به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست «شورای هماهنگی فعالیتهای قرآنی دانشگاهها» دقایقی پیش در سالن تشریفات باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
در ابتدای این نشست قرآنی، حجتالاسلام والمسلمین محمد قریشی، معاون فرهنگی سیاسی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با اشاره به وجود نگاه نو به قرآن و اهل بیت(ع) در سطح جامعه گفت: خدا را شاکریم که در کشورمان نگاهی نو به قرآن و اهل بیت(ع) وجود دارد بر این اساس باید فضایی فراهم شود تا این رویکرد در دانشگاههای سطح کشور ورود یابد.
در بخش دیگر این نشست قرآنی، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد طاهری، مدیر امور فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها به ضرورت انس با قرآن اشاره و مطرح کرد: توجه به منویات مقام معظم رهبری در هر زمینهای راهگشا خواهد بود. ایشان میفرمایند: «ما باید رابطهمان را با قرآن روز به روز مستحکمتر کنیم. در خانهها قرآن بخوانید. حتی در هنگام بیکاری، چنانچه مختصر فراغتی پیدا میکنید، خودتان را به قرآن وصل کنید».
وی درباره برنامههای قرآن و عترت دانشگاهها اظهار کرد: در این نشست قرآنی به بررسی برنامههای قرآن و عترت دانشگاه پیام نور، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و همچنین دانشگاهیان میپردازیم.
رشید جعفرپور، مشاور معاون فرهنگی دانشجویی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به فعالیتهای قرآنی وزارت علوم گفت: در فعالیتهای قرآنی دانشگاهها باید توجه داشته باشیم تا برنامهها متناسب با متقاضیان باشد که اگر این رویکرد محقق نشود به هدف اصلی که همان انس با قرآن است، دست نخواهیم یافت.
وی با تأکید بر ضرورت نگاه ویژه به دانش، بینش و بصیرت در امور قرآنی مطرح کرد: برای اجرایی شدن برنامههای قرآنی لازم است تا نگاهی معطوف به دانش، بینش و بصیرت در امور قرآنی داشته باشیم؛ در واقع باید انس با قرآن میان دانشجویان و اساتید از موارد قابل توجه دانشگاهها قرار گیرد.
جعفرپور به تاریخچه تشکیل فعالیتهای دینی در وزارت علوم اشاره کرد و گفت: این اداره با رویکرد سیاستگذاریهای کلان، برنامهریزی و حمایت و نظارت فعالیتهای قرآنی و دینی در سال 1389 در وزارت علوم راهاندازی شده است که در سال جاری، مباحث علمی، پژوهشی و توسعه فرهنگ قرآنی در دستور کار قرار دارد.
برگزاری جشنواره سراسری قرآن کریم در سال جاری
وی با اشاره به برگزاری جشنواره سراسری قرآن کریم دانشجویان عنوان کرد: مهمترین برنامه وزارت علوم در سال جاری، برگزاری جشنواره سراسری قرآن کریم دانشجویان است که در قالب پنج بخش با 32 محور اجرایی خواهد شد.
جعفرپور تقدیر از اساتید متبحّر در زمینه قرآنی را از دیگر برنامههای سال جاری وزارت علوم نام برد و افزود: هدف از تقدیر از اساتید قرآنی، ترویج فرهنگ قرآن و عترت است که تنها اساتید فاخر در این حوزه تجلیل خواهند شد.
وی افزود: در نظر گرفته شده تا نشست مدیران مؤسسات عالی آموزشی کشور در پنجم تیرماه سال جاری برگزار شود که در کنار این برنامه، تقدیر از کانونهای برتر دانشگاهی را خواهیم داشت.
مشاور معاون فرهنگی دانشجویی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مطرح کرد: تقدیر از نشریات، نرمافزار و وبلاگهای قرآنی و همچنین دانشجویان رتبه اول تا سوم مسابقات قرآن در اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن از دیگر برنامههای وزارت علوم است.
برگزاری جشنواره پایانامه قرآنی دانشجویان توسط وزارت علوم
جعفرپور به برگزاری سیزدهمین جشنواره پایاننامه قرآنی دانشجویان اشاره کرد و گفت: در راستای برگزاری این جشنواره قرآنی، 500 پایاننامه قرآنی ارزیابی و مورد بررسی قرار میگیرد که در نهایت از برترینها تجلیل به عمل میآید.
وی عقد تفاهمنامه همکاری وزارت علوم و معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد برای اجرای برنامههای قرآنی را از دیگر برنامههای سال جاری نام برد و مطرح کرد: بر اساس برنامهریزیهای به عمل آمده، پیش بینی میشود تا پایان ماه رمضان این تفاهمنامه منعقد شود.
جعفرپور افزود: کارگاههای مهارتهای قرآن و زندگی از دیگر برنامههای وزارت علوم برشمرده میشود که تا پایان سال جاری اجرایی خواهد شد.
