محمدتقی میرزاجانی، دبیر دهمین نشست تخصصی «ویژگیهای تلاوت استادانه» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به برگزاری نشست سه روزه ویژگیهای تلاوت استادانه در تهران گفت: از آنجایی که برپایی این نشستها، یک رویکرد جدید است، طبیعتاً یک زمانی را نیاز دارد که قاریان و حافظان کشور با آن انس بگیرند.
وی افزود: ما توقع نداریم به سرعت و ظرف یک یا دو سال این موضوع در بین قاریان و حافظان فراگیر شود. با توجه به اینکه اعضای جامعه قرآنی افرادی نخبه و دارای سطوح علمی بالایی هستند به تدریج گرایش به سمت چنین نشستهایی بیشتر خواهد شد. این نشستها کمک خواهد کرد این کار مقداری بیشتر سرعت گیرد.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن ارزیابی خود را درباره این نشست چنین گفت: با توجه به بازخوردهایی که در خلال برگزاری نشست داشتهایم، برنامهها راضیکننده و قابل دفاع است، البته جمعبندی نهایی و دقیقتر را در روزهای آینده و طی جلساتی مورد بررسی قرار خواهیم داد و اشکالات و نقاط ضعف و قوت را بیشتر بررسی میکنیم.
دبیر دهمین نشست تخصصی «ویژگیهای تلاوت استادانه» اظهار کرد: به احتمال زیاد برای سال آینده علاوه بر حفظ، رویکرد فعلی و ارائه مباحث علمی و تخصصی مباحثی را نیز برای تجزیه و تحلیل تلاوتها به صورت کارگاهی برگزار خواهیم کرد تا اساتید، تلاوتها را به صورت ملموستر مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار دهند.
دلیل عدم دعوت از قاریان مصری
وی در مورد اینکه امسال برخلاف سال گذشته از قاریان و اساتید مصری دعوت نشده بود گفت: اساتید ایرانی در زمینههای مختلف تلاوت و حفظ قرآن، صاحبنظر هستند و شاید در برخی موارد نه تنها معلومات کمتری از اساتید مصری ندارند، بلکه بیشتر هم هست. این احساس و این موضوع که همین دانستههای اساتید ایرانی میتواند تأمینکننده مطالب مورد نظر باشد یکی از دلایلی بود که از اساتید مصری دعوت نشد.
میرزاجانی افزود: بحث دیگری که مطرح است اینکه چون در سالهای گذشته بیشتر تجزیه و تحلیل تلاوتها مدنظر بود و با توجه به اینکه اساتید مصری در این زمینه برجسته هستند، بنابر این بیشتر از آنها دعوت به عمل میآمد، اما با توجه به اینکه در سالهای اخیر بحثهای علمی بیشتر مدنظر است نیاز چندانی به حضور آنها نیست.
وی در پایان ضمن تشکر از سازمان اوقاف و امور خیریه که در برگزاری این نشست همراهی کرده است گفت: البته باید حضور خوب رسانههای دیداری، شنیداری و رسانههای عرصه فضای مجازی را نیز در نظر گرفت که سعی در پوشش مناسب این نشست داشتند. برخی محدودیتها باعث شده بود تا نتوانیم از همه قاریان دعوت به عمل بیاوریم و از همین جا از این عزیزان عذرخواهی میکنیم اما تلاش میکنیم با تهیه کتابی از مقالات و سخنرانیهای ارائه شده و نیز ارسال فیلمها برای قاریانی که در این نشست حضور نداشتند، گوشهای از نقیصهها جبران شود.
نگاهی به برپایی نشست ویژگیهای تلاوت استادانه
دهمین نشست تخصصی شورای عالی قرآن با موضوع «ویژگیهای تلاوت استادانه» عصر روز چهارشنبه، 24 اردیبهشتماه در مجتمع امام خمینی(ره) و با برگزاری مراسمی، آغاز شد. در این مراسم و پس از تلاوت آیاتی از کلامالله مجید توسط کریم منصوری، قاری بینالمللی کشور، سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن و رئیس این نشست، حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد و حجتالاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه هر کدام به بیان سخنانی پرداختند.
پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، بلافاصله دستور کار نشست آغاز شد و ویژگیهای تلاوت استادانه و 15 موضوع زیر مجموعه که از قبل فراخوان آن اطلاعرسانی شده بود مورد بررسی کارشناسان قرار گرفت. طبق برنامهریزیهای صورت گرفته حجتالاسلام والمسلمین جواد محدثی، پژوهشگر علوم دینی حوزه علمیه قم در موضوع «شاخصهای تلاوت احسن در آیات و روایات» اولین نفری بود که به ارائه مقاله خود پرداخت.
در ادامه این نشست نیز مقالهای با موضوع «بررسی تطبیقی مقایسهای شاخصهای هنری تلاوت در محافل، مسابقات و استودیو» توسط قاسم رضیعی، قاری بینالمللی کشورمان ارائه شد. در خلال ارائه مقالات، حاضران در سالن نیز به طرح سؤالاتی پرداختند که توسط صاحبان مقالات پاسخ داده میشد.
