به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در آستانه آغاز دهه تکریم و غبارروبی مساجد، حجتالاسلام والمسلمین حمید آقایی، معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد که رئیس ستاد برگزاری دهه تکریم و غبارروبی مساجد نیز هست، طی نشستی خبری با اصحاب رسانه به تشریح برنامههای این دهه پرداخت.
توجه به غبارروبی از کارکردهای مغفول مساجد
وی در ابتدا به تاریخچهای کوتاه از برگزاری دهه غبارروبی مساجد اشاره و عنوان کرد: تقریباً 20 سال است که در آستانه ماه مبارک رمضان مراسم دهه غبارروبی مساجد برگزار میشد، اما از سال 91 بر اساس آسیبشناسی صورت گرفته از دو دهه فعالیت برای غبارروبی مساجد، متوجه شدیم علاوه بر توجه به پاکسازی ساختمان و فضای کالبدی مساجد به غبارروبی از کارکردهای مغفول مساجد نیز بپردازیم.
وی با تأکید بر اهمیت تطهیر مساجد و احادیث ارزشمندی که اهمیت این موضوع را بیان میکنند، گفت: اکنون غبارروبی مساجد به یک فرهنگ در کشور تبدیل شده است.
محدود کردن کارکرد مساجد به عبادت صرف ظلم به مساجد است
حجتالاسلام آقایی محدود کردن کارکرد مساجد به عبادت صرف را ظلم به مساجد عنوان و اظهار کرد: از سال 91 نام دهه غبارروبی مساجد را به دهه تکریم و غبارروبی مساجد تغییر دادهایم تا به وظایف و کاردهای مسجد طراز اسلامی بیشتر توجه شود.
وی آغاز دهه تکریم مساجد را از روز چهارشنبه 28 خرداد ماه مصادف با 20 شعبانالمعظم اعلام کرد و گفت: اولین روز دهه تکریم به عنوان روز «مسجد، پایگاه تبلیغ معارف قرآن و اهل بیت(ع)»، روز دوم به عنوان روز «مسجد بستر نشر فرهنگ ایثار و شهادت»، روز سوم به عنوان روز «مسجد، جلوهگاه اراده مردم در عمران خانه خدا»، روز چهارم به عنوان روز «مسجد، مرکز تعمق اخوت ایمانی و رشد فضائل اخلاقی» نامگذاری شده است.
رئیس ستاد برگزاری دهه تکریم و غبارروبی مساجد ادامه داد: اول تیر ماه به عنوان روز «مسجد، محور خدمات فرهنگی و اجتماعی محله»، دوم تیر ماه به عنوان روز «مسجد، پیشتاز در ترویج اندیشههای امام و رهبری»، روز هفتم به عنوان روز «مسجد، خاستگاه و پشتیبان بیداری اسلامی»، روز هشتم به عنوان روز «مسجد، کانون حیات طیبه خانواده»، روز نهم روز «مسجد، مأمن کودکان، نوجوانان و جوانان» و روز دهم به عنوان روز «مسجد میعادگاه منتظران انقلابی» نامگذاری شده است.
امسال سال «مسجد، کودک و نوجوان» است
وی نامگذاری سال جاری را با عنوان سال «مسجد، کودک و نوجوان» اعلام کرد و گفت: در سال جاری تلاش میشود ذیل شعار سال انتخاب شده از سوی مقام معظم رهبری سیاستهای کلی را ترتیب دهیم و در نظر داریم ارتباط بین مسجد و ثمرههای خانوادهها(کودکان) را بیشتر مورد توجه قرار دهیم.
آقایی با تأکید بر اینکه پس از آسیبشناسی از مناطق 17 گانه تهران مقرر شد رویکرد اصلی توجه به مساجد را به خود مساجد و اهالی آن واگذار کنیم، گفت: جزوه ویژه دهه تکریم مساجد آماده شده و به تمام دو هزارو 500 مسجد استان تهران که امام جماعت دارند اعلام شده است که مرکز آمادگی کمک در جهت برگزاری مراسم دهه تکریم و غبارروبی مساجد را دارد.
یک میلیون و 500 هزار تومان تا 3 میلیون به هر مسجد اختصاص داده شده است
وی اعلام کرد: از میان این دو هزار و 500 مسجد 800 مسجد از ما درخواست کمک کردهاند که مبلغ یک میلیون و 500 هزار تومان تا سه میلیون به هر مسجد اختصاص داده شده است.
50 کرسی دائم تلاوت در مساجد برگزار میشود
معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد در ادامه سخنان خود به برگزاری کرسیهای تلاوت قرآن در مساجد اشاره و اظهار کرد: تا کنون این کرسیها در سه مرحله انجام شده است و تلاش ما این است که کرسیهای تلاوت قرآن را در مساجد به صورت مداوم برگزار کنیم، بر همین اساس 50 کرسی دائم تلاوت در مساجد برگزار میشود که اسامی آنها در سایت اطلاع رسانی مرکز بارگذاری شده است.
وی از تدوین شیوهنامه ویژه ائمه جمعه برای دهه غبارروبی و تکریم مساجد نیز خبر داد و گفت: دو روز از دهه تکریم مساجد با روز جمعه تلاقی دارد که بر همین اساس از ائمه جمعه خواسته شده است جایگاه تکریم مساجد برای اهل نماز جمعه را بیشتر تبیین کنند.