وی درباره برنامههای قرآنی وزارت علوم تا سال آینده گفت: سومین جشنواره پژوهشهای قرآنی در حوزه «غدیر» طی دهه ولایت برگزار میشود. این دوره از جشنواره قرآنی شامل مقالات، نشریات و طرحهای پژوهشی است.
جعفرپور برگزاری نشست هماندیشی کارشناسان قرآنی و جلسات قرآنی ویژه اساتید و مدیران دانشگاهها برای تبیین بحث سبک زندگی اسلامی را از دیگر برنامههای وزارت علوم نام برد.
مشاور معاون فرهنگی دانشجویی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: طرح «واژههای آسمانی» از مهمترین برنامههای وزارت علوم برشمرده میشود که با همکاری مرکز قرآنی آفتاب اجرایی شده است؛ باید یادآور شد هماکنون این طرح در چهار دانشگاه اجرا و با استقبال خوبی مواجه شده است.
وی بیان کرد: حمایت از بانوان مذهبی دانشگاهها، برگزاری دورههای آموزشی سبک زندگی ایمانی ویژه دانشجویان و حمایت از کانونهای نماز مذهبی دانشجویان از دیگر برنامههای وزارت علوم است.
جعفرپور با اشاره به گرامیداشت هفته «قرآن و دانشگاه» در سال جاری گفت: تلاش داریم تا همایشی قرآنی در سال جاری همزمان با هفته قرآن و دانشگاه برگزار کنیم. این همایش با محوریت قرآن و عترت با همکاری دانشگاهها خواهد بود.
وی افزود: در نظر داریم تا پایاننامه و مقالات قرآنی جشنواره قرآن دانشجویان وزارت علوم را به صورت کتاب تبدیل کنیم تا در اختیار عموم قرار گیرد. همچنین کرسی آزاداندیشی با محوریت قرآن و عترت توسط وزارت علوم برگزار خواهد شد.
جعفرپور حمایتهای نشستهای میان رشتهای قرآنی، راهاندازی سفرهای زیارتی داخلی همانند مشهد مقدس، انتخاب اساتید متخصص برای تبلیغ و ترویج فعالیتهای دینی و قرآنی، ایجاد ستاد زیارت برای ثبت نام عمره و عتبات دانشگاهیان و همچنین جشنواره فرهنگی ـ هنری با موضوع زیارت را از دیگر برنامههای وزارت علوم در سال جاری عنوان کرد.
در بخشی دیگر از این نشست قرآنی رحیم قربانی، مسئول قرآن و عترت بسیج تهران بزرگ به راهبردی شدن فعالیتهای دانشگاهها اشاره کرد و گفت: تدوین راهبردهای مناسب برای توسعه و ترویج فرهنگ قرآنی در دانشگاهها در دستور کار قرار گیرد. اهتمام به علم، دانش و اعتقادات دینی و قرآنی از عوامل مثمرثمر در راهبردی شدن فعالیتهای دانشگاهها به شمار میرود.
قربانی افزود: هماکنون مؤسسات قرآنی و نهادهای مردمی در راستای تربیت 10 میلیون حافظ قرآن مبنی بر تحقق منویات مقام معظم رهبری به اجرای طرح حفظ قرآن کریم پرداختهاند که پیشنهاد میشود، وزارت علوم به این موضوع به صورت ویژه بپردازد.
توسعه فرهنگ قرآنی نیازمند ساز و کارهای اصولی است
در بخشی دیگر از این نشست قرآنی، رضا سلامتپناه، معاون مطالعات راهبردی و برنامهریزی شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: برای تحقق توسعه فرهنگ قرآنی در دانشگاهها، نیاز است تا ساز و کارهای اصولی برای فرهنگسازی قرآنی در میان دانشجویان و ترویج دانش قرآنی اتخاذ شود.
وی در ادامه مطرح کرد: از آنجایی که خروجی آموزش و پرورش ورودی دانشگاهها هستند، پیشنهاد میشود تا وزارت علوم به مبحث ترویج محتوای علوم قرآنی بپردازد.
در بخشی دیگر از این نشست قرآنی، سیدضیاء هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به اقدامات وزارت علوم اشاره و تصریح کرد: با توجه به گسترش و ارتقای کیفیت آموزش در حوزه قرآن و عترت در دانشگاهها پیگیری فعالیتهای قرآنی منسجم و کارآمد با همکاری دانشگاهها به عمل آمده است.
وی افزود: هماکنون پژوهشهای علمی در حوزه قرآن و عترت توسط دانشگاهها انجام شده است که نیازمند سیاستهای کلان و راهبردی است که از سوی وزارت علوم محقق خواهد شد.
