به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پروژه پژوهشی «تأثیر ایمان بر اخلاق فضیلت از دیدگاه اسلام» توسط حجتالاسلام و المسلمین حجت اهقآزاد انجام شده است.
در تبیین این پژوهش بیان شده است که «اخلاق اسلامی به مثابه اخلاقی دینی در برابر این پرسش قرار گرفته است که آیا در سپهر معنایی اخلاق فضیلت گام بر میدارد یا به بافت نظریههای وظیفهگرا و غایتگرا (و به تعبیر دیگر نظریههای الزام) نزدیک میشود؟ پرسش مهم دیگر آن است که در صورت تشابه به هر یک از آنها از افزودهها و اختصاصاتی نیز برخوردار است یا خیر؟»
بنا بر این گزارش، تحقیق حاضر با ارائه ادلهای بر این ادعاست که سپهر معنایی اخلاق اسلامی به اخلاق فضیلت قرابت بیشتری دارد و «ایمان»، عنصر محوری این اخلاق، به دلیل محتوای ویژهاش تأثیر چشمگیری در غنای حیات اخلاقی با قرائت فضیلتگرایانه خواهد داشت. غنای حیات اخلاقی در نگاه اخلاق فضیلت، در بهرهمندی هر چه بیشتر از فضایل و عواطف در عرصههای گوناگون زندگی است؛ بنابراین هر عاملی که بتواند بر کمیت و کیفیت فضایل و عواطف بیفزاید، در این نظریه اهمیت مضاعف مییابد.
به گزارش ایکنا، یکی دیگر از پروژههای پژوهشی مرکز اخلاق و تربیت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که رو به پایان است، پروژه «بایستههای عرفانپژوهی در گفتگو با اندیشمندان معاصر» است.
این پروژه توسط حجج اسلام محمدرضا فلاح، علی شیروانی و کاظم دلیری در حال انجام است.
در معرفی این پروژه نیز بیان شده است که «معنویت و عرفان، از اصیلترین پیامهای پیامبر خاتم(ص) و عترت طاهره(ع) و میراثی ارزشمند است که قابل استنباط از آموزهها و گزارههای اسلامی و برگرفته از سنت و سیره علمی و عملی حکیمان متأله، عارفان الهی و فقیهان متضلع و ارباب نظر و بصر است و صد البته صیانت از این میراث گران نیازمند آسیبشناسیها، کاستییابیها و اولویتسنجیهای مستمر و ژرفاندیشانه است.»
این دفتر که محصول رایزنی گسترده با پژوهشگران حوزه عرفان و معنویت است، به مدد همکاری تعدادی از عرفانپژوهان و کارشناسان حوزوی و دانشگاهی و به هدف انعکاس منسجم و نظاممند دغدغهها، آسیبشناسیها، اولویتگذاریها و نکتهسنجیهای ایشان گردآمده تا چشمانداز نسبتاً روشنی از کاستیها و بایستههای عرفانپژوهی را پیش روی همه دغدغهمندان و فرهیختگان قرار دهد.