کد خبر: 1412408
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۷
میرزایی خبر داد:

بررسی نگاه معرفتی اسلام به تمدن در «مبانی نظری تمدن‌سازی در قرآن»

گروه ادب: عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) از تألیف «مبانی نظری تمدن‌سازی در قرآن» خبر داد و گفت: بررسی اندیشه قرآنی و نگاه معرفتی اسلام به شاخص‌های فکری و تمدنی در این کتاب ارائه شده است.

نجفعلی میرزایی، نویسنده و پژوهشگر حوزه قرآن کریم، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره کتاب در دست تألیف خود با عنوان «مبانی نظری تمدن‌سازی در قرآن» گفت: با توجه به اهمیت موضوع تمدن‌سازی، در حال حاضر مشغول مطالعه و نگارش این کتاب هستم؛ چرا که قرآن منبع بسیار غنی در عرصه تئوری‌پردازی در زمینه اندیشه تمدن اسلامی است.

مدیرعامل خانه کتاب افزود: مباحث قرآن کریم بیشتر به قواعد و اصول کلان عینیت، معنویت و معرفت می‌پردازد که یکی از شاخصه‌های معرفت قرآنی در مقایسه با دیگر منابع و به ویژه سنت، ثبات و جاودانگی قواعد کلی و اصول قرآن کریم است و از آن با عنوان سنن هم یاد می‌شود.

میرزایی با بیان اینکه این موارد نظیر سنن اجتماعی، تاریخی، روانشناختی، سیاسی و ... یاد می‌شود، اظهار کرد: اندیشه قرآنی غنی‌ترین منبع پردازش چارچوب‌های تمدنی است و ما در جهان اسلام شاهد بروز و ظهور حرکت‌های تمدنی بوده‌ایم. اما هیچگاه حرکت‌های تمدنی اسلامی بر تمام ابعاد تمدنی قرآن تطبیق نمی‌یابند؛ چرا که مصداق خوبی برای چارچوب‌ها و مبانی تمدن قرآنی نیستند.

این نویسنده با بیان اینکه ما شاهد یک تمدن در عصر عباسی در جهان اسلام هستیم، تصریح کرد: این تمدن همه ابعاد قرآنی را در درون خود ندارد و عقلانیت و اخلاقیت، بزرگترین ابعاد غائب در تمدن‌ها هستند.

عضو هیئت علمی جامعةالمصطفی(ص) ادامه داد: بزرگترین شاخصه فکری و تمدنی مکتب اهل بیت(ع) غنا و عمق اخلاقیت و عقلانیت است؛ از این رو با اتکا بر نگاه‌های قرآنی ما شاهد تمدنی با ضلع‌های عقلانیت و اخلاقیت در کنار منفعت، مصلحت و سعادت‌های دیگر خواهیم بود.

میرزایی با اشاره به وضعیت کنونی شناخت جهان امروز از تمدن اسلامی بیان کرد: در حال حاضر شاهد شناخت‌های جزیره‌ای، جزئی‌نگر، گزاره‌محور و فردگرا هستیم و با اندیشه قرآنی و نگاه معرفتی اسلامی از این شاخص‌ها به شاخص‌های اجتماعی یا اجتماع‌گرا، تمدن گرا و کلان‌نگر خواهیم رسید که در کتاب یادشده به آن پرداخته شده است.

گفتنی است، تاکنون کتاب‌هایی با عناوین «اخلاق دانشجویی در اسلام»، «شگفتی‌های آفرینش از زبان امام صادق(ع) یا توحید مفضل»، «فرهنگ اصطلاحات عربی به فارسی»، «ابوهریره و احادیث ساختگی»، «درآمدی بر برنامه‌ریزی آموزش عالی دین» و «فلسفه مرجعیة القرآن المعرفیه فی انتاج المعرفه الدینیه» از نجفعلی میرزایی به چاپ رسیده است.

captcha