به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در اسلام طلاق حرام نیست اما مذمومترین حلال است و آخرین راهکاری که اگر (تأکید میشود اگر) سایر راهکارها برای حل مشکلات زوجین نتیجهبخش نبود در نهایت طلاق رخ خواهد دارد.
از جمله این مراحل قبل از طلاق میتوان به دستور صریح اسلام مبنی بر تشکیل دادگاه خانوادگی اشاره کرد. خداوند در آیه 35 سوره نساء میفرماید: «وَإِنْ خِفْتُمْ شِقَاقَ بَیْنِهِمَا فَابْعَثُواْ حَکَمًا مِّنْ أَهْلِهِ وَحَکَمًا مِّنْ أَهْلِهَا إِن یُرِیدَا إِصْلاَحًا یُوَفِّقِ اللّهُ بَیْنَهُمَا إِنَّ اللّهَ کَانَ عَلِیمًا خَبِیرًا؛ و اگر از جدایى میان آن دو [ زن و شوهر] بیم دارید پس داورى از خانواده آن [شوهر] و داورى از خانواده آن [زن] تعیین کنید اگر سر سازگارى دارند خدا میان آن دو سازگارى خواهد داد آرى خدا داناى آگاه است».
برخلاف نظر اسلام دادگاههای خانوادگی تشکیل نمیشود
متأسفانه اکنون این دستور صریح قرآن در برخی از خانوادهها رعایت نمیشود. اقدامی که یقیناً به دلیل علاقه خانوادهها به پایداری ازدواج فرزندانشان و نیز شناخت خانوادهها از زوجین همچنین تجربه ریشسفیدان خانواده یقیناً میتواند به حل مشکلات زوجین کمک کرده مانع طلاق شود.
از جمله دیگر قوانین طلاق عده نگه داشتن زن است. راهی برای بازگرداندن زن و شوهر به هم؛ نه زمانی که باید صرفاً پشت سر گذاشته شود. فرصتی برای زوجین که هر لحظه در آن میتوانند به هم رجوع کنند و زندگی مشترک خود را از سر بگیرند.
نکته جالب اینکه از دیدگاه اسلام طی مدت عده مرد اجازه ندارد زن را از خانهاش بیرون کند و زن نیز نباید خانه همسر خود را ترک کند (مگر در شرایطی که عسر و حرجی برای زن وجود داشته باشد).
در زمان عده زنان را از خانههایشان بیرون نکنید
«یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاء فَطَلِّقُوهُنَّ لِعِدَّتِهِنَّ وَأَحْصُوا الْعِدَّةَ وَاتَّقُوا اللَّهَ رَبَّکُمْ لَا تُخْرِجُوهُنَّ مِن بُیُوتِهِنَّ وَلَا یَخْرُجْنَ إِلَّا أَن یَأْتِینَ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَةٍ وَتِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ وَمَن یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ لَا تَدْرِی لَعَلَّ اللَّهَ یُحْدِثُ بَعْدَ ذَلِکَ أَمْرًا؛ اى پیامبر چون زنان را طلاق گویید در [زمانبندى] عده آنان طلاقشان گویید و حساب آن عده را نگه دارید و از خدا پروردگارتان بترسید آنان را از خانههایشان بیرون مکنید و بیرون نروند مگر آنکه مرتکب کار زشت آشکارى شده باشند این است احکام الهى و هر کس از مقررات خدا [پاى] فراتر نهد قطعا به خودش ستم کرده است نمىدانى شاید خدا پس از این پیشامدى پدید آورد»(آیه اول سوره طلاق).
ممنوعیت خواستگاری از زن در حالت عده به هر نحوی و ممنوعیت ازدواج در این زمان و نیز بر عهده مرد بودن نفقه زن در زمان عده نیز تصریح کننده فرصتی برای زن و مرد است که باز هم به هم بازگردند.
برای اجرای صیغه طلاق، حضور دو شاهد عادل ضروری است. به علاوه به مجریان صیغه طلاق و شهود توصیه شده است که با کوششهای خود مرد را از طلاق منصرف کنند. اما اینکه امروز معمول شده است در حضور دو شاهد عادل که اصلاً زن و شوهر را نمیشناسند صیغه طلاق جاری میشود، شیوه مورد توصیه اسلام نیست.
و خداوند به همه آنهایی که میخواهند از هم طلاق بگیرند یادآوری میکند که «وَإِنْ عَزَمُواْ الطَّلاَقَ فَإِنَّ اللّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ؛ و اگر آهنگ طلاق کردند در حقیقت خدا شنواى داناست». (آیه 227 سوره بقره).
امام صادق (ع) فرمودند: «هیچ چیز حلالی مانند طلاق، مبغوض و منفور پیشگاه الهی نیست. خداوند مردمان بسیار طلاق دهنده را دشمن میدارد».
و اما... 108 هزار و 249 واقعه طلاق در 9 ماهه امسال
108 هزار و 249 واقعه طلاق در 9 ماهه امسال در کشور به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 3.9 درصد افزایش داشته است. 100 هزار و 586 واقعه طلاق در شهرها و هفت هزار و 663 مورد نیز در روستاها به ثبت رسیده یعنی در هر ماه به طور متوسط تعداد 12 هزار و 28 واقعه طلاق و یا به عبارتی در هر شبانه روز 392 مورد طلاق.
در سالهای اخیر به ازای هر هزار نفر جمعیت در کشور دو واقعه طلاق رخ داده و 50 درصد طلاقها در پنج سال اول زندگی اتفاق میافتد. اما اگر نه تنها قوانین زندگی بلکه قوانین طلاق از منظر اسلامی نیز رعایت میشد آیا شاهد کاهش این آمار نبودیم؟
باید فکری کرد ... .