به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکسال پیش (خردادماه 92) برخی از نمایندگان مجلس پیرو شکایات و اعتراضات مردمی از بنیاد شهید و همچنین آشکار شدن برخی اختلاسها، طرح تحقیق و تفحص از بنیاد شهید را تصویب کرده و گروهی 15نفره مسئول رسیدگی به این موضوع شدند. فقدان شفافیت مالی در برخی از بخشها و کشف اختلاس ۱۵میلیارد تومانی، عاملی بر جدیت مجلس در ادامه این تحقیق و تفحص شد.
اختلاس ۱۷۰۰میلیاردی در بنیاد شهید
ماجرای ۱۷۰۰میلیارد ریالی و انتقال آن به خارج از کشور و اعتراض خانوادههای شهدا و ایثارگران به برخی امتیازاتی که به اشخاص خاصی تعلق میگرفت، دامنه این آتش را افزونتر ساخت و شخص زریبافان، رئیس وقت بنیاد شهید و امور ایثارگران را مورد هجمه قرار داد.
در فواصل مختلف شاهد برخی صحبتها و خبرها در مورد این تحقیق و تفحص بودیم اما با گذشت یکسال از آغاز تحقیقات، هیچ خبری مبنی بر تأیید و یا رد اختلاس گسترده در این بنیاد به گوش نمیرسد و این شائبه مطرح میشود که تحقیق و تفحص از بنیاد شهید دچار سیاستزدگی و روند فرسایشی که در دهه اخیر در مورد برخی سازمانهای نظیر تأمین اجتماعی روی داد، شود.
رئیس سابق بنیاد شهید؛ مظنون اصلی اختلاس
مسعود زریبافان که خود اصلیترین مظنون در زمینه این اختلاس است میگوید:«تحقیق و تفحص مسائل شخصی برخی افراد است. بنیاد شهید از پاکترین نهادها است و پاکترین افراد در آن کار کردند و همه این موارد دعواهای شخصی است».
اما غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی، نماینده مردم رشت در مجلس و عضو کمیته تحقیق و تفحص مجلس از بنیاد شهید، بارها در فواصل مختلف از گسترده بودن این اختلاس خبر داده و بیان کرده است: «متأسفانه در این پرونده هر چه جلوتر میرویم مطالب جدیدی به دست میآوریم که نمیتوانیم از آن صرف نظر کنیم... حجم فسادهای مالی آن قدر زیاد است که میترسیم اگر آنها را افشا کنیم مردم شوکه شوند، چراکه اتفاقهای بسیار تلخی در این نهاد رخ داده که همه ناشی از توهم و سوء مدیریت است».
پاداش 800 میلیون تومانی
اما ابعاد این اختلاس تا حدی گسترده است که نباید دچار حاشیههایی از قبیل نبود بودجه و یا عدم همکاری برخی افراد شود. اخیرا سایت «شهید نیوز» وابسته به بنیاد شهید در خبری از پاداش 800 میلیونی یکی از شرکتهای وابسته به این بنیاد تحت عنوان« شرکت سرمایهگذاری بوعلی» پرده برداشته که لزوم انجام هرچه سریعتر تحقیق و تفحص از بنیاد را بیش از پیش آشکار میسازد.
خجسته: کمیته بدون هیچ حاشیهای در حال بررسی است
امیر خجسته، رئیس کمیته تحقیق و تفحص از بنیاد شهید، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اعلام اینکه تحقیق و تفحص از بنیاد شهید با جدیت ادامه داد، گفت: بحث تفحص همچنان و بدون توجه به اینکه رئیس بنیاد شهید عوض شده است، ادامه دارد. طبق آئیننامه مصوبه مجلس تا زمانی که کار به نتیجه نرسد و ابعاد مختلف و متخلفان مشخص نشوند، به طور دقیق نمیتوان اعلام کرد اما این کمیته بدون هیچ حاشیهای در حال بررسی آن است. بعد از بررسی و مشخص شدن ابعاد این اختلاس، در صحن علنی مجلس قرائت شده و به قوه قضائیه اعلام میشود تا با متخلفان برخورد شود.
خجسته در پاسخ به اینکه خبر پاداش 800 میلیونی برخی از مدیران در شرکتهای وابسته به بنیاد شهید، اظهار کرد: یکی از مواردی که هم اکنون مورد توجه قرار دارد، بحث پاداش 800 میلیونی است که در شرکت بوعلی به برخی از اعضای هیئت مدیره این شرکت پرداخت شده است.
از حق و حقوق ایثارگران نخواهیم گذشت
وی با تأکید بر اینکه از حق و حقوق ایثارگران به هیچ وجه نخواهیم گذشت، بیان کرد: در تحقیق و تفحص در حال بررسی سوء مدیریت، ضعف مدیریت و مسائل مالی هستیم و گزارش کامل را بعد از اتمام کار و نتیجهگیری به مجلس اعلام کرده و روند قضائی رسیدگی به این مورد را صورت خواهیم داد و به مردم اعلام میکنیم.
رحماندوست: رسیدگی به این پرونده دغدغه جامعه ایثارگری کشور است
مجتبی رحماندوست، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، درباره رسیدگی به اختلاس گسترده در بنیاد شهید به خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: در حال حاظر تیمی 15 نفره تحقیق تفحص رسیدگی به این مسئله را در دستور کار قرار دارند که باید با جدیت به این امر اهتمام ورزند چرا که یکی از دغدغههای جامعه به ویژه قشر ایثارگر کشور مسئله اختلاس گسترده در بنیاد شهید است.
وی ادامه داد: با روی کار آمدن دولت جدید و تغییر در ریاست بنیاد شهید، این امر نیز با جدیت ادامه پیدا کرده است. این امر میتواند علاوه بر اینکه خواست مردم را برآورده سازد، امتیازی برای رئیس جدید بنیاد شهید باشد چرا که سیاست استفاده از نیروهای سابق این بنیاد را در دستور کار دارد و معرفی برخی از افراد که در گذشته تخلفاتی داشتند، میتواند وی را درانتخاب مدیران خود یاری کند.
برخورد شدید با متخلفان
عضو فراکسیون ایثارگران مجلس با تأکید بر اینکه با هرگونه تخلفی که در این بنیاد صورت گرفته باشد، شدیداً برخورد میشود، عنوان کرد: درباره 800میلیونی پاداش به هیئت مدیره شرکت سرمایهگذاری بوعلی (سهامیعام) اطلاعی ندارم اما کمیته تحقیق و تفحص باید این قبیل موارد را شناسائی کرده و با متخلفان مقابله کند.
وی که از بانیان طرح تحقیق و تفحص از بنیاد شهید است، افزود: ما از موضع مجلس و از مجرای تحقیق و تفحص با این موارد برخورد خواهیم کرد و گزارش رسمی در صحن علنی مجلس قرائت میشود و به قوه قضائیه ارجاع داده خواهد شد.
حکایت همچنان باقی است
با تمام این اوصاف شواهد امر مبنی بر این است که روند رسیدگی به اختلاس گسترده در بنیاد شهید به کندی در جریان است. بیش از یک سال از آغاز تحقیق و تفحص میگذرد و تا کنون هیچ گزارشی مشخصی از نتایج آن به مردم ارائه نشده است؛ در حالی که قرار بود این تفحص پاییز 92 به پایان برسد. از سویی جامعه ایثارگر و خانوادههای شهدا بهجد پیگیر این موضوع بوده و خواستار رسیدگی به آن و برخورد با متخلفان هستند.