به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، آیت الله سیداحمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری، امروز، 8 فروردین ماه در خطبه اول نماز جمعه تهران ضمن توصیه به نمازگزاران در رعایت تقوای الهی و نگه داشتن حریم برای ذات مقدس ربوبی، اظهار کرد: ذات مقدس خداوند اسمای حسنای فراوانی دارد که در قران نزدیک به 100 نام ذکر شده و در روایات و دعاها تا هزار نام مطرح است.
وی افزود: از نام هایی که در قرآن مکرر آمده، علاوه بر «بسم الله الرحمن الرحیم» که 113 بار در ابتدای سوره ها آمده، «رحمان» 57 بار تکرار شده که رحمت عمومی خداوند است و 95 بار «رحیم» تکرار شده که رحمت اختصاصی خداوند است؛ بنابراین خداوند کانون مهر و رحمت به بندگان خود است لذا باید زمینه دریافت این رحمت فراهم شود.
امام جمعه موقت تهران در بخش دیگری از سخنان خود در ادامه مباحث سبک زندگی دینی، به رابطه مردم با حکومت پرداخت و گفت: رابطه حکومت و مردم هم باید بر اساس رابطه «رحماء بینهم» باشد.
وی افزود: از حدود 36 روایتی که در این باب آمده و تعدادی از آیات قرآن، سه نوع رابطه بین مردم و حکومت می توان دریافت؛ نوع اول رابطه اعتقادی، نوع دوم رابطه حقوقی و قانونی و نوع سوم رابطه عاطفی است.
آیت الله خاتمی در مورد رابطه اعتقادی مردم با حکومت گفت: در حکومت دینی مشروعیت همه حاکمان به خدا برمی گردد و حکومت از بالا به پایین است؛ در آیه 59 سوره نسا آمده است که قانون خدا را مطیع باشید و از رسول خدا فرمان ببرید که هم آورنده وحی و هم حاکمان بر شماست و بعد نوبت به اولی الامر می رسد.
وی ادامه داد: در باب اولی الامر سه نظریه است؛ از یک سو هر حاکمی را اولی الامر می گویند ولو حاکم جائر و ظالم باشد که این برداشت با روح دین سازگار نیست؛ نظریه دوم این است که هر حاکم عادل را اولی الامر می گویند؛ نظریه سوم نیز این است که امامان معصوم اولی الامر هستند که در این مورد روایات فروانی ذکر شده است.
خطیب جمعه تهران با بیان اینکه بر اساس رابطه اعتقادی، اطاعت از قوانین اطاعت از خداست، اظهار کرد: اطاعت از قانون در حکومت دینی یک وظیفه شرعی است و موجب قرب به خدا می شود؛ در چنین حکومتی کسی که قانونمندانه زندگی می کند، مثل این است که در حال عبادت است.
وی در مورد رابطه حقوقی و قانونی مردم با حکومت گفت: امام علی(ع) در خطبه 34 نهج البلاغه در مورد حقوق حکومت بر مردم و حقوق مردم بر حکومت مطالبی بیان کرده که از جمله این است که نسبت به حکومت وفادار بمانید و در هر حال خیرخواه باشید و وقتی حکومت فراخوان می دهد بیایید و اطاعت کنید؛ این است که سبب می شود نظام اسلامی سامان بگیرد.
آیت الله خاتمی تصریح کرد: وقتی می گوییم اطاعت از حکومت، به این معنا نیست که تنها اطاعت از حاکم اعلا باشد، یعنی نباید اینگونه باشد که تا رهبری دستور ندهد، کسی اقدامی نکند؛ رهبر معظم انقلاب مسئولان مختلف را برمی گزینند و یا تنفیذ می کنند بنابراین حرف های اینها را نیز باید شنید.
وی با تأکید بر اینکه اطاعت از حکومت در محدوده اطلاعت از خداست، گفت: فرامینی واجب است که منکر نباشد؛ اگر حکومت و یک مجری حکومت امر به منکر کرد، نه تنها نباید از آن اطاعت کرد، بلکه باید در مقابل آن از باب نهی از منکر ایستاد.
خطیب جمعه تهران اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر را نباید به مسائل شخصی محدود کنیم چرا که از برجسته ترین جلوه های امر به معروف و نهی از منکر، اجرای این فریضه در عرصه حکومتی است.