سومین جشنواره فیلم کوتاه بسیج چند روز پیش به کار خود پایان داد. رویدادی که شاید کمتر کسی در جریان برگزاری آن بود. این مهجوریت در شرایطی رخ داد که در اختتامیه این جشنواره رئیس سازمان سینمایی، فرمانده بسیج مستضعفان و... حضور داشتند و هر کدام نیز در سخنرانیهای خود از محاسن و افتخارات پرداختن به بسیج در عالم هنر سخن راندند، اما این که تا چه حد همین بخشها به ساخت آثاری با این محوریت کمک کردند، جای بحث دارد!
این تعاریف در شرایطی انجام شده که میبینیم جشنوارههای دیگری در کشور ما برگزار میشود که از تبلیغات فراوانی بهره بردهاند، اما درباره این جشنواره شاید ما کمترین شکل تبلیغ را شاهد بودیم، حتی در تلویزیون نیز به این رویداد ارزشی و انقلابی توجه لازم لحاظ نشد. در کنار تبلیغات تلویزیونی ما در سطح شهر چند بیلبورد را با محوریت جشنواره بسیج در سطح شهر دیدهایم؟
جدا از بحث کمبودها، باید به جشنواره بسیج به نوعی دیگر نیز نگریست و آن نیز دستآوردهایی است که از این رویداد برای سینمای کشورمان حاصل شده است. در گام اول نیز این بحث مطرح میشود که این جشنواره با توجه به آثاری با محوریت بسیج این انگیزه را در بین سینماگران دغدغهمند ایجاد میکند تا در این حوزه کار کنند. در ضمن به واسطه این جشنواره موقعیتی فراهم میشود تا استعدادهای جدید در این حوزه شناخته شوند.
مطلب دیگری که از آن میتوان به عنوان امتیاز یاد کرد، برگزاری کارگاههای فیلمسازی است؛ به ویژه در حوزه فیلم کوتاه که معمولاً کمتر به آن پرداخته میشود، هرچند اگر برای این کارگاهها از چهرههای شناختهتری انتخاب میشد، تأثیرگذاری آن نیز بسیار بیشتر بود. همچنین درباره این جشنواره باید به این مهم توجه داشت که این رویداد این فرصت را به فیلمسازان جوان شهرستانی داد تا تواناییهای خود را نشان دهند برای همین نیز اکثر برگزیدگان این دوره نیز فیلمسازان شهرستانی بودند.
در انتهای این مطلب باید توجه داشت که برای قدمهای اول، توجه به فیلم کوتاه اقدامی خوب و حسابشده است، اما باید در طولانیمدت شرایطی را فراهم آورد تا سینمای داستانی نیز به این حوزه ورود کند، حتی در صورت داشتن شرایط اقتصادی نباید از بعد بینالمللی جشنواره نیز غافل شد.
داوود کنشلو