حجتالاسلام والمسلمین شجعان، امام مسجد جامع کبود ایروان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در تشریح برنامههای این مسجد گفت: طی یک سال گذشته سعی براین بود که تمام فعالیتهای فرهنگی این مسجد صبغه و رویکردی قرآنی داشته باشد.
وی در ادامه افزود: تشکیل جلسات کارگاهی تفسیر قرآن از جمله برنامههای مسجد است. تا به حال نشست آشنایی با مفاهیم اخلاقی، تربیتی سوره «حجرات» را در قالب چند کارگاه برگزار کردیم همچنین، مسابقات متعدد حفظ قرآن کریم با موضوعیت حفظ سورههای انسان، فجر، نبأ، حجرات و واقعه توسط دارالقرآن الکریم مسجد جامع کبود ایروان برگزار شد که مورد استقبال هموطنان به ویژه نوجوانان و جوانان قرار گرفت.
شجعان در تشریح فعالیتهای مسجد جامع کبود گفت: از دیگر برنامهها برگزاری جلسات قرائت و ترتیل قرآن است که هر شب بعد از نماز مغرب وعشاء انجام میشود که یک صفحه از قرآن به همراه ترجمه قرائت میشود.
برگزاری منظم نماز جماعت ظهر، عصر و مغرب وعشاء را شجعان از برنامههای روزانه این مسجد بر شمرد و گفت: محوریت برنامههای فرهنگی مسجد با جوانان ونوجوانان است که در این راستا مسابقات مختلف برای ایشان برپا کردهایم.
امام مسجد کبود ایروان یادآور شد: جمعیت نمازگزاران این مسجد در ابتدا بسیار کم بود ولی در حال حاضر به لطف خدا به طور متوسط 50 تن در نمازهای جماعت حضور دارند که البته در مناسبتها جمعیت بیشتر است و مسجد مفتخر است به برگزاری اعیاد و مناسبتهای مرتبط با اهل بیت عصمت وطهارت(علیهم السلام) است که با استقبال گسترده مواجهه میشود.
وی همچنین گفت: ازجمله فعالیتهای فرهنگی، آموزشی این مسجد برگزاری کلاس آموزش زبان فارسی برای ارامنه و آموزش دورههای مختلف زبان ارمنی، روسی، انگلیسی وعربی برای هموطنان عزیز طی یکسال گذشته بوده است.
راهاندازی و افتتاح سایت مسجد جامع کبود ایروان به نشانی: www.yerevanmasjed.ir از دیگر فعالیتهای مسجد کبود است که حجتالاسلام شجعان به آن اشاره داشت که در آن فعالیتها و برنامههای مسجد برای عموم مردم اطلاع رسانی میشود.
وی انتشار ماهنامه «پیام مسجد» را از جمله فعالیتهای مسجد جامع کبود ایروان برشمرد، این ماهنامه که شامل بخشهای متنوعی است هم اکنون بهصورت الکترونیکی برای عموم هموطنان مقیم ارمنستان ارسال میشود.
ارتباط مستمر با دانشجویان ایرانی مقیم ارمنستان
شجعان در ادامه گفت: یکی دیگر از فعالیتهای ما ارتباطات دانشجویی است که در سال گذشته توانستیم با حضور در خوابگاههای دانشجویی، ارتباط خوبی با دانشجویان ایرانی و سایر دانشجویان مسلمان برقرار کنیم. همچنین، درسال گذشته همکاری بسیار مطلوبی با دانشجویان در راستای اجرای برنامههای فرهنگی داشتیم که از جمله آن میتوان به مراسم «اعتکاف» سال گذشته اشاره کرد که با همکاری انجمن اسلامی دانشجویان ارمنستان برگزار شد و برگزاری جلسات مشاوره به دانشجویان در زمینه فردی و تحصیلی و دینی بعد از نماز مغرب وعشاء و برپایی اردوهای دانشجویی و مسابقات فرهنگی از دیگر برنامههای مسجد برای دانشجویان است.
وی در ادامه افزود: انجام آیین تشرف به دین مبین اسلام برای تازهمسلمانان و برگزاری آیین ازدواج و پاسخگویی به مسائل شرعی که به صورت شفاهی وحضوری و نیز از طریق وب سایت مسجد مطرح میشود از برنامههای مسجد کبود ایروان است.
