سید علی حسینیزاده، عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در اولین روز از هفته جوان که «امید و آینده نگری» نام گرفته است به تبیین جایگاه این مهم در آموزههای دینی و نحوه رفتار مطلوب جوانان در این زمینه با وجود مشکلاتی که در زمینه ازدواج، اشتغال و تحصیل برای آنان وجود دارد پرداخت.
وی با بیان اینکه در فرهنگ اسلامی بر خلاف فرهنگ مادی روزی انسان دست خداوند است، اظهار کرد: تلاش و مجاهدت انسان در کسب روزی نیز از عوامل تأثیرگذار در بهرهمندی وی از امکانات و نعمتهای خداوند است اما باید توجه داشت این تلاش یک عامل و روزی تنها دست خداوند است.
حسینیزاده ادامه داد: جوان باید توکل را سرمنشأ اصلی فعالیت خود قرار دهد و در امور مختلف این مهم را لحاظ کند و به خود و قدرت خود غره نشود.
تنهایی حریف مشکلات نمیشویم
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه اگر جوان به روزی دهندگی خداوند اعتقاد داشته باشد نحوه عملکرد متفاوتی خواهد داشت، تصریح کرد: در این صورت امید به تعالی و پیشرفت در وی زنده میماند و از شکستها نمیهراسد، در صورتی که اگر مبدأ هر چیزی را صرفا تلاش شخصی خود بداند و دست یک نیروی توانگر را در زندگی خود وارد نکند، نمیتواند در برابر مشکلات ایستادگی کند.
قول خدا: برای ازدواج کردن منتظر تأمین مالی نباشید
وی با بیان اینکه امروز به دلیل عدم توکل کافی و امید در جوانان سن ازدواج بالا رفته است، به آیه مبارکه «وَأَنکِحُوا الْأَیَامَی مِنکُمْ وَالصَّالِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَإِمَائِکُمْ إِن یَکُونُوا فُقَرَاء یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِیمٌ؛ و مردان و زنان بی همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید; اگر نیازمند باشند خدا از فضل خویش بی نیازشان می کند و خدا گشایشمند و دانا است» اشاره و اظهار کرد: خداوند صراحتا در قرآن کریم به افراد بشارت داده است که برای ازدواج کردن منتظر تأمین مالی نباشند، چرا که خداوند نیازمندان را از فضل خود بهره میکند ولی این امر نیازمند اعتقادات دینی قوی در جوانان است.
وعده خداوند در ازدواج نیازمندان
حسینیزاده با بیان اینکه امروزه برخی از جوانان گمان میکنند مبدا و مقصد همه امور تلاش خودشان است و اگر بر پایه تلاش شخصی خود به جایی نرسند نمیتوانند از دریچه دیگری تأمین شوند و بر این اساس ازدواج و متعاقبا فرزندآوری را به تأخیر میاندازند گفت: در آیه 17 سوره اسرا خداوند میفرماید: «وَلاَ تَقْتُلُواْ أَوْلادَکُمْ خَشْیَةَ إِمْلاقٍ نَّحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِیَّاکُم؛ و از بیم تنگدستى فرزندان خود را مکشید ماییم که به آنها و شما روزى میبخشیم» ولی برخی از جوانان سنت الهی خداوند که بهرهمندی از فضل و رحمت است را نادیده گرفته و صرفا به تلاش مادی خود اکتفا میکنند و به همین جهت است که با مشکل روبرو میشوند.
بهرهمندی از روزی با سحرخیزی و دعای والدین
این دکترای فلسفه تعلیم و تربیت با بیان اینکه جوان باید به باور تلاش شخصی در کنار امید و توکل به خداوند برسد تا بتواند بر مشکلات فایق آید گفت: سحرخیزی و دعای والدین از جمله عوامل بهرهمند شدن از روزی خداوند است که امروزه کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
آینده نگری؛ آری/ آرزوهایی دور و دراز؛ خیر
این استاد حوزه و دانشگاه آینده نگری را یک اصل مهم در موفقیت برشمرد و گفت: آیندهنگری باید مبنای فعالیت جوانان قرار گیرد اما نباید جایگاه خود را به زیاده خواهی بدهد. پیامبر اکرم(ص) میفرماید به جانم قسم چه بد است که جوانی آرزوهای دور و دراز داشته باشد و پیرمردی که مدام به امر و نهی بپردازد.
اتکا به تلاش مادی؛ نتیجه بیگانه شدن جوانان از فرهنگ اسلامی
وی بیگانه شدن جوانان از فرهنگ اسلامی را عاملی برای نا آشنایی آنان با عواملی غیر از تلاش شخصی خود در راستای بهرهمندی از امکانات و نعمات خداوند دانست و گفت: کسی صادق تر از خداوند نیست و وعده خداوند حق است ولی این امر نیازمند باور قلبی عمیق در جوانان است که میتواند به واسطه معرفی نمونههای مختلف به آنان تقویت شود.