حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر منظوری، استاد حوزه علمیه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با انتقاد از کسانی که از همان روشهای قدیمی فضای حقیقی برای تبلیغ در فضای مجازی استفاده میکنند، گفت: متأسفانه برخی، از روشهای کلیشهای و تکراری قدیمی در فضای مجازی برای جذب جوانان استفاده کرده و انتظار دریافت نتایج مثبت را دارند.
هنگامی کشور پیشرفت میکند که مبلغ دینی هم با آن پیشرفت کند
این محقق و نویسنده مذهبی ادامه داد: فعالیتها و شیوه تبلیغ و ترویج گذشته دیگر کارآمد نیست و باید از روشهای جدید دیگری برای هدایت جوانان استفاده کرد. هنگامی کشور پیشرفت میکند که مبلغ دینی هم با آن پیشرفت کند. اگر میخواهیم جوانان از دین گریزان نباشند، باید از کلیشهای بودن گذر کنیم و برنامههایمان را طبق موقعیت روز و امکانات آن پیادهسازی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بدون شک منبر، وعظ و خطابه یکی از شیوههای اصیل و مؤثر در تبلیغ دین است اما آیا در هر موقعیتی میتوان از این روشها استفاده کرد؟ آیا در مقابل همه افراد و اقشار این امر مفید خواهد بود؟ شاید برای پیرمردها مفید باشد اما یک جوان به این موارد اکتفا نمیکند.
تأکید دین سرمایهگذاری بر روی جوانان است
این استاد حوزه تاکید کرد: جوانها بیشترین قشری هستند که از فضای مجازی استفاده میکنند. دین هم تأکیدش سرمایهگذاری بر روی جوانان است. نکته مهم اینجاست؛ جوانی که ما باید به دنبال او باشیم و دین را به وی برسانیم موجودی عاطفی، زودرنج و شکننده است که باید با او از راهی وارد شد که زود از کوره در نرود در این صورت است که بهراحتی میتوان در عمق وجود جوانها نفوذ کرد.
راه نخست درک جوان
منظوری به بیان موضوعاتی پرداخت که در بحث همدلی و ارتباط با جوانان مطرح است و گفت: هر کسی و یا هر مبلغی که میخواهد دین را به گوش جوانها برساند، از راه منبر، تالیف کتاب و یا از راه فضای مجازی و ایجاد سایت و وبلاگ، اول باید جوانان را درک کند.
وی ادامه داد: در ترویج و تبلیغ دین درک جوان از همه راهها همچون فضای مجازی مهمترین برنامه است. باید جوانها را شناخت چراکه جوان معمولاً استقلالطلب است و نمیشود با زور کارها، برنامههای شخصی و دینی ـ اعتقادی او را هدایت کرد.
این استاد حوزه تصریح کرد: اگر در مورد جوانها سختگیری کنیم زمینه برعکس خواهد شد. چه بسا گاهی اوقات با یک برخورد نادرست جوان از دین و مسائل اقتضائی دین دوری خواهد کرد. بر همین اساس باید بتوانیم از راه شناخت با جوانان صحبت و با آنها ارتباط برقرار کنیم چراکه یکی از عوامل موفقیت ما همین خواهد بود.
منظوری با تأکید بر اینکه جوان بیشتر بهدنبال جوابی برای پرسشهای خود، تحقیق و سوال و جواب است، عنوان کرد: از راه منبر و روشهای سنتی به صورت تأثیرگذار قبل نمیتوان همه مسائل را ارائه کرد. باید از راه ابزارهای جدید و طرح ایدههای جدید در فضای مجازی وارد شد و خواستهها و تقاضاهایی را که جوانان دارند برآورده کرد.
فضای مجازی ابزاری ارزشمند برای تبلیغ دین
وی با اشاره به فعالیتهای مبلغان در فضای مجازی گفت: با توجه به تجارب سودمندی که مبلغان در فضای مجازی داشته و راههای متعددی برای تبلیغ دین به وجود آوردهاند، اظهار کرد: هرکسی در حد توان شعاری از شعارهای دین را در فضای مجازی منتشر کرده و به گوش جوانها برساند تا در نهایت این امر جهانی شده و سبک زندگی اسلامی به صورت جهانی فراگیر و منتشر شود.