مدارس شاهد، نامی آشنا در حوزه آموزش و تربیت فرزندان ایران است، این مدارس با توجه به امکانات آموزشی که دارد، از جایگاه ویژهای در نظام آموزشی برخوردار است و از سویی نیز با توجه به اینکه جامعه مخاطب مدارس شاهد، خانوادههای شهدا و ایثارگران است مقولهای که شاید برای فعالان حوزه عرصه ایثار و شهادت مطرح باشد این است که تا چه اندازه این مدارس با آرمانهای شهدا و فرهنگ دفاع مقدس گره خورده است.
محمدحسین کفراشی، مشاور وزیر و مدیر کل امور شاهد و ایثارگران وزارت آموزش وپرورش در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به تشریح اهم فعالیتهای این مدارس پرداخت.
آماری کلی از مدارس شاهد و دانش آموزان این مدارس ارائه کنید؟
تعداد مدارس شاهد در سراسر کشور به تفکیک مقطع شامل ابتدایی 561 مدرسه، دوره متوسطه اول 393 مدرسه، دوره دوم متوسطه 400 مدرسه و در مجموع 1354 واحد آموزشی و همچنین تعداد 299 مدرسه بزرگسالان ایثارگران با بیش از 50هزار دانشآموز فعال است.
چه تعداد از این دانشآموزان جزء خانوادههای ایثارگران هستند ؟
بیش از 380هزار دانشآموز در مدارس شاهد اشتغال به تحصیل دارند که از این تعداد نزدیک به 190هزار دانشآموز از خانوادههای ایثارگران هستند؛ همچنین بیش از 32هزار دانش آموز «طرح پراکنده شاهد» داریم که در مدارس دیگر حضور دارند که تحت پوشش هستند و برای هرکدام در هفته 2 ساعت معلم راهنما در نظر گرفته شده است.
فرهنگ ایثار و شهادت در این مدارس چه جایگاهی دارد؟
مدارس شاهد تجلی فرهنگ ایثار و شهادت هستند و نام مدارس شاهد با این فرهنگ گره خورده و یادآور و مروج آن هستند، بنابراین ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در درون آن نهادینه شده است؛ یکی از وظایف مهم این مدارس توجه ویژه به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است.
برنامههایی برای آشنایی دانشآموزان با فرهنگ ایثار و شهادت دارید؟
تمام فعالیتهای انجام شده در این مدارس رنگ و بوی فرهنگ ایثار و شهادت میدهد، از زمان ارسال دستورالعمل ثبت نام و گنجاندن امتیازات خاص ایثارگری و اجرای برنامههای آموزشی، پرورشی در طول سال همه به نوعی ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است ولی میتوان به فعالیتهایی مانند برگزاری یادوارهها، آیین تجلیل، ایام الله، دیدار از خانوادههای ایثارگران، اعزام راهیان نور، مسابقات علمی، فرهنگی، ورزشی از قبیل همایش مطالعه وتحقیق به طور مشخص اشاره کرد.
ساختار مدارس( سختافزاری ونرمافزاری) تا چه اندازه مبتنی بر فرهنگ ایثار و شهادت است؟
از طراحی و نوشتههای روی دیوار مدارس، جایگاه مراسم صبحگاهی مدارس شاهد گرفته تا ایجاد یادمان شهدا در درب ورودی و تزیین و نامگذاری کلاسها به اسم شهدا و اجرای فوق برنامههای پرورشی و برنامههای متنوع همه در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است.
برنامههای آموزشی و درسی مجزایی درباره فرهنگ ایثار و شهادت برای دانشآموزان در نظر دارید؟
با توجه به برنامه رسمی درسی آموزش وپرورش، یکی از دروس با موضوع ایثار و شهادت آموزش دفاعی پایه دوم دوره متوسطه دوم است، بنابراین با توجه به کتب درسی و برنامههای تدوین شده آموزش و پرورش و متناسب با محتوای درس ارائه شده به موضوعات ترویج فرهنگ ایثار و شهادت پرداخته میشود.
لازم به ذکر است با سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی در حال رایزنی هستیم تا موضوعات مرتبط با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت در کتب دیگر درسی پررنگتر پرداخته شود.