اولین جشنواره «مسجد در قاب هنر و رسانه» برگزار میشود
حجتالاسلام آقایی از برگزاری اولین جشنواره «مسجد در قاب هنر و رسانه» خبر داد و گفت: علاقهمندان میتوانند تیتر، مقاله، مصاحبه، فیلمکوتاه، عکس خبری و ... تولیدی خود در خصوص مساجد را که از ابتدای سال 92 تا 31 مرداد ماه سال 93 تولید کردهاند را به دبیرخانه این جشنواره در مرکز رسیدگی به امور مساجد ارسال کنند و به نفرات اول هر بخش دو سکه بهار آزادی، نفر دوم یک سکه، نفر سوم نیم سکه، نفر چهارم ربع سکه و به سایر دارندگان آثار برتر تا نفر دهم نیز جوایز ارزشمندی اهدا میشود.
وی زمان برگزاری مراسم اختتامیه این جشنواره را زمستان سال جاری اعلام و در خصوص جشنوراه ایدههای مسجدی گفت: تاکنون بیش از 900 اثر به دبیرخانه این فراخوان ارسال شده است و در تابستان سال جاری اختتامیه آن برگزار میشود. با برگزاری این فراخوان توانستهایم با مساجد، دانشگاهها، حوزههای علمیه و بیشتر افرادی که در خصوص مساجد ایدههای نوئی دارند ارتباط برقرار کنیم.
تلاش برای راهاندازی شورای فرهنگی مساجد
معاون فرهنگی و اجتماعی مرکز رسیدگی به امور مساجد از تلاش برای ایجاد شورای فرهنگی مساجد در مساجد استان تهران خبر داد و گفت: به منظور ساماندهی برنامههای فرهنگی مساجد در مناسبتهای مهم فرهنگی از جمله ماه رمضان و دهه تکریم مساجد، جلوگیری از هر گونه اختلاف و مشارکت همه دستاندرکاران مساجد در برنامههای فرهنگی تلاش داریم شورای فرهنگی مساجد را در همه مساجد راهاندازی کنیم.
سعی میکنیم از ورود اجرایی به برنامههای مساجد پرهیز کنیم
وی با تأکید بر اینکه همچنان سعی میکنیم از ورود اجرایی به برنامههای مساجد پرهیز کنیم، گفت: اعتقاد ما بر این است که ما بیرون مساجد هستیم و باید کاری کنیم افراد داخل مسجد کار خود را به خوبی انجام دهند. در دهه تکریم هم تلاش داریم کاری کنیم اهل مسجد به خوبی کارهای این دهه را انجام دهند بر همین اساس بسته ارائه شده به ائمه جماعات صرفاً پیشنهادهای مرکز است و هر مسجدی میتواند بر اساس فراخور شرایط خود هر یک از پیشنهادهای مطرح را اجرایی کند.
آقایی همچنین از برگزاری جشنواره وفاق مرکب از نهادهای فعال در مساجد در نیمه دوم سال جاری خبر داد و گفت: در روز جهانی مسجد نیز از ائمه جماعت، خادمان، هیئتامنا، کانونهای فرهنگی هنری فعال، مسئولان و ... برتر مساجد تجلیل به عمل خواهد آمد.
برنامههای روز جهانی مسجد چند روز با تأخیر برگزار میشود
وی البته این مطلب را نیز اضافه کرد که برنامههای روز جهانی مسجد چند روز با تأخیر برگزار میشود که دلیل آن مصادف شدن احتمالی این روز با سالروز شهادت امام صادق(ع) است.
در خصوص آموزش صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه کاری صورت نگرفته است
آقایی در ادامه گفت: همایشی با حضور 270 امام جماعت قرآنی که در حوزه آموزش قرآن فعال هستند برگزار میشود، همچنین کلاسهای آموزشی ویژه آموزش قرآن به ائمه جماعات داوطلب نیز برپا خواهد شد که در این زمینه 170 امام جماعت اعلام آمادگی کردهاند. البته در خصوص آموزش صحیفه سجادیه و نهجالبلاغه کاری صورت نگرفته است که تلاش داریم صحیفهخوانی را در مساجد راهاندازی کنیم و جزوه این برنامه نیز در حال تدوین است، چاپ و نشر آثار قرآنی، صحیفهسجادیه و نهجالبلاغه ائمه جماعت را نیز در دستور کار داریم.
مراکز مشاوره در مساجد ساماندهی میشوند
رئیس ستاد برگزاری دهه تکریم و غبارروبی مساجد از تهیه 50 فیلم مستند در خصوص 40 امام جماعت از مفاخر و مشاهیر و 10 امام جماعت شهید و 20 نماهنگ در خصوص مسجد خبر داد و اظهار کرد: در بیش از 70 مسجد استان تهران مراکز مشاوره راهاندازی شده است که این مراکز باید ساماندهی و توسعه داده شوند.
اصلاح مهدهای مسجدی/ راهاندازی اتاقهای کودک در مساجد
وی افزود: شناسایی مهدهای کودک مساجد و توسعه مهدهای مسجدی در مساجدی که امکان تأسیس آنها وجود دارد، اصلاح مهدهای مسجدی که فعالیت آنها متناسب با جایگاه مسجد نیست و ایجاد اتاقهای کودک در مساجد ویژه نگهداری از کودکان در مناسبتهایی که مادران و پدران ساعات زیادی را در مسجد میگذرانند مانند شبهای قدر از دیگر برنامههای مرکز رسیدگی به امور مساجد در سال جاری است.
آقایی همچنین از طراحی و تولید هدایا و اسباببازیهای مناسب کودکان برای ارائه در مساجد خبر داد.
گزارش تصویری این نشست را اینجا ببینید!