به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در بخش بینالملل بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران و در حوزه ناشران عربزبان، هزاران هزار کتاب به زبان عربی عرضه شدهاند که اغلب کتابهایی که ارائه میکنند آثار دینی است.
این بخش که سال گذشته در بخش جنوبی مصلای امام خمینی(ره) و در جنوب خیابان شهید بهشتی برگزار شده بود، تجربهای ناخوشایند را برای ناشران بینالملل رقم زد که امسال با تدبیر مسئولان نمایشگاه کتاب بیست و هفتم و شاید در پی اعتراض ناشران بینالملل، این بخش به فضای اصلی مصلای امام خمینی(ره) بازگشت.
این بخش از نمایشگاه کتاب برخلاف دیگر بخشهایی که به اصطلاح در آنها جای سوزن انداختن نیست و عبور از هر راهروی آنها زمانی سه تا چهار برابر زمان عادی عبور و مرور را میطلبد، خلوتتر است و شمار کمتری از بازدیدکنندگان را به خود میبیند.
معمولاً آثاری که در بخش بینالملل عرضه میشوند مخاطبان خاص خود را دارند؛ کسانی که به زبانهای عربی و انگلیسی در وهله نخست و سپس دیگر زبانها آشنایی داشته باشند. طلاب حوزه علمیه قم و مترجمان عربزبان و متخصصان اهل فن، از جمله مخاطبان خاص این بخش از نمایشگاه کتاب تهران را تشکیل میدهند.
50 درصد ناشران عربزبان را لبنانیها تشکیل میدهند
بنابر گزارش ایکنا، ناشران لبنانی دو سوم بخش ناشران عربی بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران را به خود اختصاص دادهاند و در این بخش حدود 50 ناشر لبنانی حضور پیدا کردهاند. این شمار غیر از ناشران عربی، مصری، سوری و ... است که به نمایشگاه آمدهاند.
عبدالله مرتضی که در بخش ناشران بینالملل نمایشگاه کتاب حضور پیدا کرده است درباره نمایشگاه کتابی که در لبنان برپا میشود اظهار کرد: ایران هر سال در نمایشگاه لبنان حضور داشته و سه تا چهار غرفه را در اختیار دارد.
وی افزود: مؤسسه نور، بخش رایزنی فرهنگی ایران و لبنان، بخش دایرةالمعارف و بوستان کتاب و مؤسسات بزرگ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از جمله بخشهایی هستند که در نمایشگاه کتاب لبنان حضور دارند.
روند رو به رشد نمایشگاه کتاب تهران
مرتضی گفت: هر نمایشگاه قطعاً در کنار نقاط قوت خود، نقاط ضعفی هم دارد و نمایشگاه کتاب تهران نیز هر ساله روند رو به رشدی را طی میکند.
وی با اشاره به تجربه 18 سالهاش از حضور در نمایشگاه کتاب اظهار کرد: یکی از نکات مثبتی که در این دوره از برپایی نمایشگاه کتاب میتوان دید، انتقال بخش بینالملل به فضای اصلی مصلای امام خمینی(ره) بوده است.
بازگرداندن بخش بینالملل به فضای مصلی اقدام مناسبی بوده است
مرتضی ادامه داد: بخش ناشران بینالملل در سال گذشته در محل مناسبی برپا نشده بود و از محل اصلی نمایشگاه فاصله بسیاری داشت و همین موضوع باعث شد که استقبال از این بخش کمتر شود که خوشبختانه امسال این مشکل برطرف شده است.
یکی از دیگر مشکلاتی که ناشران همانند سالهای گذشته از آن گلایه دارند، درباره متراژ غرفههای درخواستی و فضایی است که به آنان ارائه شده؛ چرا که مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب در هر سال از در اختیار داشتن فضای اندک سخن به میان میآورند و بر همین اساس غرفهای که به ناشران ارائه میشود، اغلب از میزان متراژ درخواستی آنان کمتر است.
گلایه اغلب ناشران بخش بینالملل از مسئولان برپا کننده نمایشگاه
در این راستا احمد الحمید، یکی از ناشران بخش بینالملل اظهار کرد: من 27 متر فضا درخواست کرده بودم، در حالی که 12 متر فضا در اختیار من قرار دادند که این موضوع مشکلات اساسی برای انتشارات من ایجاد کرده است.
وی با گلایه از این موضوع گفت: کم بودن متراژ غرفهها مشکلی است که برای همه ناشران وجود دارد؛ چرا که متراژ درخواستی را به آنان ارائه نمیکنند.
الحمید عنوان کرد: مسئولان برگزار کننده نمایشگاه باید تدبیری بیندیشند تا متراژ درخواستی را در اختیار ناشران قرار دهند. این که فضای کافی برای برپایی نمایشگاه وجود ندارد، از نقاط ضعف نمایشگاه است که باید برطرف شود.
وی در این رابطه پیشنهاد کرد: فضای مصلای امام خمینی(ره) بسیار بزرگ است و این فضا چندین برابر فضایی است که نمایشگاههای کتاب کشورهای دیگر در اختیار دارند. مسئولان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران میتوانند از فضای مصلی استفاده کنند و غرفه بسازند و از به کار بردن این کلمه که نمیتوانیم بپرهیزند.
با توجه به درخواستهای ناشران که عرضهکنندگان اصلی آثار و محصولات فرهنگی در بزرگترین رویداد فرهنگی سال هستند، امید میرود که مسئولان نمایشگاه کتاب با تجربیاتی که در هر دوره از برپایی نمایشگاه میاندوزند، تدابیر جدیدی را در رفع گلایهها و خواستههای ناشران این بخش بیندیشند.