به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) علیرضا ذاکر اصفهانی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، امروز 31 اردیبهشت، در سومین کنفرانس الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت که در کتابخانه ملی در حال برگزاری است، با ذکر اینکه مفهوم اعتلا، پیشرفت و تعالی هم خانواده مفاهیمی چون توسعه و رشد است، گفت: روی سکه دیگر توسعه تجدد است و نتایج و آرمانهای آن با آنچه که ما فکر میکنیم متفاوت است و ما مفهوم تعالی و پیشرفت را جایگزین توسعه میکنیم.
وی با اشاره به موضوع سخنرانی خود گفت: در رابطه با خلقیات ایرانی و عدم پیشرفت کشور ابتدا معتقد بودم که ریشه بسیاری از مشکلات مسائل اقتصادی است، اما بعدها به این نتیجه رسیدم علل مشکلات کشورمسئله فرهنگ و توسعه نیافتگی و نوع خلقیات و منش های ماست.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: در طول 200 سال گذشته در رابطه با خلقیات ما مطالب گوناگونی نوشته شده است و شرق شناسان نگاه منفی به جامعه ایران داشته و ما در گفتمان آنها مستحیل شدیم.
استاندار سابق اصفهان اظهار کرد: ما در زمینه عدم توسعه یافتگی در طول قرنهای گذشته پرسش داشتهایم، جریانی با درون مایه شیعی در عصر صفوی تمدنسازی صورت داد و همزمان نیز خیزش در غرب شروع شد، ایران و غرب از یک جا شروع کردند اما ما از قافله پیشرفت عقب ماندیم و غرب روند پیشرفت را طی کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با اشاره به پرسش عباس میرزا از یک فرانسوی در مورد علل توسعه نیافتگی ایران گفت: در جریان جنگ های ایران و روس او سوالاتی در مورد علل توسعه نیافتگی ایران داشت؛ برخی راه حل را در به دست آوردن سلاح آتشین دانستند و با وجود آنکه سلاح آتشین نیز به دست آوریدم، اما موفق نشدیم توسعه یافته شویم، در این میان عده ای شیفته مدرنیته شدند و جریان سنتگرا بر حفظ بومیگرایی تأکید داشت.
استاندار سابق اصفهان عنوان کرد: مشکل توسعه نیافتگی ما به مسئله فرهنگ بازمیگرد، مناسبات خلقی و روحی ایرانی در توسعه نایافتگی دخالت مستقیم دارد، البته وقتی نخبگان ما به این باور رسیدند که مشکلات کشور در فرهنگ و خلقیات و روحیات ایرانی است، شروع به تإلیف کتاب کردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: البته شرق شناسان نیز واقعا ایران را نشناختند و سعی کردند از زاویه دید خود ما را توصیف کنند و امروز نیز دنیای غرب از طریق افسانه هایی چون هزار و یک شب ما را می شناسد.
ذاکراصفهانی با ذکر اینکه برای پیشرفت باید بپذیریم از برخی جهات مشکل داریم، گفت: پنهان کاری، عدم شفافیت، غلبه احساسات بر خردورزی، فقدان نظم، محافظه کاری، تنبلی علمی از جمله خصلتهای ماست که رفع این خلقیات منفی تاثیر مستقیمی بر پیشرفت ملت ایران دارد.