امام مسجد کبود ایروان با اشاره به خطر گروههای تکفیری و نفوذ آنان در منطقه گفت: در راستای روشنگری علیه این گروههای افراطی ما در برنامههای مسجد در نظر داریم به معرفی چهره زیبای مکتب اهل بیت(علیهم السلام) که همان اسلام عقلانی است بپردازیم و پاسخگوی سؤالات عموم مردم به خصوص تازهمسلمانان در این خصوص باشیم.
وی اظهار کرد: جهت ارتباط بیشتر و بهتر با دانشآموزان ایرانی مقیم ارمنستان در مدرسه ایرانیان حضور پیدا کرده و برنامههای دینی و فرهنگی برگزار کردیم و از دانشآموزان فعال در زمینه فرهنگی ومذهبی تقدیر به عمل آوردیم.
تأمین گوشت حلال مسلمانان
شجعان از دیگر برنامههای مسجد را عرضه گوشت حلال معرفی کرد و گفت: یکی از مشکلات مسلمانان خارج از کشور بحث گوشت حلال است که ما در مسجد غرفهای برای عرضه گوشت حلال دایر کردیم که مسلمانان بهراحتی میتوانند به آن دسترسی داشته باشند همچنین، خدمات پزشکی نیز در مسجد برای هم وطنان ارائه میشود.
وی در ادامه افزود: از دیگر خدمات مسجد به مسلمانان کتابخانه مسجد است که در منطقه قفقاز کم نظیر است، علاقهمندان میتوانند از کتابخانه و اینترنت استفاده کنند و منابع خوبی در زمینه اسلامشناسی در این کتابخانه موجود است.
حجتالاسلام شجعان از تشکیل اتاق گفتوگوی اسلام و مسیحیت در این مسجد خبر داد.
برگزاری اولین نماز جمعه مسجد کبود در نیمه شعبان سال جاری بعد از 90 سال
وی در خصوص اولین نماز جمعه این مسجد که نیمه شعبان سال جاری برگزار شد گفت: زمان شوروی سابق فعالیتهای متعددی در جهت دینزدایی انجام میگرفت و بسیاری از کلیساها ومساجد تعطیل شد و فعالیتهای مسجد جامع ایروان نیز با قدمت 250 سالهاش متوقف شد. متأسفانه طی 90 سال گذشته در مسجد کبود ایروان نماز جمعه برپا نشده است بنا بر درخواست مسلمانان و علاقهمندان مکتب اهل بیت(ع) رایزنیهای مختلفی از سوی سفیرمحترم جمهوری اسلامی ایران و رایزن فرهنگی و بنده با ایران انجام گرفت و توانستیم زمینههای لازم را فراهم کنیم و در نیمه شعبان سال جاری اولین نماز جمعه در این مسجد اقامه شد که با استقبال خوب مسلمانان شیعه و سنی روبرو شد و سعی ما بر این است که این نماز جمعه هر هفته برگزار شود و تداوم داشته باشد.
ثبت جهانی مسجد کبود ایروان در یونسکو
شجعان همچنین، از ثبت مسجد در «یونسکو» خبر داد و افزود: جمهوری اسلامی ایران پیگیر ثبت جهانی این مسجد است و هماکنون مراحل لازم جهت ثبت آن در دست اقدام است و بهزودی خبر ثبت این مسجد تاریخی در یونسکو منتشر خواهد شد.
وی با توجه به فرارسیدن ماه مبارک رمضان گفت: ماه رمضان ماه قرآن است و ما نیز انشاءالله رویکردمان در این ماه قرآن خواهد بود، برگزاری نمازهای جماعت و آموزش روخوانی قرآن یک ساعت قبل از نماز ظهر و عصر، قرائت یک جزء کامل قرآن بهصورت ترتیل یک ساعت از قبل از نماز مغرب و تفسیر کوتاه آیات و نیز برپایی مراسم افطار هر شب و برنامه سخنرانی و قرائت دعای افتتاح از جمله برنامههای مسجد جامع کبود ایروان در طول ماه مبارک رمضان است. بزرگداشت لیالی قدر و دعوت از مبلغان ارجمند و احیای این شبها نیز از جمله فعالیتهایی است که توسط مسجد جامع کبود ایروان برای ماه رمضان تدارک دیده شده است.