به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از چهارمحال و بختیاری، محمود خدادوست، معاون طب سنتی وزارت بهداشت امروز، 29 اردیبهشت در پنجمین همایش «قرآن و سلامت» با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در زمینه پزشکی، حکیم پرور است، بوعلی سینا و رازی را به عنوان حکیم دانان برجسته و افتخارات این کشور عنوان کرد.
وی طب سنتی در ایران را یک طب حکیمانه دانست و تصریح کرد: دشمنی و کینه توزی غربیها با ایران در عرصه پزشکی نیز محسوس است تا جایی که آمریکایی ها دانشمندان ایرانی را واپسگرا و متحجر و علوم آنها را منسوخ و بی ارزش می دانند و با ترویج این افکار تلاش می کنند جامعه جهانی را نسبت به ایران بدبین کنند.
خدادوست با بیان اینکه جامعه غربی از ظرفیت طبی سنتی ایرانیان در ارتقای ساختار سلامت بهره بسیار برده است، عقب ماندگی ایران در این علم را بسیار زیاد دانست و گفت: متاسفانه غفلت، بی توجهی و عدم تلفیق این علم با علم نوین و نبود یک ساختار تشخص در این راستا کشور ما را در این عرصه با عقب ماندگیهای بسیار مواجه کرده است.
وی با اشاره به راهاندازی رشته تحصیلی طب سنتی در تمامی دانشگاههای دنیا، طب سنتی را یک علم فراگیر در تمام جهان دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه در ایران نه تنها طب سنتی در یک مقطعی انکار بلکه مورد تکفیر و ناسزا قرار گرفت در حالی که تمام دنیا از این ظرفیت عظیم برای ارتقاء سلامت جامعه خود بهرمند می شدند وما در داخل کشور دچار حاشیه و غفلت شده بودیم.
خدادوست طب سنتی را ریشه در فرهنگ ، اعتقادات و باورهای مردمی دانست و با تاکید بر پذیرش همگانی این شیوه درمان در میان مردم، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی در جامعه را اصل مهم برای ترغیب و گرایش مردم به سمت این شیوه درمانی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه طب سنتی بر خلاف طب نوین کلی نگر و جامع بین است ، به ضعف ها و مشکلات اساسی در طب نوین اشاره و خاطرنشان کرد: در طب نوین تنها مهندسی پزشکی و چگونگی استفاده از ابزار برای معاینه فرد بیمار پیشرفت کرده است اما علم و دانش پزشکی پیشرفتی نداشته است تا جایی که اگر پزشک هیچ گونه دستگاه و امکاناتی نداشته باشد در شناخت و معالجه بیمار ضعیف و ناتوان خواهد شد.
به گفته خدادوست درطب نوین از کلیات خلقت آدم و شاکله وجودی او غفلت شده است بر همین اساس شناسایی بسیاری از بیماری برای پزشکان سخت و ناممکن است در حالی که طب سنتی کلی نگری و بعد جسمانی و روحی فرد را توام با یکدیگر مورد بررسی و معاینه قرار می دهد.
وی گفت: طب سنتی ایرانی- اسلامی که طب مزاجی و اخلاطی است بیش از هزاران هزار سال سابقه و قدمت دارد و حداقل از ۵ قرن قبل منابع و کتب مرجع آن که به دست توانای دانشمندانی مانند بوعلی، رازی و علی بن عباس اهوازی تدوین شده است موجود است.
خدادوست با بیان اینکه در طب نوین تشخیص صحیح از بیماری ها تنها عامل درمان به موقع بیمار خواهد شد، طب سنتی را فراتر از یک تشخصی ساده دانست و گفت: طب سنتی تاثیرات خلقت کلی عالم را در خلقت جزئی او موردبررسی قرار می دهد که در این همین راستا تمام عوامل بیماری آفرین برای انسان مشخص خواهد شد.
وی با اشاره به جهانی شدن طب سنتی تصریح کرد: در حال حاضر بسیار از کشورهای پیشرفته جهان طب سنتی را مکملی در کنار طب نوین خود قرار داده اند و توانسته اند در این علم خودکفا و پیشتاز باشند.
خدادوست با انتقاد از اینکه در کشور ما همچنان بر سر پذیرفتن این علم دعوا و بحث است تصریح کرد: کشورهای بزرگ همچون ژاپن، چین، سوئیس و بسیاری از کشورهای مطرح جهان طب چتر حمایتی بیمه را بر سر طب سنتی قرار داده اند اما متاسفانه در کشور ما پذیرش این دانش برای بسیار از افراد سخت و غیر ممکن شده است.
وی تاکید کرد: طب سنتی در فرهنگ ما ایرانیان جایگاه ویژهای دارد و گسترش آن مورد تأکید مقام معظم رهبری است و از طرفی هم دسترسی به خدمات آن برای مردم آسانتر است، هم پذیرش مردمی بیشتری دارد و هم ارزانتر است.
خدادوست با بیان اینکه طب سنتی در کشور ما بعد از انقلاب مورد توجه قرار گرفت تصریح کرد: طب سنتی در کشور ما از سال ۸۶ در دولت نهم با ایجاد دانشکده طب سنتی تهران آغاز شد و اکنون ۱۲۰ دانشجوی طب سنتی و حدود ۷۰ دانشجوی داروسازی سنتی در این دانشکده تحصیل میکنند و امسال بین ۱۵ تا ۲۰ نفر از دانشجویان این دانشکده به عنوان اولین فارغ التحصیلان طب سنتی در ایران وارد عرصه کار میشوند.
وی گفت: دانشکده طب سنتی هم اکنون در دانشگاههای علوم پزشکی شاهد، شهید بهشتی،یزد، کرمان و بابل و ساری هم به صورت مستقل تشکیل شده و به زودی شاهد گسترش این رشته در کشور خواهیم بود.
خدادوست از ادغام طب سنتی در طرح پزشک خانواده خبر داد و گفت: وزارت بهداشت به جز بحث آموزش طب سنتی در کشور، در بحث عرضه خدمات نظام سلامت هم برنامه های مفصلی دارد که از آن جمله ادغام خدمات طب سنتی در شبکه بهداشت و درمان کشور و برنامه پزشک خانواده است.
وی خاطرنشان کرد: برای تحقق این مهم بستههای آموزش کوتاه مدت طب سنتی که آموزش آن بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ ساعت طول میکشد آماده شده که از نیمه اردیبهشت امسال بعد از برگزاری یک همایش کشوری برای آگاه سازی مسئولان دانشگاههای علوم پزشکی این آموزشها برای پزشکان عمومی و حتی بهورزان در سطوح مختلف آغاز میشود.