حجتالاسلام مرتضی اصغری، کارشناس فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تضاد رفتاری افراد در دو فضای حقیقی و مجازی اظهار کرد: یکی از دلایلی که افراد در این دو دنیا دچار تضاد رفتاری میشوند، به دلیل اعتماد خاصی است که با استفاده مداوم در وجودشان نسبت به فضای مجازی ایجاد میشود.
وی افزود: البته مسئله دیگر آن است، افرادی که در فضای مجازی نسبت به رعایت برخی از ارزشها پایبند نیستند، قطعا در فضای حقیقی هم رعایت این موارد برایشان سخت و غیرممکن است.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: ورود مبلغان به فضای مجازی و برنامهریزی مناسب از سوی نهادهای فرهنگی به ویژه آموزش و پرورش از جمله مواردی است که میتواند فضای مجازی را رو به بهبود سوق دهد، اما مسئله مهم در تضاد رفتاری افراد این است که باید ریشهای به این موضوع بیندیشیم به این معنی که بدانیم چه اتفاقی برای فرد در طول زندگیاش رخ داده است که دچار تضاد رفتاری در دو دنیای حقیقی و مجازی شده است.
رواج برنامههای موبایلی در میان طلبهها
وی بیان کرد: امروزه شاهد پیشرفت و تکنولوژی در دنیای علم و فناوری هستیم تا جاییکه برنامههایی همچون لاین و وایبر در میان کاربران از ارزش بسیاری برخوردار شده است و حتی این برنامهها را در موبایل طلبهها هم شاهد هستیم که از این طریق با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
حجتالاسلام اصغری اظهار کرد: زمانی که انسان وارد فضایی به نام فضای مجازی میشود به مرور زمان با آن فضا مأنوس میشود و در نهایت آنقدر به این فضا اعتماد میکند که حتی مسائل خصوصی خانوادهاش را در آنجا مطرح میشود و به نظرخواهی از سوی دوستانش میپردازد.
اعتماد کاذب
وی بیان کرد: در این اعتماد کاذبی که برای فرد ایجاد شده است، تنها یک شخص مقصر نیست بلکه ایراداتی به بسیاری از نهادها در این راستا وارد است.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: گاهی این تصور در میان افراد وجود دارد که وقتی عکسهایمان را در فضای مجازی قرار میدهیم اگر روزی این عکسها منتشر شود، جای نگرانی نیست چرا که کسی ما را نمیشناسد و هیچ گناهی برایمان ندارد. این نگاه غلطی است که از سوی برخی افراد جامعه رایج است.
رفتارهای غلط افراد در فضای مجازی به درستی تبیین نمیشود
وی افزود: متأسفانه مسائل مربوط به فضای مجازی و رفتارهای نادرست و باورهای غلط در رادیو و تلویزیون به درستی مطرح نمیشود و این نگفتنها و مصلحتاندیشیها کار را به جایی رسانده است که مردم جامعه چندان اطلاع دقیقی نداشته باشند.
این کارشناس فضای مجازی تصریح کرد: اعتمادی که از سوی افراد جامعه نسبت به فضای مجازی ایجاد شده است اعتماد کاذبی بوده که روز به روز خطرات آن را برای فرد بیشتر میشود. دورهای است که فرزندان، مسائل خصوصیشان را به جای آنکه با والدین مطرح کنند، با دوستانشان و در فضای مجازی به اشتراک میگذارند!
وی ادامه داد: پیشرفت در جامعه اسلامی خوب است اما متأسفانه ابزارهای پیشرفت و تکنولوژی در جامعه تخریب میشود. برای مثال چند شب پیش که نگاهی به آمار دانلودها داشتم متوجه شدم که بیشترین دانلود ایرانیها، فیلمهای مستهجن بوده است. این ابزارها به جای آنکه چارچوبی داشته باشد افراد در جهت منفی از آن بهرهمند میشود.
حجتالاسلام اصغری اظهار کرد: هر ابزاری که وارد جامعه میشود باید از قبل واکسینه شود نه آنکه پس از استفاده ابزار تازه به این فکر بیفتیم که باید کاری انجام دهیم. امروز که همه مردم به نوعی درگیر فضای مجازی شدهاند و با آن مأنوس هستند نمیتوان راه و چاه کار را به آنها یاد دارد بنابراین تشکیل بنیادی به منظور آگاهی کاربران نسبت به فضای مجازی کمی دیر است اما به هرحال میتوان این بنیاد را برای آیندگان تشکیل داد تا حداقل آنها چنین اشتباهاتی را مرتکب نشوند.
پلیس فتا تنها مسائل سیاسی را در فضای مجازی دنبال میکند
وی یادآور شد: البته پلیس فتا بیشتر مسائل سیاسی را دنبال می کند و اگر هم کسی شکایت کند در نهایت این نهاد وارد موضوع میشود. متأسفانه پلیس به خوبی وارد بحث اینترنت نشده است و بیشتر بحثهای سیاسی را در فضای مجازی دنبال میکنند.