چهار گوشه احداث شده است و اضلاع جنوبی و غربی مسجد واحدهای تجاری بهصورت(کاکین به شعاع یکصدمتر) با سردرهای طاقی و پوشش چوبی ساخته شدهاند.
کوه زندان سلیمان
در 3 کیلومتری غرب تخت سلیمان، یکی از شگفتانگیزترین پدیدههای طبیعی ایران یعنی کوه زندان قرار دارد. ارتفاع این کوه از سطح زمین بین 97 تا 100 متر است و در مرکز آن گودالی به عمق 80 متر دیده میشود که قطر دهانه آن حدوداً 65 متر است. با توجه به اشیاء تاریخی به دست آمده متعلق به حکومت ماناها است.
بقعه یعقوب انصاری
این بقعه در بالای کوهی به همین نام در سیزده کیلومتری جنوب شهرستان تکاب قرار دارد. بنای بقعه مستطیل شکل است و در تمام قسمتهای آن سنگ قلوه، لاشه سنگ و ملاط ماسه و آهک بهکار رفته است. تنها در و ورودی بنا در قسمت جنوب شرقی آن قرار دارد. در قسمتهای مختلف نمای خارجی آثار قشری از گچ و آهک دیده میشود.
چمن متحرک
یکی از پدیدههای جالب شهرستان تکاب است. قطعه بزرگی تشکیلشده از نیهایی که از ریشه به هم چسبیده است و بدون ارتباط با زمین بر روی آب شناور است. قطر این قطعه کمتر از 100 متر است که بر روی رودخانه کوچکی قرار گرفته است. بهدلیل حرکت این قطعه، عرض رودخانه در آن نقطه زیاد شده و حدود 5 متر از قطر قطعه متحرک بیشتر شده است.
مسجد جامع روستای اغول بیک
از آثار باستانی و دیدنیهای شهرستان تکاب مسجد جامع تاریخی روستای اغولبیک که در ۵ کیلومتری شهرستان تکاب واقع گشته، که ۷ سال زودتر از مسجد جامع تکاب بنا شده است.
مسجد روستای اغول بیک مربوط به دوره قاجار است و در بخش مرکزی، دهستان افشار واقعشده و این اثر تاریخی در ۲۸شهریور ۱۳۸۶با شمارهٔ ثبت ۱۹۶۹۰بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.