در بخشی دیگر از این دانشگاه به بررسی برنامههای دانشگاه فرهنگیان اختصاص داده شد؛ محمود مهرمحمدی، رئیس دانشگاه فرهنگیان با اشاره به تربیت معلم گفت: فرهنگیان از دانشگاههای جدید التأسیس است که متولی امر تربیت معلم به شمار میرود.
وی اضافه کرد: در این دانشگاه 64 هزار دانشجو وجود دارد که هماکنون در حال تحصیل در رشتههای گوناگون هستند؛ باید یادآور شد که پس از اخذ مدرک از سوی دانشگاه فرهنگیان بلافاصله استخدام آموزش و پرورش میشوند.
حجتالاسلام صادقزاده، علیرضا معاون فرهنگی دانشگاه فرهنگیان با اشاره به چشمانداز دانشگاه فرهنگیان گفت: لازم است تا دانشگاه فرهنگیان، کانون تحقق حیات طیبه باشد و دانشجو و معلمان با مشارکت یکدیگر، محیطی بسازند که در آن مراتبی از حیات طیبه تحقق یافته باشد.
وی از دیگر برنامههای دانشگاه فرهنگیان را تشکیل کانونهای قرآن و عترت و همچنین انتشار نشریات قرآنی ویژه دانشجویان و اساتید نام برد و گفت: تدبر در قرآن، مسئلهای مهم است که باید در دانشگاه فرهنگیان به صورت جد پیگیری شود؛ در واقع لازم است تا تدبر در قرآن را یک هدف راهبردی قرار دهیم.
صادقزاده افزود: تربیت دینی و اخلاقی به عنوان رشد و شکوفایی معلمان آینده از مهمترین برنامههای دانشگاه فرهنگیان برشمرده میشود؛ البته ناگفته نماند که باید عمل به قرآن در دانشگاهها محقق شود.
در بخشی دیگر از این مراسم حمیدصابر فرزام، سرپرست سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان با پاسخ این سؤال که آیا دانشگاه فرهنگیان برای معلمان قرآن برنامهای در نظر دارد، گفت: بنابر آماری که وجود دارد، هنوز هم معلمانی هستند که قرآن تدریس میکنند اما از آمادگی لازم برای تدریس این کتاب برخوردار نیستند.
در بخشی دیگر از این نشست قرآنی به فعالیتهای قرآن و عترت دانشگاه پیام نور اشاره شد؛ از مهمترین برنامههای این دانشگاه میتوان به برگزاری جشنواره ملی قرآن اشاره کرد.
فاطمه رضایی، مدیرکل فرهنگی دانشگاه پیام نور با اشاره به تشکیل کمیته اجرایی و علمی مطرح کرد: برای برگزاری این جشنواره قرآنی کمیتههای اجرایی و علمی به صورت تمام وقت فعالیت دارند. زمان برگزاری این جشنواره، 20 تا 23 آبانماه سال جاری در استان اصفهان تعیین شده است.
وی به راهاندازی پایگاه اطلاعرسانی جدید برای جشنواره قرآنی دانشگاه پیام نور اشاره کرد و گفت: در روز میلاد امام حسن مجتبی(ع) پایگاه اطلاعرسانی جدید برای جشنواره قرآنی دانشگاه پیام نور راهاندازی میشود. باید یادآور شد که برای برگزاری این جشنواره با شبکه قرآن و همچنین صدا و سیما تفاهمنامهای منعقد شده است.
رضایی افزود: در حاشیه این جشنواره، برنامههای جانبی جشنواره قرآنی دانشگاه پیام نور با محوریت شعار سال برگزار میشود. همچنین تعیین داوران قرآن و شناسنامه نخبگان قرآنی از دیگر برنامههای این جشنواره به شمار میرود.
وی به آغاز فعالیتهای قرآنی دانشگاه پیام نور در سال 1372 اشاره کرد و گفت: انس با قرآن میان دانشجویان از مهم ترین برنامههای این دانشگاه است؛ هماکنون 520 مرکز دانشگاهی در سطح کشور و 14 نماینده از این دانشگاه در خارج از کشور فعالیت مستمر در حوزه قرآن دارند.
کریم نجفیبرزگر، معاون فرهنگی دانشگاه پیام نور در بخش پایانی این نشست قرآنی مطرح کرد: درصدد آن هستیم تا جشنواره ملی کارکنان را در سال آینده به عنوان جشنواره ملی برگزار کنیم. بدین دلیل که ظرفیت لازم را برای شرکت در مسابقات قرآن را دارند.
یادآور میشود، حجتالاسلام قریشی، معاون فرهنگی سیاسی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها بیان کرد: با توجه به اینکه بخش مجازی دانشگاه پیام نور نسبت به دیگر دانشگاهها قویتر است، میتواند منبعی برای فعالیتهای قرآنی سطح کشور برای الگوبرداری دانشگاهها باشد.