برنامههای روز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه که اولین روز برگزاری این نشست بود با تلاوت و اجرای اذان توسط حمیدرضا احمدیوفا، قاری بینالمللی کشور به پایان رسید.
روز پنجشنبه نیز از ساعت 9 صبح دومین روز برگزاری این نشست با تلاوت رضا محمدپور، قاری ممتاز کشورمان آغاز شد و بلافاصله پس از آن مصطفی زرنگار، در موضوع «جایگاه فن تلاوت قرآن از نگاه مقام معظم رهبری» به ارائه مقاله پرداخت و پس از آن نیز حسن رحیمپورازغدی، از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی به ارائه سخنانی در مورد جایگاه مبلغ قرآنی در تبلیغ دین اسلام و معارف قرآن کریم پرداخت.
آخرین برنامه قبل از ظهر روز پنجشنبه، 25 اردیبهشتماه، ارائه مقاله توسط سعید رحمانی، قاری بینالمللی کشور با موضوع «وقف و ابتدا و جایگاه آن در تلاوت استادانه» بود و در ادامه تلاوت و اذان ظهر توسط سعید طوسی، قاری بینالمللی کشورمان اجرا شد. در بعدازظهر همین روز نیز برنامهها با تلاوت آیاتی از کلامالله وحی توسط محمدجواد پناهی، قاری ممتاز کشورمان از سرگرفته شد.
در ادامه این نشست در نوبت بعدازظهر روز پنجشنبه، 25 اردیبهشتماه، مهدی دغاغله، یکی دیگر از قاریان بینالمللی کشور به ارائه مقالهای با موضوع «جایگاه شاخصهای هنری در تلاوت استادانه با تأکید بر تلاوتهای ماندگار قراء مصری» پرداخت که مورد استقبال حاضران قرار گرفت. پس از آن نوبت به ارائه مقالات برگزیده رسید.
مقالات برگزیده هفت مقالهای بودند که از بین بیش از 20 مقاله که پس از اعلام فراخوان شورای عالی قرآن در بهمنماه سال گذشته و داوری مقالات، معرفی شده بودند. به صاحبان این مقالات اجازه داده شده بود که در خلال برگزاری نشست «ویژگیهای تلاوت استادانه» به ارائه آثار خود بپردازند. این مقالات در روز پنجشنبه و جمعه ارائه شدند که در روز پنجشنبه، 25 اردیبهشت به ترتیب مرادی زنجانی، زینب حسینپور و حیدر کسمایی به ارائه مقالات خود پرداختند.
اجرای تلاوتهای ماندگار در محفل انس با قرآن
در ادامه محسن میرباقری، مقالهای با عنوان «اخلاقیات و آداب ظاهری و باطنی تلاوت در آیات و روایات و جایگاه آن در تلاوت استادانه» ارائه کرد و پس از آن نیز محمود لطفینیا، قاری بینالمللی کشور به تلاوت آیاتی از کلامالله وحی و اجرای اذان پرداخت. پس از اذان مغرب نیز محفل انس با قرآن با تلاوتهای ماندگاری از احمد ابوالقاسمی، عبدالحسن محمدپور و حمید شاکرنژاد برگزار شد.
آخرین روز دهمین نشست تخصصی «ویژگیهای تلاوت استادانه» در روز جمعه، 26 اردیبهشتماه، برگزار شد. تلاوت ابتدایی این نشست توسط صالح اطهریفرد، قاری بینالمللی کشور اجرا شد و بخش دیگری از مقالات برگزیده به ترتیب توسط امیری، میاندار و عباسیمقدم ارائه شد و بعد از آن هم محمدصادق علمی به ارائه مقالهای با عنوان «اخلاق قرآنی در تلاوت، آموزش و تبلیغ قرآن کریم» پرداخت و پس از آن هم محمدعلی لسانیفشارکی، پژوهشگر برجسته قرآن در موضوع مقدمات و مقارنات تلاوت استادانه بحثی را ارائه کرد.
در ادامه نیز مراسم اختتامیه این نشست برگزار شد، در ابتدای این مراسم محمدتقی میرزاجانی، دبیر دهمین نشست تخصصی «ویژگیهای تلاوت استادانه» به ارائه گزارشی از برنامههای اجرا شده در این نشست پرداخت و در پایان نیز از هفت مقاله برگزیده تجلیل به عمل آمد.
در مجموع در این نشست 17 ساعت بحث کارشناسی صورت گرفت، حدود 15 مقاله و سخنرانی تخصصی در مورد موضوع نشست ارائه شد و 10 تلاوت مستقل و فاخر و استادانه نیز در خلال برگزاری نشست اجرا شد.
یادآوری میشود در طول برگزاری این نشست سه روزه دبیری نشست بر عهده محمدرضا ستودهنیا، مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان و نیز سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن بود.