به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری نجفعلی میرزایی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب با خبرنگاران در سرای اهل قلم بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد.
نجفعلی میرزایی در این نشست با بیان اینکه نمایشگاه کتاب مهمترین رویداد فرهنگی کشور به شمار میآید، گفت: از نظر کیفیت، نظم، مدیریت و تأثیر بر میزان کتابخوانی نقش پررنگی برای این نمایشگاه تبیین نشده است؛ از این رو تحلیل خوبی از کتابخوانی و تولید کتاب در کشور وجود ندارد و باور من این است که نمایشگاه کتاب همانند یک فروشگاه بزرگ است.
وی بر انجام قراردادهای بزرگ کتاب، همایشهای کتابآفرینان، ناشران و مؤلفان در نمایشگاه تأکید کرد و گفت: در حال حاضر ما شاهد چنین رخدادهایی در نمایشگاه نیستیم و نمایشگاه کتاب محلی برای همدلی و همراهی اهل قلم نیست.
نمایشگاه کتاب محلی برای معرفی نشر ایران به مجامع نشر بینالمللی نیست
میرزایی با بیان اینکه این نمایشگاه محلی برای تبادل تجربه و کتابآفرینی نیست، تصریح کرد: باید ناشران وضعیت نشر خود را بررسی کنند و چشماندازهای افق نشر را تهیه و مطالعه کنند، تا بتوانند از آسیبهایی که در حوزه نشر وجود دارد، جلوگیری کنند.
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب ادامه داد: نمایشگاه کتاب محلی برای معرفی نشر ایران به مجامع نشر بینالمللی نیست و نمایشگاه کتاب یک تفرجگاه فرهنگی و فروشگاه کتاب به شمار میرود و مدیریتهای نمایشگاه از ابتدا تاکنون مرز درستی بین اقتصاد نشر و سایر حوزهها در تحلیلهای خود ترسیم نکرده است.
میرزایی با اشاره به آغاز تغییر در رویکرد نمایشگاه کتاب از سال جاری گفت: امسال شاهد برگزاری نشستهای سرای اهل قلم و استقبال از آن بودیم و نشستها از نظر کیفی و کمی توسعه پیدا کرده و با رشد خوبی مواجه بوده است؛ چرا که سالن استقبال از شخصیتهای علمی و فرهنگی تا قبل از این وجود نداشته است، در حالی که در این نمایشگاه میهمانان برتری در نشستها حضور داشتند و روزانه شاهد حضور سه نسل از اهالی ادبیات در نمایشگاه هستیم.
وجود 10 هزار عنوان کتاب در سالن دستاوردهای علمی نمایشگاه کتاب
میرزایی از وجود 10 هزار عنوان کتاب در سالن دستاوردهای علمی نمایشگاه کتاب تهران خبر داد و بیان کرد: پدیده امسال نمایشگاه کتاب در حوزه ترجمه بوده است و در این راستا حدود 8 هزار عنوان کتاب از پنج قاره در سالن ترجمه جمعآوری شده و این نمایانگر تلاشهای مترجمان برای ارسال اندیشههای اسلامی ایرانی است.
وی با بیان اینکه دبیرخانه دائمی نمایشگاه بینالمللی کتاب تا زمانی که آغاز به کار نکند، نمی توان برای نمایشگاه کتاب برنامهریزی کرد، افزود: ایجاد این دبیرخانه میتواند موجب تحول بزرگی در نمایشگاه شود.
میرزایی ادامه داد: با گرتهبرداری از الگوهای نمایشگاههای خارجی مخالفم و ما باید نمایشگاه کتاب تهران را در مدلهای بومی بررسی و اجرا کنیم و نمیتوانیم برای نمونه، در اقتصاد نشر از آلمان الگو بگیریم.
هیچ مرجعی فهرست کتابهای نمایشگاه را به خانه کتاب نداد
مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب در ادامه یکی از بحرانهای صنعت نشر را ناشرسالاری خواند و بیان کرد: ما هنوز یک دفتر برای پیگیری حقوق مؤلف و نویسنده نداریم، ولی اتحادیههای بزرگ برای حمایت از ناشران وجود دارد و واگذاری نمایشگاه به بخش خصوصی باید تلفیقی از ناشران و نویسندگان باشد و توجه به ناشر در واگذاری نمایشگاه باید تغییر یابد و حمایتهای دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز ناشرسالارانه است.
وی عنوان کرد: هیچ مرجعی فهرست کتابهای شرکتکننده در نمایشگاه را به خانه کتاب نداد، تا سامانه اطلاعرسانی دقیقی وجود داشته باشد؛ چرا که برخی از تشکلهای قدرتمند حوزه نشر مانند ناشران آموزشی، فضای نمایشگاه را به تسخیر خود درآوردهاند تا جایی که نشستهای سرای اهل قلم در سایه بلندگوهای این ناشران برگزار میشود.
میرزایی تصریح کرد: ما در تلاش هستیم تا با همکاری رسانه به حوزه کتابشناسی در کشور بپردازیم، در حالی که خبرنگاران به دنبال فضاها و سوژههای حاشیهای هستند و کمتر به حوزه نقد و معرفی کتاب توجه دارند؛ از این رو در راستای اهداف خانه کتاب از ماه آینده نخستین همایش تخصصی اهالی قلم استانی را برگزار میکنیم.